Защо кебапче може, а Джумаята - не, скочи ДПС

Местан против "нов възродителен процес" при имената на обекти
Обновена: 1 юни 2012 15:02 | 1 юни 2012 14:10,
440
Защо кебапче може, а Джумаята - не, скочи ДПС
ГЕРБ подкрепи Лютви Местан. Снимка: БТА

Един своеобразен нов възродителен процес, който този път засяга не имена на хора, а имена на обекти. Така заместник-председателят на ДПС Лютви Местан определи в остра декларация от парламентарната трибуна евентуална смяна на имена на географски места, квартали, природи и културни забележителности.

Изказването му предизвика острата реакция на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, но в случая ГЕРБ застана на страната на ДПС.

Според Местан намеренията за смяна на имената е политически взлом в естествената територия на езика и има за ефект дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество на България.

Той допълни, че както преименуваните граждани никога не са имали преди това други имена, за да бъдат те
"възродени", така и повечето топоними, които сега се променят, присъстват в народната памет без друго първоначално основно наименование.

„Затова твърдим, че актовете на преименуване на Джумаята в Пловдив на пл. Римски стадион, на Кабакум във Варна на Големия пясък и други, са недалновидна, груба, недопустима политическа намеса в природата на езика и цели заличаване на културната памет, която носят през вековете тези топоними“, заяви Местан.

Според него се цели чрез провокиране на негативни настроения срещу имена със собствена история да се предизвикат нови разделителни линии в обществото заради реализиране на нечисти партийни интереси.

Местан смята за несъстоятелен аргумента за чистота на езика.

„Защо се преименуват само обекти с турски имена, а не са проблем например Пасарел и Кондофрей - имена на благородници от кръстоносната армия на Балдуин, нападнала православната Калоянова България“, попита Местан. „Как ви звучат имената Расате, Сидер, Арабаджиев“, добави той.

Местан изброи и ястия от националната ни кухня като "сърми", "кебапче", бюрек", "капама", "патладжан".

„Не допускайте да се лее реч на омразата и нетърпимост към българското име, идентичност и култура. За пореден път се произнася реч на нетърпимост към българската и православната ценност, към корена на нашата нация и държава. Допуска се от трибуната да се водят дебати, които са в услуга на чужди държави”., скочи в отговор лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. 

Според него имената, които трябва да се променят, са изконни български имена. „Тяхното възстановяване е задължение на държавата и на президента. Той има правомощия да промени тези географски имена. Няма да приемем не само съжителство, а и докосване между високите християнски ценности и ценностите на кървавия турски ятаган. Призовавам министъра на културата да научи правилен български”, допълни Сидеров.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в парламентарния контрол, отговори, че ГЕРБ не подкрепя промяната на имената и смята, че историческата памет трябва да бъде запазена. В такъв смисъл подкрепяме декларацията на ДПС, коментира той и посочи, че участниците на ГЕРБ в общинските съвети няма да гласуват за промените на тези наименования. Те лично били инструктирани от премиера Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
0
 
2
 
! Отговори
Живота е уй преди 11 години
Да се оплакваме или не, за да има промяна и да си земем държавата обратно без кръв не става. Не може се разчита на правителството то е купено и служи на други.
338
1
 
2
 
! Отговори
silance преди 12 години
Браво,434! Тия дупетати са отдавна за пенсия ... поне!
337
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 12 години
Ей смешници, подавате си го с атака за да можете да съществувате. Такива етнически партии трябва да се забранят. След като държавата нищо не прави трябва гласоподавателите да го направим.
336
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Лицето Л. Местан, и ДПС като цяло, се проявява като агент на чуда държава, и като такъв с него трябва да се занимаят службите за сигурност. Този наглец натиска демокрацията и свободата на хората в България, но още по срамно и обидно е, че го подкрепят Турските мазни слуги - премиер и президент, останалите като М. Найденов са мижитурки. На такива провокатори като ДПС не трябва да се обръща внимание, трябва да изметем предателите, като почнем от премиера на държавата и президента,да живее България
335
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в БГ български език и български имена кой не му изнася -сбогом -чао-изчезвай-махай се и т. н.
334
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе фес като искаш да си турчин какво правиш в БЪЛГАРИЯ ходи си в турция .БОСНА ЗАЩО СИ НОСЯТ СРЪБСКИТЕ ИМЕНА АКО СИ ТАМ ЩЕ СИ МЕСТАНОВИЧ ИЛИ МЕСТАНОВСКИ АМА ТУКА ВИ РАЗРЕШИХА И ВИЕ СЕ ОЛЯХТЕ -ТАТАРЛЪ ,МЕСТАН,ДОГАН,И Т.Н. КАТО НЕ СЕ ЧУВСТВАШ БЪЛГАРИН ИЗЧЕЗВАЙ ОТ ДЪРЖАВАТА
333
4
 
3
 
! Отговори
istinata преди 12 години
tia pravat politika ot vsi4ko.bati tupotiite tva vse pak e bulgria moje da se kazvakakto iska ob6tinata ne liutvi mestan ili nekuv drug ***
332
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само да викажа ако хитлер беше спечелил воината бьлгария нямаше да има никакви проблем защото щяхме да граничем с две държави с германия и може би на запад с италия или испания тези измети около нас нямаше да ги има ни наи малко тази краста да ми дава акъл какви имена да слагаме на нашите месности щеше да има още милиарди тонове хубав *** лукс
331
9
 
5
 
! Отговори
николчо преди 12 години
Лютфи, много си гнусен! повръща ми се от хора като теб, които пет пари не дават за обикновените турци в България...
330
5
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
TOQ DA NE GOVORI ZA SVINARSKATA MAHALA W ODRIN...
329
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO vsiki saprioti i Bulgari , 4estit ni 2 Yni !
328
12
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Честит ви 2 юни! Ако Христо Ботев знаеше навремето в името на какъв народ е станал хайдут (хайдут е дума от албанския език и буквално значи "разбойник"!) сам щеше да се гръмне в слепоочието, а не да чака един от неговите сподвижници-хайдути да му светне маслото. Не може да се очаква рационално и цивилизовано мислене от хора, на които хайдутите (разбойници) им кичат пантеона на националните герои!
327
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб турски ***,слуги на Доган. АТАКА - ПОБЕДА@!
326
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne ni6to li4no , no sa mi interesni ? Ti bqga6 ot tuka , za da ne te prekrastqt ot Ali na Aleksandar ? I na granicata vi kadeto mnogo barzo te premenqt , ot Ali na Ai6e ? P .s razkaz na o4evidec ! Mene me obidaha 2 pati , no brat mi , za6toto prili4a na Halen Delon go obidiha 5 pati ?
325
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това Местан идва от местене и е чисто българско име.Да си го промени на друго.Защото явно е против българските имена.
324
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман, заман, това е. Министър на културата - турчин, президент - ***. Какво сте се разритали? Ще пикаете срещу вятъра.
323
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 408 za koi govori6 ? Tiq kadeto gi obijdaha na granicata sobstvenite im sapatrioti ?
322
2
 
10
 
! Отговори
до всички преди 12 години
призовавам ви да празнувате 2 юни като за последно защото *** ще го отмени и него -какъв Ботев ,как той ще бори против скъпите ни поробители,имам къща в село,което още през 1935 година е променено турското му име с същото значение на български,как може къде са били дпс и герб през 35г.
321
2
 
13
 
! Отговори
до 411 преди 12 години
Аман от Толеранти като теб. Затова сме на това дередже - една антиконституционна партия да ни прави на маймуни и да ни изнудва нон стоп.Аман - ползвам турска дума...заблудени ми 411-ти наивнико ;)
320
9
 
8
 
! Отговори
nnnn преди 12 години
Апелирам *** да се намеси и да свали обидните коментари. Например в Европейска България ,най- малкото, не е приемливо часто то хората да бъдат наричани ***. *** ситурно има и сред изселените и сред останалите, както и сред тези, които въобще не са били подложени на изселване.