Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще редактират и Акта
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази държава е на това дереже заради такива избиратели като вас които всичко разбират и футбол и политика и икономика целта е да се види дали имаме изобщо шистов гас не да се добива така можем да смъкнем цената на газта от русия а когато технологията за добива на шистов гас стане напълно безопасен тогава ще харчим гас на половин цена както в момента си ползват американците които си вадят шистов гас сега
24
19
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Абе тъпчо - по-скъпо е проучването, добивът си е нормален като цена! Кой ще смачкаш и къде ще излезеш бе, ненормалник??? Добивът на шистов газ е безопасен, ако се следват предписанията и технологията! *** ли си, че не го разбираш или си ***, като повечето противници?
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
една средновековна клада и всички еколози да бъдат хвърлени в нея.платиха им да дюдюкат,сега засрамени се крият.долна нахална ***,объркаха хубавите планове на държавата.оправиха беднотията ни,щяха да идат акъл да дават на румънците.светът е по-хубав без тези ЕКОЛОГИЧНИ МИЗЕРНИЦИ
22
4
 
14
 
! Отговори
men преди 11 години
че и дежурни милиционери са ангажирали вечерно време да пишат по форумите да си мислят хората че герб има някаква подкрепа. смех. кой ви клеца миризливите жени бе минцифайки. *** в кофите заедно с идолът си гадни подкупни *** от вътре ченгели. проблемът на българия не са *** и политиците а тези които ги пазят - вие другари с фуражки. един ден като чистим българия вие сте първите дето ще бъдат *** ***. проклети да сте.
21
4
 
13
 
! Отговори
James Warlick преди 11 години
Искам да благодаря на българското правителство за приетите промени. За пореден път то не ме разочарова. Както вече казах недоразуменията в представите за България трябва да се разчупят! Американския бизнес трябва да е спокоен и да знае, че интересите му в България са добре защитени! Но това е само началото. Нали не мислите че съм забравил за забраната ви на ГМО? Не си мислете, че ще оставя това така. Време е да премахнете и тази забрана! За ваше добро и доброто на вашите деца!
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяхте толкова активни и ПРОТИВ ГМ-соята в храните и палмовото масло в сирената и млякото, които ви причиняват рак и трайни увреждания от години - щях да ви призная! Но сега се чудя кой и как плаща на пропагандаторите против шистовия газ... От години ни тровят с храните открито и законно, но що лине чух такава яростна съпротива за това? Хм...
19
3
 
21
 
! Отговори
men преди 11 години
на румънците като бяла държава която поне от части си отстоява интереса са им дали от 3 до 13 процента. на нас колко ли? 1%? чакат ни глад, рак и огън от чешмите. за цената на добития шистов газ да питам ли? добивът е в пъти по скъп от конвенционалната газ. кой ще я купува шевронската? едва ли германия който си купува от русия. да не би да решим да сме много независими и да купуваме на 3 на цена собствената си газ както купуваме сега електричество... сега ако не излезем да ги смачкаме тези кърл
18
17
 
4
 
! Отговори
kulio преди 11 години
edna dobra novina. "ekolozite" nqma da spiat taia nosht :D
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 14Цветанов, лягай си!
16
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе всички простаци с основно ли коментират шистовия газ? Я марш в кръчмата!!! Каза се ясно, че сегашния закон блокира и добива на конвенционален газ!Диплома за средно ли ви трябва, за да го разберете???Кога станахте инженери, кога взехте да коментирате технологията за добив!!!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБерастите са национални предатели.От България остана само Банкя - извор на мъдрост.Предстоящите избори са съдбовни за съществуването ни. Мислете!
14
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цял свят добива ш.газ,само вие,национални предатели,не щете.хубаво е ,че имаме правителство,което не цепи басма на *** като вас. ДА ЖИВЕЕ ШИИСТОВИЯ ГАЗ,ДА ПРЕБЪДЕ ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВА.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зашо новината се появява късно вечер? Защо пак подмолно ? Оставка и съд за националните предатели!
12
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мораториум приет толкова набързо и нескопосано, от днес за утре без да се мисли и да се дискутират техническите му параметри беше неизбежно да се редактира.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анатема! преди 11 години
Проклети да са!!! :(
10
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажници, вие сте най-долната ***!
9
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега поне е ясно защо Хилари Клинтън си направи труда да се разходи от Вашингтон до София за набързо и защо така се подсмихваше като си тръгваше. Наби кофата на ББ и компания и им каза как ще станат нещата.
8
4
 
48
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
България шиситов газ НЕ ИСКА както и герб, какво толкова не разбрахте шевронковци майкопродавци гербаджийски *** мръсни !
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставка ***!