Цветни коалиции по интереси коват законите

Борисов най-много разпалвал спорове между партиите, сочи изследване
2 авг 2012 19:57,
190
Цветни коалиции по интереси коват законите
Борисов най-често пораждал спорове по време на парламентарния контрол. Снимка: БТА

Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика.

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем.

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др.

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург.

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест.

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института.

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов.

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Още плюсове на онова време:- по-малко хора са имали коли -> по-малък трафик, по-малко заети тротоари- правили сме собстени трамваи българско производство- край всеки град - завод, край всяко село - фабрика
105
0
 
3
 
! Отговори
Рейгън преди 11 години
Москвича и Симката са несъвместими понятие.Имах както Москвич,така и Симка.Симка-1301 специал.На първа развиваше 60,на втора предавка 120.За какво говорим въобще?На завой лягаше надолу,а не се накланяше встрани като москвича.Москвето беше 408,с 2 фара,не с 4.Кола-мечта за онова време.След москвето-Симката,боя-син папагал,с черен кожен покрив,их какви времена бяха само!
104
2
 
2
 
! Отговори
do 129 преди 11 години
eeeey mnogoznayko 20g.sam karal Wartburg stashna kola ti har haber si niamash ot koli edin pat neme ostavyal na pat moskvicha edin pat karash posle edna sedmisa na remont
103
3
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
- некачествени гуми "Вида" - пълен ***, но нямаше други- в магазина ти дават кокали като месо /дори във филма "Куче в чекмедже" има такава сцена/Само плодовете и зеленчуците бяха качествени, а най-големите плюсове на социализма са:- много по-чисти улиците и тротоари от сега, миели са се постоянно- почти никакви външни реклами, досадни плакати и други подобни обяви- никакви драсканици и графити по сградите /а ако има - само с тебешири - лесни за премахване!/
102
1
 
2
 
! Отговори
хек преди 11 години
изглежда мноого страшно на снимката...абе кой е тоя пич...харесвам го
101
2
 
3
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
Запитай се защо всеки твърди, че Ладата е по-качествена от Москвича? Ами защото е по лиценз на Фиат, като дори е подсилена. Дачията, Шкодите и Заставите също бяха повече коли от АЗЛК, не случайно всички изброени още правят коли, а АЗЛК отдавна фалираха.
100
3
 
2
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
Така - Волга - копие на Форд от 50-те, а по-късно и на Форд от 60-те.Лада - копие на Фиат /по лиценз/Запорожка - краден дизайн от NSU PrinzМосквич - копия на Опел Кадет, BMW 700, Симка
99
2
 
5
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Ела ми кажи когато вартбурга е по-качествена кола от Москвич 12-так. Ще те погребе с парцалите тази машина, а Варбурга за *** за зеле не става тая кошница....Ти имаш ли си представа какво е да караш ВОЛГА 75-та година? Да ти кажа че министърите и посланиците на другите страни ги возеха с това чудо.
98
1
 
6
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Не искам бъдещите ми деца да бъдат българчета (че да страдат)!Франция, Белгия и дори Хърватска са страни, които обожавам и в тях бих живял с удоволствие.
97
0
 
6
 
! Отговори
boko преди 11 години
***
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама не знам вие кога ще спрете с този социализъм, Бай Тошо, СССР и други простотии? Ние младите нямаме спомени от онова време и не искаме все да ни надувате главата! *** такива, мечтаете си за дните, когато челядта на простите работници са имали привилегии /Рабфак/, а нормалните деца - не.Хубаво е било по царско време, ПРЕДИ социализма. Яд ви е, че сега по-трудно се краде, но спокойно, тези в парламента са пак от онзи строй, пак са от вашите, комунистите.
95
0
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Аз иронично ли го казах това в 111-ти пост или не? Я пак си помисли?)))С други думи исках да ти кажа , че и магистралата Тракия с която мноого се пъчи за Х.Й не става наполовината поне наред с абсурдщината на окаяните населени места покрай които преминава тя.. То няма такива участъци при които да се движиш със 130-140 и да шибнеш някой ръб изцяло по ширината на платното и да си казваш само"Е.ати магистралата майни".
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама не знам вие кога ще спрете с този социализъм, Бай Тошо, СССР и други простотии? Ние младите нямаме спомени от онова време и не искаме все да ни надувате главата!
93
6
 
4
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
То пък руските кочини едни коли - скапани москвичи и малко по-добри Лади, доста по-смотани от италианския си оригинал. Дори Вартбурзите, Дачиите и Шкодите бяха по-качествени!
92
2
 
7
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Истината е че Бай Тошо изнасяше за СССР тогава зеленчуци и плодове, а руснаците в замяна на ниски цени нефт и коли.
91
2
 
3
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Поляците, чехословаците, сърбите и др. от източния блок и сега нямат представа за Лазурния бряг!!! Само крадливите , като нашите, дето си мислят, че след катафалката има ремарке, го познават Лазурния ти бряг, който най-вероятно и ти не си виждал и ако смяташ, че с писане тук на дитерамби за ББ, ще го видиш, жестоко се лъжеш!!!
90
1
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
хахаха да сравняваш прекрасна Франция с кочините-държави на Балканите е като да сравняваш филийка с чер хайвер с *** баница... или филийка с мас!
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези *** от ГЕРБ ,освен ,че докараха България до това нетърпимо тежко икономическо положение ,разрешиха на техните американо-еврейски господари всяка вечер от небето над родината ни самолети да ръсят кой знае какви отрови и да оставят странни следи които не изчезват за дълго време ,тука се извършва планиран геноцид ,като се трови цял един народ ,а ББ и политическата клика мълчат като пУ**и в нови кюспети
88
1
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Народът не яде магистрали (които ще станат като бурни морета, справка Цариградско, дело пак на Бойко!), нито молове!До 2004-та нямаше нито един мол в България построен!
87
1
 
1
 
! Отговори
Рейгън преди 11 години
Няма да е тази година.