"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата

Разнопосочни коментари за планираното увеличение от 1 януари 2013 г.
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 10:11,
201
"Мечешка услуга“ ли е вдигането на минималната работна заплата
Снимка: БТА

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Бизнесът също смята, че увеличението на минималната заплата би довело до негативни последици за икономиката.

Всяко вдигане на минималната заплата ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България, преди всичко – малките и средни предприятия, се казва в позицията на Българската стопанска камара.

Подобна стъпка ще принуди работодателите да закрият работни места или да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове, държавния бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ В БЪЛГАРИЯ Е 230лв, А СОЦИАЛНИЯ Е 585лв!!!ИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА Е 1 170ЛВ. (всеки трябва да отгледа наследника си = два социални минимума), А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ 535лв!!!- ТРУДА Е СТОКА, КАТО ВСЯКА ДРУГАИ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА!!!- А ЧЕСТЕН ЧАСТНИК, АКО НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА ТАКИВА ЗАПРАТИ - ТРЯБВА ДА ФАЛИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ!!!Когато това не се спазва, Преамбюла на Декларацията казва - че е необходимо правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството, като последен изход,ЩОМ минималната заплата е 290лв, а пенсията 136лв., БУНТА СРЕЩУ ВЛАСТТА Е ЗАКОНЕН!!!Всичко останало е от Лукавава!!!
124
3
 
11
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ИСТИНАТА Е ИСТИНА...ЗАПЛАТИТЕ НИ СМЕШНИ, ЧЕ ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ НЕ ГИ И ПЛАЩАТВ НАЙ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ЖИВЕЕ НАЙ-МАЛКО..., В НАЙ-СОЦИАЛНИТЕ, НАЙ-ДЪЛГО..., НО ТОВА СИ ГО ЗНАЕМ ОТ 18 ВЕК...!!!НИЕ СМЕ НАЙ-ЛИБЕРАЛНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА.. И :- Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай, при положение че сте страна от Европейския съюз (ЕС). - Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда.НИЕ ЖИВЕЕМ НАЙ-КРАТКО, ИМАМЕ НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И НАЙ-ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА ЗА ТАРИКАТИТЕ, ОТ ВСЯКО ВЛОЖЕНО ВЪВ ВЛАСТТА ЕВРО!!! България е европейската страна с най-ниски разходи за час труд - едва 3.5 евро, съобщи Евростат. - Средните разходи за час труд в Европейския съюз през 2011 година са били 23.1 евро на час, а в еврозоната - 27.6 евро на час. - В Румъния (данните за страната са за 2010 г.) разходите са били 4.2 евро, в Литва през 2011 г. - 5.5 евро, а в Латвия - 5.9 евро. - Най-високи са разходите за труд в Белгия (39.3 евро), Швеция (39.1 евро), Дания (38.6 евро), Франция (34.2 евро), Люксембург (33.7 евро), Холандия (31.1 евро) и Германия (30.1 евро). - ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЙТЕ, СУРОВИНИТЕ И ПАЗАРИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ- ХА СЕГА ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ДА Е МИН. ЗАПЛАТА?!?!?!?!
123
0
 
1
 
! Отговори
до 160 преди 11 години
То с комунист не може да става диалог (веднага почва с обидите). Пак ти завам другарю (това КРАД дето си го написал до вас се отнася), Не МРЗ те дразни, дразните факта че с тоаи ход Гроб ще заграбят част от червения ви електорат! Както писах по надолу, проблема с *** може да се реши ако има политическа воля за това. Нито ГРОБ нито БС(к)П знаете какво означава това. Пенсията на *** към какво е вързана? Към БВП на Папуа Нова Гвинея ли? Или искаш тя да си крета с 90лв на месец
122
2
 
5
 
! Отговори
пълен хаиз преди 11 години
докато в България се заплаща на месец така ще е положението... А, не осъзнавате, че вдигането на минималната работна заплата носи и негативни последици след себе си...най-малкото ще плащате повече при джипи-то....ама айде халал да ви е..
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажете ми как щесе намаликонкурентноста натези фирми. Че него разбрах. Та наливсички конкуренти ще са с еднаквиусловия? С еднакваминималназаплата? Ако намекватезасива икономика? Ами тя и без това е40% такава. Аконякой конкурирадруг че е в сивиятсектор, ами да гообади на властите. Видяхме и колко степрави за ниският данъкче ще направи сивиятсектор светъл. -По повод наолигархичнитеикономисти и технитебръщолевения чеминималната заплата ще доведе до лошаконкуренциябезработица и сиваикономика.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажете ми как ще се намали конкурентноста на тези фирми. Че не го разбрах. Та нали всички конкуренти ще са с еднакви условия? С еднаква минимална заплата?Ако намеквате за сива икономика? Ами тя и без това е 40% такава. Ако някой конкурира друг че е в сивият сектор, ами да го обади на властите.
119
4
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Като хвръкне минималната,нагоре ще тръгнат и осигуровките,което ще е сериозна предпоставка безработицата да расте в геометрична прогресия.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, най-добрата конкуренция е робството, да работиш за без пари и без това средностатистическият българин вече е роб на Топлофикация и хилядите други сметки. Абе, тия се гаврят с народът, а народът пука от мизерия. Хора, давайте да бягаме докде е време, да видиме, как сами ще почнат да се крадят алчните мутри. Подригнаха се те с нас, време и ния да се подиграем с тях.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да вдигнат работната заплата на колкото са решили, но да намалят майчиството, което вече е токова нищожно, че наистина е под жизнения минимум. Радвайте се на децата си и не разчитайте на държавата.
116
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 11 години
155 в Германия все още няма минимална работна заплата (искат да въведат минимално почасово заплащане, за да се защитят от дъмпингови работници и за да намалят социалните разходи на държавата). В Германия в много браншове има тарифни споразумения и много силни профсъюзи. В България такива профсъюзи веднага биха ги почернели като ги нарекат КОМУНИСТИ :D
115
2
 
14
 
! Отговори
koko преди 11 години
Мдааа, поради тарикатлъка на много работодатели и неспазването на законите много добър "матрял" избяга. Недейте вдигайте заплатите и ще избяга и лошия. Май това е по-големият проблем, отколкото това, че ще настъпи криза и ще има много безработни. Няма такова нещо, просто необразованите отиват на къра да берат ягоди в чужбина и си живеят после цяла година със спестеното. Като паднат и ограниченията за работа само стойте и гледайте. Само който пълзи няма да избяга, ако не се вдигнат заплатите.
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи в книжките на тези икономисти пише че най-доброто за конкуренцията е робството. Те най вече изтъкват услугите.След като в германия минимална заплата е десет пъти че и повече, тогава услугите там десет пъти ли са по евтини от ТУК?Тези "икономисти" твърдят че безработицата ще се увеличи ако се повиши минималната заплата. Добре.. Дай да го изчислим. Колко ще изгубят работа си и колко ще намерят работа заради увеличените доходи. Примерно ако има заети в една фирма Десет човека и един го уволнят - това обаче ще докара 10% повече доходи на останалите, така те ще осигурят повече потребление и уволненият също ще има работа.
113
0
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
До 153:Е започнах да им искам такса вход, но големи тарикати излязоха...идват в понеделник и си отиват чак в петък!!!
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работодател се обажда в радио Ереван и пита: - Намалих заплатите на работниците ми, орязох им социалните придобивки и тия всеки ден идват на работа. Какво да направя за да ги възпра? Радио Ереван отговорило: - Започнете да им искате такса "Вход".
111
1
 
7
 
! Отговори
hahaha преди 11 години
Направо дайде да не вдигаме мин.раб.заплата, а да я намалим - да не се товарят работодателите с излишни разходи и да са конкурентни. Направо да намалим всички заплати*********************************************************Както сте я подкарали скоро ще почнете да плащате заплата на работодателя си. Много сте закьсали. Ако не сте разбрали да ви светна - фащате гьостерицата и бой и по тьпите журналисти и по тьпите ви икономисти но най вече по правителството и народните ви избраници...
110
0
 
5
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Мамичката им на тия работодатели където дават такива мизерни пари.Ако може и за безпари да им се свърши.Всеки път се чува едно и също и то е все от сектори в които реално експлоатират хората като роби едва ли не.
109
1
 
3
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
ДРУГАРЮ, не разбра ли че всико в тази държава (и не само в нея) е вързано към МРЗ. Това комунистическия ти мозък не може ли да го схване? Не увеличението и или намаляването ще спре *** помощи, това може да стане ако има политическа отговорност, нещо което нито Гроб нито вие комунистите знаете какво означава.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМА НЯКАКЪВ СПОР ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И ПОМОЩИТЕ-НАЛИ ГИ ОТВЪРЗАХА,МАЙЧИНСТВОТО НЕ Е ВЪРЗАНО С МИН.ЗАПЛАТА,таксата при доктори,депут.заплата и т.н.
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НИСКИ?ЗАЩОТО НЯМАМЕ ПРОФСЪЮЗИ,КОИТО ДА ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА НАЕМНИЯ ТРУД! Профсъюзните лидери вдигат стачки само в държ.предприятия и бюджетни-учителската и транспортната стачки!НЯКОЙ ДА ПОМНИ ТРЕНЧЕВ ДА ЗАСТАНЕ ЗАД ШИВАЧКИТЕ?ДРУГАТА ПРИЧИНА Е ,ЧЕ НЯМАМЕ ЛЯВА ПАРТИЯ ,КОЯТО ДА ЗАСТАНЕ ЗАД НАЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ!НИЕ ИМАМЕ СОЦИАЛИСТИ ,КОИТО или са пенсионери или милионери!КАК ДА ИСКАТ ВИСОКА ЗАПЛАТА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП СЛЕД КАТО ФАМИЛНИТЕ ФИРМИ трябва да плащат ?
106
0
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Предлагам да се въведе минимална такса за работа, която да се плаща на работодателите за всеки един работен ден от наемните работници и служители... :))) Всъщност няма никакъв проблем, тази такса да е почасова даже...