ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Страната бележи напредък в реформите, но предизвикателствата остават
Обновена: 30 май 2012 16:20 | 30 май 2012 16:19, Елка Василева
109
ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС
Заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия смята, че въпреки напредъка в ключови реформи основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Това се посочва в препоръки на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма. Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки.

България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е вторият най-нисък в Евросъюза.

В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК за България. Подчертава се, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Подадените от София планове в тази посока са целесъобразни, гласи оценката на комисията. Същевременно тя отбелязва, че при реформите в секторите на пазара на труда, енергетиката и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана. Еврокомисията препоръчва допълнителни мерки в това отношение. Тя посочва още, че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

В областта на данъците комисията посочва, че "сивата" икономика у нас представлява около една трета от БВП и е най-високата в ЕС, близо два пъти по-голяма от средните равнища в Общността. Отчита се също най-високо за ЕС равнище на хората, които работят неофициално (без да плащат данъци). За да повиши данъчната събираемост, България следва да улесни плащането на данъците, например с осигуряването на повече възможности за внасянето им по електронен път, препоръчва комисията. Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната.

В документа се отчита, че консервативната политика на българските банки е осигурила стабилност на сектора, а властите са успели чрез контрол да гарантират ликвидността им с продължаващо финансиране от банките майки, когато става дума за международни финансови институции.

В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е довело до ограничен ефект. Препоръчват се допълнително обучение на служителите и постоянни проверки, тъй като засега липсват достатъчни познания и това води до сравнително ниско усвояване
(20 процента) на европейските фондове.

ЕК добавя, че развитието на електронното правителство се бави и препоръчва повече услуги, включително в сферата на обществените поръчки, да бъдат по-достъпни по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
24
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Крайно време е Рапонът да разбере, ЧЕ С БИЕНЕ В ГЪРДИТЕ, КРЪЧМАРСКИ ЛАФОВЕ И ДЕБЕЛАШКИ ШЕГИ ДЪРЖАВА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА.А още по-малко с РИТАНЕ НА ФУТБОЛ В РАБОТНО ВРЕМЕ.Но тъй като едва ли ще му стигнат умствените възможности за това, КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГО ОТСВИРИМ.Заедно с цялата му разбойническа банда.
69
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшна е картината в страната днес.Тръгнете из малките градчета и селца, за да се изпълните с ужас и покруса. Мизерия, *** набези, затъпели от отчаяние и безработица хора. Браво на ГЕРБ.
68
4
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Съвсем скромно направих следните наблюдения:1. Хората явно симпатизиращи на ГЕРБ са написали коментарите си абсолютно неграмотно и необосновано. /предполагам са част от чалга поколението/2. Явно имат времето да пишат тук, не са се затрупали с работа. Не казвам, че са мързеливи.3. Бих се изненадал, ако някой ми посочи поне един народен представител или министър от ГЕРБ, който не е комунист и/или ченге, а гласували за ГЕРБ, защото били против комунистите.Простите и неграмотните управляват БГ:(
67
2
 
8
 
! Отговори
гинес преди 11 години
ние сме само за - Guinness World Records-:))))))))) най,най,най!
66
3
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Почетох мако коментари, след като приключих и последната (защо винаги е предпоследна?!?!?!) задачка за деня в офиса... не взимам 2000 лева заплата... няма и как... те компаниите едвам си скърпват бюджета. Дали съм беден? Малко вероятно, според критериите на Дянков... взимам доста над средното за страната.Дали съм мързелив? Не бих казал.Дали съм неграмотен? Едва ли.Дали слушам чалга? Съвсем не.Дали съм комунист? Определено не съм.Дали ще гласувам за ББ? Никога!...очаквайте и наблюденията:)
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от ЕС се правят на дръж ми шапката,това е все едно да бутнеш баба си по стълбите и да и да я питаш защо тича!!!
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ е голям дерт за БГ!!!
63
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този доклад по ми прилича на любезно казано "тотално се осрахте". Да видим - "напредъкът на реформите...", а след това са изброени всички "реформи" с думички като "ЛИПСВА амбиция", "Липсва работа". За здравната "реформа" дори и лзбезно не са могли да се изразят, а направо си казват, че е тотален провал. За Дянковите домогвания до "Сребърния фонд" е казано - "пенсионната система НЕ Е достатъчно гарантирана". Да не коментирам енергийната и социалната политика... доколкото ги има де.
62
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
да се чуди човек на подобни коментари и заключения..същият този ЕС..който ни затвори почти всички реактори и ни остави да се оправяме сами..седнал да ни критикува за енергетиката...иначе за другото са прави..за безработицата и за несигурността на пенсионерите и работещи хора и за всичко останало..да си отворят ушите и очите управляващите..хората от вън виждат проблемите ни..а нашите не
61
2
 
27
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Най-бедна и най-просешка.България е държавата с най-много просяци в Европа. Страната ни заприлича на парцалива ***, протегнала ръка за милостиняПроф. Петър ИвановМащабите на днешната просия в България, разнообразието на формите й, тенденциите в развитието й като социална практика и като единствено средство за препитание на огромни маси хора, са стряскащи. И затова, естествено, се укриват и маскират от фалшивата власт на забогателите комунисти агенти.
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изберете герб и не бедност а незнам какво схте има мамицат ни разкатаха тия
59
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари пътя за северна корея е отворен. Нали ви харесва този строй? Тайте натам и никога не се връщайте че пречите на нас младите.
58
4
 
6
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
А ако дойде някой друг кво мислиш ще ти гарантира???!!!!
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕ КАЗАХА Я, ЦАРЯТ Е ГОЛ!!!
56
3
 
19
 
! Отговори
ГРОБ преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ !
55
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията пак се напъва срещу герб и по форумите. На изборите ще ви пометем другари. Пак ще ревете като вдовици за ..р
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те казаха я,царят е гол!!!
53
2
 
24
 
! Отговори
vad преди 11 години
Демек, тичаме силно, но на едно място! Даже се движим и назад!Това само тук, в България може да се случи!
52
1
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 11 години
Защо бе чеда мои? :D
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те казаха,Я,Българина е гол,да ама не,нашето МВР ни пази ББ ни увеличи живота ГЕРБ каза,че сме по-добре от Гърците,ние си оригаме на асфалт,но който оживее до изборите ще бъде така мизерно и гладно подкован,че на ГРОБ ще им се завие свят от резултатите!!!