Действаме по план Б за "Белене"

Нито един от резервните варианти не включва плащане, увери Делян Добрев
Обновена: 12 сеп 2012 14:55 | 12 сеп 2012 09:30,
425
Действаме по план Б за "Белене"
Делян Добрев Снимка: архив, БТА

След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър Делян Добрев заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане.

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV министърът. "Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално, е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев.

Според енергийния министър българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б.

По думите на министъра България се е подготвила и с план В.

Още по темата
"Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента.

"План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

Енергийният министър отново заяви, че процедурата за строеж на "Белене" е "предателство срещу държавата" и опорочена още в началото през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската АЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za vsichko e vinoven pravitelstvoto na kostov do stanishewv samo kradaxa.i to milioni .
361
0
 
14
 
! Отговори
Господ преди 11 години
И Грузия включи план Б в август 2008
360
0
 
17
 
! Отговори
да отложим Белене преди 11 години
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2040 г., а наште комунисти искат в Белене да строят руска атомна централа - от най-опасните...
359
2
 
15
 
! Отговори
400 преди 11 години
До Анонимен ALOOOOOOOOOO BRATCET DO SEGA SE DUPEHTE NA RUSIYA I LIJEHTE ,A SEGA KAKVO STANA NE MOJETE DA GO POEMETE LI ,,I TOVA SHTE STANE R U S I Y A VINAGI E SMUCELA BAY GANYO DUPEDAVWETSA I SEGA PAK SHTE E SASHTOTO
358
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо ме съмнява плана от Б да не стане В Г З.
357
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсни гадни руснаци.Стига с този руски диктат бе.Какво им пречи да имаме газови връзки със съседите и да спрем да купуваме от тях ядрено гориво щом Козлодуй се изчерпа? Какво?Писна ми от руснаците. Те по-лоши и от турците се оказват.
356
4
 
19
 
! Отговори
krasi преди 11 години
Имаме ли план П - поемаме го целият?
355
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правитилството да каже какво иска Русия.Ясно е че този 1милиард е само за плашене на гаргите.
354
7
 
24
 
! Отговори
До 393 преди 11 години
ГЕРБ е призвана от историята да загроби дъртата, крадлива и продажна 100 годишна старица БСП. напоследък се оказа и неизлечимо болна от една гадна болест!
353
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С Белене икономиката ни щеше да дръпне. Вместо това, сега след *** номера на ГРОБ едва ли някой голям инвеститор ще дойде в БГ. А на тези, които мразят Русия, предлагам да се откажат от колите си, защото ги карат с бензин, произведен в руска рафинерия.
352
1
 
14
 
! Отговори
Добрев преди 11 години
Дянков, ела да ги пляскаме заедно руснаците!
351
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има и резервен план "Г"-надупени без ***.политик коко
350
3
 
18
 
! Отговори
Празни приказки преди 11 години
Анонимнико, когато преминаваш влаков прелез, ослушай се, огледай се и виж дали не преминава влак. Арабските революции, направени с благовението на Щатите се обърнаха срещу тях. На американците им пари под краката, не само от арабите, но и от собствената им недъгава финансова система. Сетът се обръща господине, обръща се към ново начало. Няма да се учудя, ако това ново начало е комунизма. Или мълчи или не приказвай, че все някой ще ти напомни някога за бръщолевинията ти. Още веднъж, умната.
349
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЙТЕ И 10 МИЛИАРДА,ПЪК ДА СИ ВЗЕМАТ ЧЕРВЕНИТЕ ПО*ЛОГИ И ПОВЕЧЕ ДА НЕСТЪПВАТ В РОДИНАТА НИ.
348
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука ако има повече от 10-20 реални коментара да не се казвам Станишев!
347
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе на Гейчо и Доганчо още ли не са авършили паричките за платени коментатотчета 20 бр. денонощно - харчете, харчете, а на изборите си поплачете!
346
9
 
18
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
План "Б"-Бегайте Бързо *** и шефа ви ББ...Бивш Близач при Бай Тошо...
345
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Добрев,това да не ти е Димитровградския пазар ? Днеска има ,утре нема ! *** и там да се опиташ да направиш някоя подобна врътня , ще трябва да ходиш да си сменяш снимката на паспорта !
344
0
 
28
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 11 години
Еи тия за шматки ни взеха . ИМА ЛИ ДОГОВОРИ СЪС РУСНАЦИТЕ , КАДЕ СА ,ИЗВАДЕТЕ ГИ ДА ГИ ВИДИМ, АКО НЕ СА ИЗГОДНИ КОИ ГИ Е ПОДПИСВАЛ , АКО СА КРАДЕНИ ПАРИ ,КОИ ГИ Е КРАЛ , АКО СТЕ ЗНАЕЛИ ЗАЩО НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА,ЗАЩО СЕ МЪЛЧИ И СЕ ПРЕХВЪРГА ВИНАТА ТУ НА ЕДНИ ТУ НА ДРУГИ , ИЗВАДЕТЕ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ДА СТАНАТ ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ ,НИЕ ЩЕ ПРЕЦЕНИМ КОИ Е ВИНОВЕН И КОИ НЕ И КОЕ Е БИЛО ИЗГОДНО И КОЕ Е КРАЖБА
343
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сложи янките на местото на Русия пък недей плащай и ще видиш какво ще ти се случи.-------------- Хаха :)) Ами че нали затова се е*аваме с руснаците, защото не са САЩ...