Плевнелиев с първо вето след препоръка на Борисов

Президентът върна "кариерните бонуси" на сегашния ВСС
Обновена: 15 юни 2012 14:46 | 15 юни 2012 11:18,
206
Плевнелиев с първо вето след препоръка на Борисов
Очаквано Плевнелиев върна Закона за съдебната власт.Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложи първото си вето върху промените  в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им – т. нар. кариерни бонуси.

Решението на държавния глава идва ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че би приветствал, ако държавният глава наложи вето на тази част от закона.

Според президента привилегии за настоящите изборни членове на Висшия съдебен съвет, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет не отговарят на обществените очаквания.

„Тези разпоредби от приетия закон предизвикаха остри обществени реакции и поставиха въпрос доколко съответстват на Конституцията. Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото й сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната“, мотивира решението си Плевнелиев. 

Още по темата

Въпреки че президентът неведнъж през последните седмици изрази несъгласието си настоящият ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор, държавният глава не налага вето на този текст от закона, посочват от прессекретариата на президента.

Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им.

„Президентът винаги е считал публичността и прозрачността на процедурите като основна предпоставка за това изборът да бъде аргументиран и основан на професионалните качества на кандидатите. По-дългият срок дава на номинираните възможност да представят пред обществеността концепциите си за работа като ръководители на най-висшите съдилища и на прокуратурата.

Според Росен Плевнелиев има достатъчно гаранции и механизми, които му дават увереност, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия, че ако Плевнелиев не върне закона, ГЕРБ ще внесе нови поправки в Закона за съдебната власт.

”В решението за Закона за съдебната власт няма тези текстове, които бяха приети в парламента – за кариерното развитие и бонусите, за избора на Висшия съдебен съвет, новия главен прокурор, за което аз съм против. Много от нещата, които стават в парламента, аз ги научавам, когато вече станат факт или минат през медиите”, заяви премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
20
 
! Отговори
7 преди 11 години
Половината сте гласужали за този геиобразен политик
84
1
 
1
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Много сме, силни сме!
83
0
 
13
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
ако върне закона за горите, ще го сметна за истински президент, но такива наредени връщания от бойко...е айде няма нужда
82
0
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Пурко, няма да си сам! И з Белене, и за всичко, което е в полза роду
81
1
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
А има и една друга самнителна натура ФАНЕТЕМА ЗА ***. ДАНЕБИ ДА Е БОКО ТИКВАТА??????
80
1
 
7
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 11 години
ако няма препоръка, няма да наложи вето! това е повече от ясно, всичко става с нареждане от голямата глава
79
2
 
10
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БОКО,- ЗНАЧИ СЛУЖЕБНИ БОНУСИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗА ВИСШИТЕ СЪДИИ НЕ МОЖЕ..., А БОНУСИ ЗА ПЕТИМАТА МИЛИАРДЕРИ В БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ..., МОЖЕ..., А...?- ДОЧО БУЛГУРОВ НЕ Е ВЧЕРАШЕН... А-А-А, ***, ХА...!!!- ДОЛУ РАЗБОЙНИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ И МАФИОТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО...!!!
78
2
 
8
 
! Отговори
7 преди 11 години
Абе аз се усамних кои е тоя *** *** ФАНИ до гн Стоиков. А тои бил ПЛЕВЕнелиев
77
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 11 години
Плевнята отива към трибуната, за да държи първата си реч като президент. Помощникът обаче му казва: Чакайте, на ръкава си имате конец, о-о-о, и на втория също. Изведнъж отнякъде се чува гласът на Бат Бибитко : Тези конци трябват, не ги пипайте!
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роска, така както си я отворил тая устичка, поемаш ли го от Боко? ***! Щял да бъде президент на всички българи. Президент на Боко си ти, нищо друго не си! Да не говорим колко неадекватен си- справка, хилеше се като *** на загубата на волейболистите ни от Германия.
75
2
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 11 години
Бойко нареди Плевналиев изпълни. Пародия!
74
2
 
23
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
Да си изсечем горите, да си унищожим АЕЦ-а, да се самоудишим и собственоръцно да си предадем главите на Никифор Хамерикански! Да, ама не, Тикво! Аз искам и ще се качвам в балкана, ще газя тиквите, ще се боря за Белене и ще легна пред танковете, ако трябва, нищо че съм поостарял! Но си искам България!!!
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, пуделчето подскочило на момента, дори и 24 часа за мислене не си е дало:))Не е смешно, никак дори...комедията стигна вече до абсурд - министърпредседателя да си гласува едно в парламента, а после да нареди на президента да го отмени, че да си гласува другото! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен смях и цирк. Така както подари протектори на премиера за рождения му ден, така народа трябва да му подари на него едни наколенки защото определено ще има нужда от тях..
71
1
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Оф толкова е послушен като детенце! Мразя това в нашия Президент! Ужасно е! Ако е мъж на място да върне и Закона за горите сега, стига се е правил на послушно дете.
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля, че г-н Плевнелиев, като лоялен Президент към неговите избиратели, трябва да поведе гей-парада на 30 юни.
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жена му - Ше слушаш Бойко eй ! Да не продаваш пак компактдискове !
68
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 11 години
А горите, бе Президенте? Те не са ли по-важни? Или там Шефа не дава да се пипа :)
67
1
 
15
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 76, За кое да съм гузен? Затова, че ще орежем дърветата, щото са ни останли толкова много тук ли? И всичко това се прави само и само да се обслужи интересите на няколко хотелски магната.
66
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя президент ли е или просто момченцето на Боко? Докога, г-н Плевнелиев, ще изпълнявате безпрекословно чужди лични желания? Кога ще започнете да се държите като президент на Р България?