Цветни коалиции по интереси коват законите

Борисов най-много разпалвал спорове между партиите, сочи изследване
2 авг 2012 19:57,
190
Цветни коалиции по интереси коват законите
Борисов най-често пораждал спорове по време на парламентарния контрол. Снимка: БТА

Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика.

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем.

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др.

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург.

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест.

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института.

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов.

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
11
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
ОСТАВКА НА ФАШИСТКАТА МАФИЯ ГЕРБ
145
1
 
11
 
! Отговори
Що за държава сме? преди 11 години
Да, наистина!Царство - не сме.Кралство - не сме.На книга сме република. Висш орган на управление - НС." Да, ама не. " / позволявам си да цитирам Бочаров.След като премиера открито се подиграва с институцията, де се вяснал де не / по примера на Доган/, логичния извод е:ПРЕМИЕРСКА, БОЙКО БОРИСОВА държава.Изводите?Без коментар.
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онзи ден Трайчо Трайков каза по Нова телевизия, че в момента дизела трябва да струва 2,40 с ДДС. Лукойл ни ограбват.
143
0
 
13
 
! Отговори
морски преди 11 години
Българи,да са ви честити новите цени на горивата от днес!До кога ще го търпите Бойко Борисов!!!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чакай,чакай!какви закони и за къде закони,а и за кого закони.че то няма държава,няма народ,няма икономика.има само една територия,едни властимащи,едно население обедняло и маргинализирано и значителен брой бандити местни и вносни,има и хаос.....едно има обаче,за разлика от Сомалия,силови структури и глобаджии-инкасатори в полза НА КОГОТО ТРЯБВА.
141
0
 
13
 
! Отговори
Sin преди 11 години
Никога не съм харесвал социалистите, но поне за момента само БСП е в състояние да изхвърли тия комунисти, червени седесари и псевдонационалисти атакисти от власт. Все пак е с твърд електорат, което не е малко. Другото са кьорфишеци и даване на нова възможност на тия *** да управляват и да ни мачкат.
140
0
 
10
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Скоро, много скоро ще се насладим на вкуса на БГ-та демокрация по Ганьовски и на нейното 20 годишно наследство!-----------до az (157) +1
139
4
 
23
 
! Отговори
az преди 11 години
DOLU MUR6I GERB,
138
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Задунайска Губерния България винаги е била най-вярното куче на СССР. Справка идиотизмът извършен от нашите военни във Прага, 1968 година, това че вместо Шкоди и Застави слушкахме СССР и им купувахме боклучавите Лади и Москвичи.
137
0
 
17
 
! Отговори
hma преди 11 години
Тези всичките в парламента се гаврят с нас, не е лошо и ние на изборите да се изгаврим с тях тоест да ги изхвърлим от парламента.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествен подбор се казва, или ... или!!??!?!
135
1
 
16
 
! Отговори
Кретен преди 11 години
Вие нормални ли сте, гаврата с нас вече мина всякакви граници при тоз Боко дето се има за шеф на Господ, вие някакви глупости за коли си драската, ами - Извинявам се но си заслужаваме, Боко за премиер и никой да не възроптивлява повече, тове сме си избрали и заслужили... Още мног мандати Боко докато си жив може и да успееш да заличиш България, но това не е важно, важно е че твоето име ще е редом до Господ в историята...
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силни служби/институции/не са онези,които зависят от 1 човек и които се отчитат само пред него.Силни са независимите служби/институции/които се отчитат пред гражданите и пред законите,а не пред някой вожд.Всеизвестно е,че кризите в света са в резултат на изкривените закони,които са отдалечени от всякакъв морал и мъдрост.Законите трябва да се коват от хора притежаващи голяма мъдрост.
133
0
 
30
 
! Отговори
Не Анонимен преди 11 години
Боко, кво стана с тия 150 хил. лева от нашия джоб дето ги даде да си приберем "събратята" от Швеция или пак Серго ти е виновен за проблемите... Кой ти даде право парите от мойте данъци да раздаваш бе Боко, ДПС за 20 години реформа, толкова пари за "избирателите си" не се похарчили... За 150 хил. знаеш ли колко *** щеше да купи, цели махали, или на теб не ти трябва, че така или иначе си майстор на фалшифицирането на избори и МВР си знаят, кой не гласува - вън от работа..
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бобо какво е туй нещо икономика яде ли се , пие ли се или се пуши ?
131
9
 
1
 
! Отговори
мила34 преди 11 години
Нормално е в министерството да има скандали, защото нито една от темите по дебатите не е безразлична на хората. Но истината, че реформите, които се направиха са основополагащи и бяха съвсем наложителни. По последните теми се действа активно и не мисля, че ще допуснат криза.
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stigate ve4e nablijavat izbori i po4nahte cirkovete .ABE VIE STE PO KRADLIVI I LAJLIVI OT CIGANETEN NO STE EDNI I SA6TI
129
0
 
20
 
! Отговори
Бойковщина преди 11 години
Борисов най-много разпалвал спорове между партиите, сочи изследване -----------------------------------А друго изследване сочи че здравето е по-важно от парите, а безпаричието пък било половин болест.
128
0
 
12
 
! Отговори
Време е преди 11 години
Забранете със закон *** да пишат по форумите,че и интернет се напълни с ***.
127
1
 
4
 
! Отговори
HB преди 11 години
do vsichki ganiovski forumni boklutsi kato ne haresvate proizvedete si sami hem gledni hem kibarlii davi eva mnogoznaykovtsi takiva