"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Производителноста натрудът е такава,защото ако тя сеповиши -безработицата щестане над 70%, като произведеното няма даима къде да сепродаде.. Елементарно..Защо никой не разбираот икономика в тазидържава.
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ханс произвежда 100-хляба за 200-лева.Иван произвежда 72-хляба за 1-лев - бройката. Но Иван може да произведе и 100-хляба за 200-лева ако има кой да го купи.
143
0
 
1
 
! Отговори
Немо преди 11 години
Производителност на труда в България е 36% от средната производителност на труда в ЕС(това по официална статистика, без да е включена сивата икономика).Средното минимално заплащане в ЕС (според законодателството на съответната страна), е приблизително около 900 евро.Та сега да съставим уравнението:Един Ханс (примерно), бачка цял месец и произвежда 100 единици продукт, за което получва 900 евро.Един Иван бачка цял месец и произвежда 36 единици продукт.Та колко би трябвало да получава Иван?
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимус от Уганда преди 11 години
Тая или лиже *** или не е наясно какво се случва в частния сектор. 90% от работодателите официално плащат ниски заплати или минималната, а отделно на ръка дават някой лев отгоре. Та като вдигнат минималната работодателя ще се приспадне разликата от другите парички, които дава "под масата" на работниците си и няма да се натовари с допълнителни разходи. Ама тъпата *** Диана дрънка простотии, все едно мисли с п...ата си.
141
0
 
0
 
! Отговори
баба преди 11 години
Имам предложение , премахваме минималната работна заплата но за сметка на това увеличаваме минималните осигурителни прагове за всички сектори.Какво ще се получи:Вариант 1 - работодателя може да дава и 1лв. месечно възнаграждение ,но ще трябва да осигурява работника на 700лв. примерно.Което от своя страна няма смисъл защото ще си спести само данък
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Десиславо *** Николова ***...откъде измъдри тия мъдри мисли...може би си била на ***...Всички знаем (даже и чавдарчетата) че по нея се изчисляват осигуровките...Но обаче да излизаш с номера, че рийш работодателите, продаващи продукцията по европейски цени и плащащи заплати по африкански тарифи ми се види малко че ни имаш за ***...Единствената пречка за икономиката е Държавата и Партията-майка БКПА по целию свет се плаща на час (минимално еди колко си)
139
2
 
1
 
! Отговори
кук преди 11 години
ЕЕЕЕЕйййй събудете се и слезте на земята.до кога ще четем статии обслужващи робовладелците /защото които са при тях на работа са роби/ каква конкурентно способност какви загуби на работни места вие луди ли сте или си мислите,че ви слушат невменяеми.Безобразие а тази година са се увеличили милионерите в Бг с 30%.Срам Трябва да се бойкотират такива статии....О една страна комунисти а от другата ви чакат с камшика за 15лв на ден /12часа експолоатация/е до кога .ДО КОГА ПИТАМ АЗ ЩЕ ТЪРПЯТ ПЛЕБЕИТЕ
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласен съм да нямаминимална заплата.Минимална заплата е измислица на десните.В социалистическаНорвегия няматминимална заплата.Социална помощ. - Те имат! Равна на 20% от БВП на човек. Понеже минималната заплата сега трябва дае 1400 лева, азпредлагам да язаменим със социалнапомощ от 700 лева.Избирайте лявото 700 лева социална помощ,или по дясното 1400лева минималназаплата.!??
137
1
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 11 години
Зайо, що си с шапка? (БОЙ!)...Зайо, що си без шапка? (пак БОЙ) :)На това ми приличат мненията на повечето расови българи - все са недоволни, даже и на увеличението намират мана. Смешна работа :) :D
136
5
 
0
 
! Отговори
:))) преди 11 години
хей ДЕЖУРНИТЕ *** !! КЪДЕ СТЕ БРЕ!? НАЛИ БАТ БОЙКО ДЪРЖЕШЕ НАРОДА БЕДЕН!? СЕГА НЯМА ЛИ ДА ГО ПОХВАЛИТЕ!? ХА ХА ХА КАКВО ЩЕ КАЖЕ СЕГА ЗАЕКА СТАНИШЕВ? ДАДЕЛИ ВИ НАСОКА ДА ХУЛИТЕ!?
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажете ми как ще сенамаликонкурентноста натези фирми. Че не горазбрах. Та наливсички конкуренти ще са с еднакви условия?С еднаква минималназаплата? Аконамеквате за сиваикономика? Ами тя ибез това е 40% такава. Ако някой конкурирадруг че е в сивиятсектор, ами да гообади на властите.Видяхме и колко степрави за ниският данък че ще направисивият сектор светъл. -По повод наолигархичнитеикономисти и технитебръщолевения че увеличението наминималната заплата(izobshto) нейнотосъществуване щедоведе до лошаконкуренция безработица и сиваикономика. ..Синдикати? Само аз лище мисля вместо вас?Научете икономиката.
134
0
 
8
 
! Отговори
НМММ преди 11 години
БИЗНЕСЪТ ДА ЗАМЪЛЧИ ЗАЩОТО НАРОДА РАБОТИ ЗА БЕЗ ПАРИ,,,,,НИТО НАП НИТО НОИ МОГАТ ДА НАКАРАТ РАБОТОДАТЕЛЯ ДА ПЛАТИ ЗАПЛАТИТЕ.....НАП ДА ИМА КОЙ ДА ПРОВЕРИ 4Е СА ВСЕ ЕДНИ ЛЕЛКИ ДЕТО ЗА 2 ЛЕВА РАБОТА НЕ ВЪРШАТ ...БИЗНЕСМЕНИ С ПО 200 000 ЛВ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ФУНКЦИОНИРАТ-ЗАЩО ЗА ДА ТРУПАТ ОЩЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЛИ....
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
G-N DIQNKOV TI SAS 310LEVA 6TE JIVE6 LI BE *** NE E LI TE SRAM BE *** ABE VIE IZMORIHTE NARODA SRAM TI SAS KAKVA ZAPLATA SI BE MAFIA
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
средният доход набългарина е 300-левана месец. Това е 3600-лева на година - приБВП на глава от 14-хиляди долара. Сащ нямат положителен износ от 1974-та. Сащпотребяват повечеотколкотопроизвеждат. Индия иБългария произвеждат повеч отколкотопотребяват.
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истинската минимална работна заплата в момента трябваше да бъде 700лв. А масовата заплата 1200лв. Така ,че тия 300лв. са пълна глупост!!!
130
5
 
5
 
! Отговори
zxczx преди 11 години
Не е мечешка услуга ами единственото правилно решение. Увеличава се покупателната способност на хората и започват да купуват български стоки.Цените няма да се вдигнат понеже са равни на европейските.Половината "работодатели"-далавераджии ще изчезнат от пазара. Понеже трудът е скъп ще започнат да се търсят висококвалифицирани хора не за по2-3 месеца ами поне за 5 години с договор.Ама има едни на които това не им изнася защото няма да има процент за тях.
129
1
 
4
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ А преди 11 години
" ОТ ВСЕКИГО СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, НА ВСЕКИГО СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ" ЩЕ ГРАДИМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА КОМУНИЗМА. И ТАКА НАПРЕД ДО КРАЯ НА СВЕТА. СЕГА В ПРИЕМСТВЕНОСТ ОТ МНОГОТО ГОВОРЕНЕ САМО ЕДНИ СИ ПЪЛНЯТ ГУШАТА. КОЙТО НЕ СИ ЗНАЕ ПРАВАТА СТАВА СЪУЧАСТНИК НА РАЗРУХАТА.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евростат казват че разход за труд в България е 3,5-евро. реално разход за труд на час е 500-лева делено на 170-часа месечно, и това е 3-лева на час. Никой работодател не плаща на работниците нито ядене, нито обучение. нито превоз нито нищо. Може и да превозват 10-*** общо 10-километра - което е 100-грама гориво на човек - 30-стотинки е това, делено на осем часа това е 4-стотинки на час. Плюс 1,70 на час. Или разход за труд е 174-стотинки.
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3,5евро е когато смятат че средната заплата е 780-лева + 500-лева за храна безопасност на труда, дрехи, ръкавици, превоз и обучение
126
1
 
2
 
! Отговори
do non преди 11 години
забрави да напишеш и пенсионерите, и временно безработните и самоосигуряващите се и майките с деца (не само ***)