На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц

За да бъде разгледан случаят, е нужно държавният глава да бъде сезиран
Обновена: 14 сеп 2012 15:41 | 14 сеп 2012 15:41,
253
На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

До момента в Комисията по помилване при президента не е получавана молба за помилване за иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден на 5 г. затвор от Върховния касационен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

През 2007 г. Опиц стреля по крадец, опитал се да избяга, по-късно 26-годишният наркозависим мъж умира. Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.

Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина. Случаят придоби огромна популярност през последните няколко дни, като хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван.

„За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост“, посочват от прессекретариата.

Още по темата
Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, уточняват оттам.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
300000 лева за този *** !? И три лева не струва скапаният му живот и по-добре той, отколкото наркоманът да убие някой невинен човек, защото след 92 задържания за престъпления, само това не е извършил и няма вече да извърши. СВОБОДА ЗА ХУДОЖНИКА !
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тва тряа да се промени простия закон, така че хем да можем да се защитаваме от ***, хем да не настъпи слободия.
199
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛУЧАЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ К'Р/КАПАН ЗА РОСКО.АКО ГО ПОМИЛВА--СПИНОЗИТАНО ЩЕ РЕВНЕ:ЕТООО ПОМИЛВА УБИИЦИИИИИ...АКО--НЕ,ПАК ЩЕ РЕВНАТ:НЕ Е ЧОВЕК...ТЕХНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ГИ ОСВОБОЖДАВАШЕ СРЕЩУ ЯКИ БАКШИШИ...ЯВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
198
0
 
6
 
! Отговори
адвокат преди 11 години
Марковски, в чисто юридически аспект , сигурно си прав и присъдата е съобразена със закона, но в чисто човешки и морален план си най-обикновен негодник!
197
0
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Трябва да има повече убити крадци защото положението с битовите кражби, побои и насилия става нетърпимо в провинцията най-вече. Които живеят в големия град няма да ме разберат, но хората от селата и малките градове знаят за какво става въпрос. И изобщо не са нужни приказки за демокрация и интеграция, а или да ни дадат правото на Линч, или полицията съдът и парламента да си вършат работата както трябва.
196
0
 
4
 
! Отговори
zak преди 11 години
debelia markovski vednaga vav zatvora,toi zastitava samo banditi i narkomani. ne se li naiade nai posle debelako
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До муми за Спонги
194
0
 
7
 
! Отговори
dan преди 11 години
До до 219 Няма да е зле да научиш децата си,че в чужд имот не се влиза,дори и без да искат! Тогава може тая държава да тръгне на някъде
193
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От утре всеки бял човек с пистолет, АК47 и гранатомет, та да видим ще има ли крадци и обирджии!
192
10
 
0
 
! Отговори
до 219 преди 11 години
Недейте така,защото ще пропищите,ако утре някое дете без да иска влезе в чужд имот и собственикът му е пиян и го изгърми законът ще го оправде по вашата логика,един човешки живот струва повече от един предмет,струва дори повече от 92 такива. Пак казвам за помилването му съм,но кръвнина трябва да плаати на опечалените задължително!
191
3
 
13
 
! Отговори
лудия преди 11 години
Имахме президент комунист, президент марксист, президент адвокат, президент агент, ама президент *** имаме за пръв път...
190
1
 
24
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Нека носим йоще срама по челото...синила от бича , следи от теглото....Не разбрахте ли че сме роби.. Чат пат на някой като Й.Опиц му писне ...но това е глас в пустиня. Нищо добро не ни чака , ставаме само да ни пасат и доят...ама вече и паша няма....Някога някой беше казал - това не е народ а ***! ....И е бил наистина прав ! Никога това овчедушно население вече няма да се оправи. Тука е рай за *** и престъпници . Господ да ни е на помощ ! Ех...къде си др.Т.Живков ...живи да ни оплачеш....
189
1
 
12
 
! Отговори
муми за Спонги преди 11 години
Съдиите делкат с адвокатите Марковски и безотговорните родители парите които са отсъдени като кръвнина.
188
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
той щото е *** и не може да се се сети да се самосизира
187
0
 
10
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Къде е средната класа в това овче общество ? Уж всичко се прави за благото на населението , но всъщност е точно обратното - колкото е по смачкано обществото-толкова по малко ще гледа в канчетата на управляващите.Всичките закони се правят да обслужват само и единственно тях-управляващите-а такива като Опиц- в затвора за назидание.Да живеят *** и мутрите ! Ние ще търпим издевателствата им , ще им плащаме тока , парното и прочие и който се възпротиви - на съд и в затвора. Ех..др.Т.Живков....
186
0
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До do 217Има свидетели, които твърдят, че са видели "убития" да говори повече от час след стрелбата с друг някакъв си. Този е наркоман и ако се е надрусал след обгазяването е умрял от алергичен шок. Кой е убиецът - художникът или този с който е говорил и може би му е продал наркотика. Съдиите пазят някого, вероятно наркотърговеца.
185
2
 
11
 
! Отговори
dan преди 11 години
И така не разбрах защо президента чака молба за помилването на Опиц. Такова *** ли си избрахме? ,
184
0
 
11
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
До do 217 ; Ти не си ли разбрал че нормалните у нас ги смятат за луди ? Я тебе та те оберат 40 пъти....пък да видиме как ще тичаш като луд със пистолет в ръка.... Хората наистина са безпомощни пред битовата престъпност у нас - на кого да разчитат ? На корумпираните полицаи и съдии ? Всички си скубят косите и съжаляват че скачаха по митингите и докараха тази псевдо Демокрация...но е много късно да реват. Дупе да ни е яко ! Ех....къде си др. Т.Живков...живи да ни оплачеш.....
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво е търсил този човек в чужд имот ? Да краде за да се друса, с 92 задържания и толкова пускания. Ако го бяха го осъдили и тикнали в затвора и сега щеше да е жив.
182
16
 
3
 
! Отговори
do 217 преди 11 години
Нормален човек няма пистолет и със сигурност не го употребява,както и да е ,съдът е постановил решението си,аз съм за помилването му,мисля че така ще е честно,но 300 000 задължително трябва да плати,все пак е убил човек.