България изпада в летаргия и захлас по "силната ръка"

"Нойе Цюрхер Цайтунг" за развитието на България към правова държава
Обновена: 29 авг 2012 20:58 | 29 авг 2012 20:58, Елка Василева
256
България изпада в летаргия и захлас по "силната ръка"
България влезе в ЕС рано и неподготвена, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". Снимка: архив, Reuters

България влезе в ЕС рано и неподготвена. И вместо да се стреми да навакса, тя изпада в летаргия и захлас по "силната ръка". Наблюдател на "Нойе Цюрхер Цайтунг" смята, че това се дължи на липсата на демократични традиции, посочва Дойче веле.

Борбата за власт в Румъния събуди опасения, че авторитаризмът може да се завърне в страните от Югоизточна Европа. В този регион принципите на правовата държава все по-често се използват като инструмент за налагане на властта, пише Даниел Уршпрунг на страниците на "Нойе Цюрхер Цайтунг" и добавя: "Приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 година беше многократно критикувано като прибързан ход. Двете страни не бяха подготвени нито икономически, нито политически за присъединяване към европейската общност. Те отбелязаха частичен напредък в някои сфери само под силния натиск от страна на Брюксел, докато в други сфери беше констатирано влошаване."

Политическата криза в Румъния е показателна за крехките корени на демократичните принципи. Цялата сага около референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску от власт демонстрира радикално погазване на демократичните правила в името на утвърждаването на собствената власт, твърди политическият наблюдател на "Нойе Цюрхер Цайтунг". Подобни тенденции авторът вижда и в Унгария от 2010 година насам, когато дясноконсервативното правителство на Виктор Орбан започна да прекроява държавата по собствен идеологически модел.

Компромисът е израз на слабост

"Липсата на уважение към ценностите на демокрацията се корени в наличието на определен тип политическа култура, която издига в култ безскрупулното прокарване на лични интереси, а счита за проява на слабост усилията за постигане на политически компромис. Това поведение има различни исторически причини, които важат и за другите страни в региона", отбелязва Уршпрунг и обяснява:

"Социализмът насърчаваше патерналистичното отношение към държавата, което гарантираше на населението известна икономическа стабилност. Нито една от посткомунистическите държави нямаше демократични традиции. Във времето преди комунистическото господство в тези страни са били на власт авторитарни или псевдодемократични режими. Проведените след 1989 година реформи се концентрираха изключително върху икономическия сектор, а насърчаването на демократичните принципи си остана повърхностно", констатира още авторът.

Българите си падат по "силната ръка"

Развитието на България по пътя към правова и демократична държава също буди загриженост, се казва по-нататък в публикацията. Като доказателство за наличието на алармиращи тенденции са цитирани резултатите от анкета на агенция Медиана. Според тях почти една трета от населението отхвърля демокрацията, а авторитарните тенденции се радват на голямо одобрение. От гледна точка на задълбочаващите се проблеми голяма част от населението възприема "силната ръка" като по-малкото зло, констатира влиятелният швейцарски ежедневник и търси причините за това:

"След падането на комунизма България преживя бурни времена. Държавните структури бяха отслабени, отчасти съзнателно, защото антикомунистическите сили искаха да прочистят държавния апарат и тайните служби от функционерите на стария режим. Изхвърлените от тайните служби сътрудници използваха хаоса и създадоха различни криминални групировки. През 1990-те години широки слоеве от населението страдаха от организираната престъпност. Много хора и фирми бяха подложени на рекет от криминални групировки, представящи се за застрахователни дружества."

Симбиоза между политика и бизнес

Докато в България слабата държава е безпомощна срещу насилието и поръчковите мафиотски убийства, в Румъния възникна симбиоза между политика и икономика, отбелязва Даниел Уршпрунг. Голяма част от сивата икономика в страната функционира благодарение на активното участие на държавния властови апарат. Свързаните с определени политически сили бизнесмени получават необезпечени кредити от държавните банки, укази на управляващите осигуряват на определени фирми монополно положение, за да успеят те, подобно на "кърлежи", да изстискат от държавата неправомерни печалби.

Същевременно крехката румънска демокрация получава силна подкрепа отвън. След горчивия унгарски опит Западът реагира бързо на кризата и даде ясно да се разбере, че няма да толерира накърняването на демократичните и правни ценности. Това важи между другото и за България. Интервенцията на Запада показа на правителствата в региона докъде се простират границите на техните действия. В дългосрочна перспектива обаче това не е решение на проблема. "Най-голямото предизвикателство пред критичната общественост в споменатите страни си остава необходимостта да се осъзнае, че демокрацията и правовата държава са основни ценности, които трябва да се пазят и защитават", се казва в статията на "Нойе Цюрхер Цайтунг".


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
6
 
9
 
! Отговори
Петър преди 7 години
На анторите на статята бих препоръчал да се ограмотят малко по - добре, а след това да драскат глупости.Първо през 30 - те години на миналият век, когато Швейцария е една слаба държава България и Румъния са двете най - развити Балкански държави.Когато кризата през 20 те години залива Европа, гермаци и австрийци идват да търсят препитание у нас.Комунистическото робство прекърши развитието и икономическият напредък и на двете балкански държави.България е наричана държавата на абсолютната свобода.
187
0
 
4
 
! Отговори
dan преди 7 години
за пишещите това не е немски а швейцарски вестник и за един от писалите за оскверняването на божия храм има ли по лошо оскверняване от това ВЛАДИЦИТЕ във храма да са от ДС
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам правителството да определя цените и заплатите на всички и всичко. Добавената стойност да е само 30%, от добавената стойност 70% да отива да работна заплата и 30% за инвеститора.

Така цените ще са евтини и ще се изнася като за световно. Ето това е тайната на Китай. А минимална заплата за година да равна на цента на апартамент 50-квадрата.
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайското правителство определя какви да се цените в Китай.
184
1
 
9
 
! Отговори
Бугар преди 7 години
Европата се плаши от "силната ръка" в България, защото и самата България чрез "силната ръка" ще стане по-СИЛНА ... а на "демократичните" европейци, дето искат да си затварят границите, не им трябва СИЛНА БЪЛГАРИЯ. Трябва им ПОСЛУШНА и МАНИПУЛИРУЕМА ***.
183
1
 
4
 
! Отговори
безбожник преди 7 години
Ей ,шваби , защо не дойдете да живеете в тази правова и демократична страна?Тогава може да си дадете мнението.
182
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 7 години
Какво си върши работата? Да не би да ти увеличиха заплатата, или да ти намалиха данъците? Къде е съдебната система? Двадесет години управляват адвокати, пишман-икономисти, царе, пожарникари, строители, детски учителки, философи. Няма такива мошеници! Излагаме се пред света с кандидат-комисари, които не знаят елементарна география. Вършат работа, угодна за тях, "сиреч"(както често казва един човек) КРАДАТ, и то безогледно и все по-нагло.
181
3
 
4
 
! Отговори
Vicky преди 7 години
ЕС може много работи да си говори , но ББ си знае неговото :)
180
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Групировка за Ефективно Разграбване на България !!!!! Никога повече на власт ,никогаааааа!!!
179
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силна и силова не е едно и също и води до различни резултати.
178
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, силна ръка, но върши добра работа. Меката червена китка видяхме
докъде ни докара и я изритахме от властта.

177
3
 
5
 
! Отговори
Уршпрунг преди 7 години
Колеге Уршпрунг- вие сте в началото. Анализа е сбъркан тотално или е поръчков от БСП. 50 на 50.
Уршпрунг на немски означава Начало -затова казвам, че той е в началото.Твърдите мерки/които даже не са съвсем твърде,поради силната опозиция на съдебната система/ за налагане на законост и правила се наричат силна ръка.Нойе Цюрихер е авторитетен вестник и не би трябвало да се подвежда по подобни повърхностни анализи на "начинаещи" или платени с корупционни пари журналисти.Дано го прочетат!!!
176
1
 
11
 
! Отговори
Aнонимен до 195 преди 7 години
Напълно подкрепям казаното от теб...Но има една грама в Уикилийкс, според която именно Бойко е казал пред американския посланик, че на Премиера на Бг трябва да му бъде казвано какво да прави , дали Вашингтон, дали Брюксел... Е как повярва народа, че има "силна" ръка????
175
2
 
7
 
! Отговори
До 198 преди 7 години
Алоуууууу, ентелегента. Албанците ли са най интелигентна нация? Ти за пропаганда и стъкмистика чувал ли си? Не може да има интелигентна нация, интелигентността е индивидуално качество, другото е скрита форма на расизъм. А, и зависи кого изследваш в дадена държава, ако изследването се прави в маалата, ще сме най ентелегентни. Но на международни олимпиади ходят български ученици а не ***.

174
0
 
5
 
! Отговори
ина преди 7 години
И в Сицилия си обичат мафията...
173
0
 
4
 
! Отговори
batmario преди 7 години
За издаването на някакъв лиценз за Европейския съюз винаги има намесен германец.Като решат да те ошамарят просто ти зимат лиценза за 1-2 месеца и си готов.Ставаш после най-послушния.Ако почнеш да бълваш продукция и викат ---ало,къщата...ко стаа тука.Я почини някой друг месец....
Тръгнали да ни съдят че сме били такива и такива...
172
5
 
8
 
! Отговори
Дражко преди 7 години
Точно така.Но когато зад "силната ръка"стоят интересите на бивши партийни лидери,на чуждестранни служби и икономики,на кримигрупировки и фирми със съмнителен бизнес-каква е файдата?Единствената "силна ръка"която може да избута Държавата напред е военната!Историята нееднократно го е доказвала!Военен режим за една година-и всичко ще е на място!
171
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тоя умник защо не споменава нищо за супер демократичните Французи където изхвърлят *** с лека ръка вместо да ги интегрират, или то за тях е позволено.
170
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно митът за интелигентнсоста на Българина е доста пресилен.Ето малко статистика за държавите от целия свят,сравнени с България. България Средeн ко ефициент на
интелигентност:
102.08 Китай Средeн коефициент
на интелигентност:
123.00 Албания Средeн коефициент
на интелигентност:
114.70 Хонг Конг Средeн коефициент
на интелигентност:
111.79 Испания Средeн коефициент
на интелигентност:
111.78 Германия Средeн коефициент
на интелигентност:
110.71 Русия Средeн коефициент
на интелигентност:
110.57 Кипър Средeн коефициент
на интелигентност:
110.41 Австрия Средeн коефициент
на интелигентност:
110.21 Словения Средeн коефициент
на интелигентност:
110.13 Италия Средeн коефициент
на интелигентност:
109.59 Унгария Средeн коефициент
на интелигентност:
109.37 Сингапур Средeн коефициент
на интелигентност:
109.30 Канада Средeн коефициент
на интелигентност:
108.75 Холандия Средeн коефициент
на интелигентност:
108.49 Португалия Средeн коефициент
на интелигентност:
108.10 Белгия Средeн коефициент
на интелигентност:
107.75 Финландия Средeн коефициент
на интелигентност:
107.10 Република Чехия Средeн коефициент
на интелигентност:
106.88 Швейцария Средeн коефициент
на интелигентност:
106.84 Полша Средeн коефициент
на интелигентност:
106.75 Малта Средeн коефициент
на интелигентност:
106.38 Швеция Средeн коефициент
на интелигентност:
106.09 Франция Средeн коефициент
на интелигентност:
105.90 Черна Гора Средeн коефициент
на интелигентност:
105.21 Словакия Средeн коефициент
на интелигентност:
105.12 Хърватия Средeн коефициент
на интелигентност:
105.12 Ирландия Средeн коефициент
на интелигентност:
105.07 Норвегия Средeн коефициент
на интелигентност:
104.71 Перу Средeн коефициент
на интелигентност:
104.70 Дания Средeн коефициент
на интелигентност:
104.64 Южноафриканска република Средeн
коефициент на
интелигентност:
104.34 Латвия Средeн
коефициент на
интелигентност:
104.22 Обединено кралство Средeн
коефициент на
интелигентност:
104.20 Колумбия Средeн
коефициент на
интелигентност:
104.09 Люксембург Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.87 Сърбия Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.71 Гърция Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.65 Турция Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.51 САЩ Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.41 Австралия Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.39 Литва Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.37 Малайзия Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.05 Румъния Средeн
коефициент на
интелигентност:
103.04 Чили Средeн
коефициент на
интелигентност:
102.85 Мексико Средeн
коефициент на
интелигентност:
102.62 Естония Средeн
коефициент на
интелигентност:
102.51
169
2
 
17
 
! Отговори
до 182 преди 7 години
Червената демокрация е и в момента.Имам в предвид ,че повечето от ГЕРБ са били
членове на БКП.Човек не се променя за една нощ.