Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.

Реакторът ще е готов през октомври, обяви министър Добрев
14 май 2012 09:50, Миглена Иванова
70
Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г.
Икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2022 или 2023 г., каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Той поясни, че по-важният въпрос е, че създадената проектна компания сама ще носи финансовата отговорност за проекта.

Регистририраната преди дни нова проектна компания за строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с първоначален капитал 2 млн. лева, а реакторът се очаква да е готов напълно през октомври тази година.

Министърът обаче допълни, че това не означава, че веднага ще започне да се строи на площадката.

На въпрос за удължаването на работата на пети и шести блок на централата Добрев увери, че няма опасност от забавяне и точно заради това са направени рокадите на върха в енергетиката.

„След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок”, категоричен беше икономическият министър.

Добрев обяви, че ще предложи експертът от държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, която в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката на мястото на Валентин Николов, който стана директор на атомната централа.

Добрев мотивира предложението си с това, че Харитонова е отличен експерт в областта и познава енергийния пазар като цяло.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: АЕЦ Козлодуйседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
do 35 преди 11 години
Основния проблем със така наречената зелена енергия в България е, че енергодружествата напрактика не искат да присъединяват малки индивидуални системи на физически лица, и ако някой в тая държава иска да развива зелената енергия и да понижи цената и трябва да работи точно в тази насока.
31
0
 
13
 
! Отговори
777.. преди 11 години
ДОБРЕВ, УМИШЛЕНО СЪСИПВАТЕ ЕНЕРГЕТИКАТА ,ЗА ДА СИ ЛАНСИРАТЕ БЪДЕЩИТЕ СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ .СТРОЯЩИ СЕ ОТ НАШИТЕ ,,ЧЕСТНИ БИЗНЕСМЕНИ,, УЖ В ПОЛЗА РОДУ . КАТО ВИ ЗНАМ КОЛКО СТЕ ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ,СМЕТКАТА СИГУРНО ЩЕ Е 500ЛВ. НА МЕСЕЦ ПРЕЗ ЛЯТОТО И 1000.ЛВ.ПРЕЗ ЗИМАТА. КАТО ПРИБАВИМ И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА И ДЕРЕГУЛАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯТ ПАЗАР ,КОЯТО ГОТВИТЕ И ПРОДАЖБАТА НА ,,БЕХ,, НА ЧУЖДИ КОМПАНИИ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ХАИТИ НА БАЛКАНИТЕ .А ДО 10Г. ТУК ,ЩЕ ИМА САМО *** И ПЕНСИОНЕРИ, НАЛИ ТОВА ИСКАХТЕ ДОБРЕВ!
30
3
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Бъркаш ме с коментар 4.моя коментар е номер 11,първо го прочети и после коментирай,а 22 коментар ми е в отговор на коментар с ник"пич".Аз съм за Соларните полета така и така 65%от земята ни пустее,и за слънчевата енергия не е необходимо закупуването на ресурс за производство на ел.енергия,както е при ел.централите..
29
0
 
11
 
! Отговори
otomo corporation преди 11 години
ТОВА НЕМА ДА СТАНЕ98 %ОТ ОБЕЩАНИЯТА СИ СА ЧИСТИ ЛЪЖИ НА БГ ;ЕЛИТА;ПО СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДРАЗБИРА ЧЕ ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА АЕЦ КОЗЛОДУЙ
28
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
в България произведената електроенергия е 10400 МВ максималната консумация е 7500МВ а минималната 4500МВ, за момента България има запас от електроенергия. Относно соларните централи които толкова много ги харесвате: произвеждат енергия през светлата част на деня, и ако е облачно работят в много ниска мощност. За да работи пълноценно енергийната система трябва да има ТЕЦ-ве които да се включват и излючват за минути при еобходимост и да покриват върховия график
27
2
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
Точно така. Преди 4 години изкупната цена на соларките беше 870лв, сега е 485 - по-малко от 50% надолу, а самите панели паднаха 3 пъти и продължават надолу. В някои страни в ЕС вече изкупуват на близо 200лв. До 5 години цената сигурно ще е към 100лв, а в момента ТЕЦ-оете продават над 100, над 100 би била цената и от евентуално белене.
26
0
 
12
 
! Отговори
брей преди 11 години
Не знаех, че имаме Пинокио за министър на пръднигетиката!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе да
24
1
 
7
 
! Отговори
гербер-реалист преди 11 години
ДОЙДЕ ВРЕМЕ БОЙКО ДА СИ СПОМНИ ЗА ПОУКИТЕ ОТ БАЙ ТОШО - ДА ЛАВИРА И НАЛЯВО, И НАДЯСНО - И ДА ЗАПОЧНЕ ДА МИСЛИ ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА, А НЕ ЗА ОЦЕНКИТЕ НА ЕС!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 10 г."Супер това ми се вижда като много скоро. А ако случайно не заработи и до тогава търсете министър Добрев някъде по Хавайте да го подведете под отговорност.
22
0
 
0
 
! Отговори
до Мъро преди 11 години
С инфраструктурата
21
3
 
9
 
! Отговори
Диди преди 11 години
Цел Номер ЕДНО е да се продължи живота на 5 и 6 реактор. Та те не са работили и 20 години забога. И всичко това е подписано от тази *** Кунева. Тя съсипа енергетиката ни с този договор. Долната *** сега идва пак да безчинства.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Добрев, само един въпрос. Каква е позицията на България за газопровода "Набуко"? Продължаваме ли да се натискаме да участваме в проект, който вече и Западна Европа, в лицето на ОМВ и РВЕ, не иска? Кога ще забравите да продавате/подарявате национални интереси, заради псевдо европейски ценности.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В белене поне проектът беше платен, проучванията и разрешителните - също, 1/3 от строителствотео е свършено, цялата техника и механизация, строителна инфраструктура са там... верно ли ни мисли за толкова прости, или некои от вас са?"Ами хем знаем, че те ни лъжат, хем те си правят, каквото поискат. Прости сме, как да го оспориш?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок - малкият пухльо от снимката съвсем не е в час
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ама нали знаеш, че енергията от тези "соларни полета" трябва задължително да я плащаш ти и то на една друга цена".Но ще плащаме само тока а не ресурса от който се произвежда тока,също и няма да се страхуваме от 2-ри Чернобил и радияцията която убива доста след експлозията...
16
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Ne razbiram tozi Ministar li e ,ili mediina zvezda
15
3
 
21
 
! Отговори
Мъро преди 11 години
Тоз *** може ли да обясни на простия народец, с какво един нов блок в Козлодуй ще е по-евтин от един нов блок в Белене?В белене поне проектът беше платен, проучванията и разрешителните - също, 1/3 от строителствотео е свършено, цялата техника и механизация, строителна инфраструктура са там... верно ли ни мисли за толкова прости, или некои от вас са?
14
0
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Икономическата ни...мощ в момента е 15% от тази преди 22 години.Едва ли ...скоро ще се засили и едва ли ще бъдат пуснати в действие...енергоемки производства.Основно за износ,е произведеният ток от аеца,не за местни...нужди.Потреблението в България...спада и това епостоянна...тенденция,за съжаление.
13
5
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Хайде погледни цифричките преди да оревеш света с апокалипсиси.В момента има на 1$ за ват волтаици. Преди 30 години са били по 76$. След няколко години ще са под 0.50 цента и ще изискват по-малко площ. На практика ще са по-евтини от ядрените.В калифорния вече има 2 соларни централи които продават по-евтин ток от ядрените.За 10-12 години няма да има повече ядрени централи.