Да харчим толкова, колкото произвеждаме, зове Плевнелиев

България показа, че културата на финансова стабилност дава резултат
5 юли 2012 15:22, Елка Василева
153
Да харчим толкова, колкото произвеждаме, зове Плевнелиев
България и Гърция са свързани от истинско приятелство и стратегическо партньорство, подчерта Плевнелиев в Атина. Снимка: Reuters

България показа, че културата на финансова стабилност и доверието водят до резултати. Това каза президентът Росен Плевнелиев на работна среща с представители на гръцкия бизнес, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В Атина президентът и гръцкият му колега Каролос Папуляс обсъдиха с бизнеса предизвикателствата и възможностите пред българо-гръцките икономически връзки.

България премина през най-тежкия тест - този на международните финансови пазари, подчерта президентът Плевнелиев и припомни, че страната ни успешно се завърна на международните пазари с емисия еврооблигации при лихва от едва 4.25 процента.

„Думата „ограничения” не е хубава, но всички знаем, че финансовата дисциплина е важна и трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме”, посочи президентът Плевнелиев и беше категоричен, че икономическият растеж трябва да бъде подкрепен със структурни реформи.

Още по темата

България и Гърция се познават много добре и са свързани от истинско приятелство и стратегическо партньорство, подчерта Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в срещата. Президентът отново призова за изработването на нови механизми за насърчаване на малките и средните предприятия, които са гръбнакът и на българската, и на гръцката икономика.

Държавният глава се обяви за повече съвместни проекти в областта на инфраструктурата и по-ефективно свързване на енергийните мрежи на двете страни.

Президентът Плевнелиев припомни, че Гърция е третият най-голям инвеститор и търговски партньор на България. За страната ни този потенциал е много важен и трябва да бъде надграден. По същия начин българските туристи са важен фактор за традиционния за южната ни съседка туристически отрасъл, допълни Росен Плевнелиев.
 
Държавният глава открои основните очаквания на бизнеса за прозрачен законодателен процес, мотивирана и работеща администрация. „Политиците не трябва да харчат изработените от икономиката средства, а да ги инвестират в смислени проекти и вярвам, че имаме решенията за това”, каза Росен Плевнелиев.
 
По-рано държавният глава се срещна с архиепископа на Атина и цяла Гърция Негово блаженство Йеронимос.
 
На втория ден от официалното си посещение в южната ни съседка президентът Плевнелиев ще отпътува за Солун, където ще има среща с кмета и общинския съвет на града. След това Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в университета „Македония” в Солун, където ще бъде удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза” на висшето училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
#144, да.............цитат ............Гордостта! Кой от нас не я е виждал? Кой от нас не се е натъквал на бодилите? Кой не е страдал от присмеха и критиките? Ние всички я познаваме от живота, защото тя не е нещо рядко. Тя ни посреща навред, дето живеят човеци. Тя тича по улиците, перчи се по площадите, стъпя тежко тежко из обществените места. Тя седи важно на меките кресла из учрежденията. Тя и в църква влиза с фарисейска надменност...
129
0
 
2
 
! Отговори
evgobul преди 11 години
do ? 143: mnogo pravilno, napalno logi4no,zajalost...
128
0
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#142, ти знаеш ли значението на думата гордост? Ако по някаква случайност да, как изобщо я свързваш с който и да е от нашите политици?
127
0
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
отговора на тези въпрос не сложен, ние сме иделаната държава за ЕС, етвина средноквалифицирана работна ръка, добър пазар за нискокачественни стоки, народ без особенни претенции, колкото-толкова. Има ли смисъл за нашите европйски партньори нещо тук да се промени? Защо ние да изнасяме, да произвеждаме, когато огроминте европерски корпорации произвеждат всичко?
126
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Това май сме го чували -" за Бога братя не купувайте"Защо всички нормални държави харчат повече от колкото произвеждат а ние не може?Отговора е ***, като си малка държава, трябва да имаш хитри, оправни, достойни управници, които да лобират за интересите на СВОЯ народ. Тези за съжаление не успяват поради: некадърност, липса на опит и прекомерна гордост! Думата политика започва с "поли", означава "много", много варианти, за да успееш, а нашите май повече им приляга в смисъл на женска дреха!
125
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
А защо произвеждаме толкова малко? Защо в криза милионите на някой хора се умножават? Защо няма правила за неизплатени заплати? Защо няма ясна икономическа програма за растеж, а всичко е оставено на течението? Защо Държавата не разкрива нови фирми и от там нови работни места? Защо Държавата увеличава непреките данъци(глобите)? Защо акцизите у нас спрямо средната работна заплата са най-големи в Европа? Защо няма кой каже в Европа: "България е бедна и не може да си позволи да стане по-бедна"?
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тогава ти трябваше да си умрял от глад, защото други са работили вместо тебе.
123
0
 
10
 
! Отговори
Paдкo преди 11 години
На българско комсомолско cвинчe - гръцко тиквeнo звънчe!
122
0
 
4
 
! Отговори
хладен разум преди 11 години
Пичове докато се дърлим, вижте кой се оплете кошницата и кой ни крои кюляфа през последния четвърт век:grigorsimov.blog.bg/politika/2011/06/12/20-godini-cionistka-okupaciia-i-aparteid-v-bylgariia-1989-20.763729А и по-рано: kanatangra.wallst.ru/sydyrjanie.php?p=bul04
121
0
 
11
 
! Отговори
попа преди 11 години
Ми виж, Плевналиев, как да ти го обясня - един необразован т.нар. "брокер" като излъже един руснак да купи имот, скрие от него реалната цена под предлог, че трябвало да купи на дан.оценка за да спестял от такси, и така му прибере под масата 5-6 000 евра комисион, ми той човечеца нищо не е произвел, ти какво искаш - да не може да си харчи честно и почтено откраднатите пари и укритите данъци от тях ли? Е как да стане тая работа, туй да не е бяла държава???
120
0
 
10
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
...а разправяха, че Станишев бил гей...
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рекъл нещо си Рачко Пръдлето...
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakva stabilnost za korumpiranata li stava duma
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България хората разчленяват трупове заради 2000 лв., те ми говорят за стабилност... Народа е толкова отчаян, че даже няма сили да се изправи и да промени нещо в тази държава!
116
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
...интересно какво трябва да харчат мръсните управляващи, при положение че с тяхната политика произвеждат само... *** ???
115
2
 
12
 
! Отговори
дядо преди 11 години
хаххаха имаше един премиер,който разсъждаваше по същия начин: "за Бога братя не купувайте",та и Роско Путиту се изживява на мъж
114
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, нищо не се произвежда, обаче синковците на "бизнесмените" карат коли за 100 000 - просто не е реално;)
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами, то българина почти нищо не произвежда
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ша умрем от глад бе, бате!!!
111
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роско отдавна няма никакво производства ,производството и предприятията бяха при бай Тошо последния български държавник ,дето вие седераси още крадете и продавате и си пълните гушките и в момента вместо производство в България има обслужващ персонал ,камериерки на хотелите по морето на новоизпечените демократи, *** ,и пушечно месо в чужди мръсни воини по Ирак и Афганистан