На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц

За да бъде разгледан случаят, е нужно държавният глава да бъде сезиран
Обновена: 14 сеп 2012 15:41 | 14 сеп 2012 15:41,
253
На "Дондуков" 2 няма подадена молба за помилване на Опиц
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

До момента в Комисията по помилване при президента не е получавана молба за помилване за иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден на 5 г. затвор от Върховния касационен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

През 2007 г. Опиц стреля по крадец, опитал се да избяга, по-късно 26-годишният наркозависим мъж умира. Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.

Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина. Случаят придоби огромна популярност през последните няколко дни, като хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван.

„За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост“, посочват от прессекретариата.

Още по темата
Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, уточняват оттам.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
4
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
До 188 ,189 - Абе *** , кой знае къде ли съм те арестувал ....пък може и *** да съм я клатил в милиционерската лада.....ама едва ли съм те правил аз ....явно е някой урунгел със разпрани джинси и некъпан цяла година...Това сте вие *** на Демокрацията.....Ех ..къде си др.Т.Живков...живи да ни оплачеш...
160
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ако се казвах Опиц, щях от чувство за вина да позволя да ме ограбят и нае*ат... Толкова смешна фамилия е това... Или направо да налапам дулото.
159
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 187-знам всичко за остров белене ***. Там където комунистите пращаха и българите от благоеевградско, защото отказваха да се пишат македонци. Там където комунистическите изверги убиха сладкодумеца, ако знаееш кой е той.
158
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защитниците на Опиц изтъкват факта,че ни отървал от един рецидивист-наркоман с 90 присъди за кражби и трябва да го обявим за герой?!!Да го застреляш бягащ като куче в гръб на улицата,затова че е крадец или наркоман-ясно подсказва какви са мотивите на стрелеца-едва ли се е страхувал за живота си,когато е тичал след него с пистолет в ръка,това си е убийство от ненавист,породено от шовинистки идеали-и защитниците му ги споделят! И аз не харесвам наркомани и джебчии, но не ги стрелям като кучета !
157
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 187-вземай си хапчетата.
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що питаш, не знаеш ли къде е др. Т. Живков? Айде *** при него да му поплачеш на рамото... Ще плюна след тебе.
155
0
 
6
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
До 180 : За какво е важно къде е служил опиц бе *** ? Факт е че добре е подготвен щом с един изтрел го е свалил онзи крадлив наркоман. Бравос ! Аз лично бих го наградил с орден Стара планина / няма по голям/. А такива плямпала като тебе щях да ги пратя на санаториум на остров Персин....само че ти си толкова *** че не знаеш за какво говоря. *** миризлив ! Ех...къде си др.Т.Живков...живи да ни оплачеш.....
154
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Йордан не е ли еврейско име? И Опиц...
153
0
 
3
 
! Отговори
до 174 преди 11 години
Тука са на Евреина Сорос хората-защитават *** за пари!
152
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опиц не е ли *** име? Или е ***?
151
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 178-ти с тези закани и клевети гледай да не се озовеш пред съдията , против който пишеш!
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре за народа да се убиват 10хил. национални предатели и крадци-------------- Ми да те убием тебе тогава, аз смятам, че мисленето ти е на национален предател.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я познати на Опиц да кажат в кое поделение е отбил Опиц казармата. Как се е държал там, до какво звание е стигнал, има ли награди и тн. Важно е.
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 177 абе момко, а ти в казармата беше ли. или си от тези които отърваха казармата и сега ми говорят за война. щото аз познавам един който говореше как трябвало да има казарма, ама той се освободи.
147
6
 
2
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Абе този *** където хули Й.Опиц - да дойде пред моя блок с новото си гадже - па да го запукам аз със дъртото шишане....Аман от бездарни ***. Явно тука пише някой ортак на умрелия наркоман...и сигурно пише на някой гепен лаптоп.....АПЛОДИРАМ личности като Й.Опиц !!! Дай боже повече такива българи ! А за правосъдието да не говориме...здрава лапачка пада там. Мръсни *** ! /както и новата смяна от полицаи/.....Ех...къде си др.Т.Живков...живи ще ни оплачеш.....
146
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 174 в България има над 200 000 наркомани-това ,че са наркомани, според теб е аргумент да ги стреляме ли? А задържане от полицията не е присъда.
145
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова деяние Опиц трябваше да бъде обесен, ако в държавата иамше смъртно наказание! Жалко! Размина му се!
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви протести в защита на стрелеца-това не е въоръжен взлом в дома му,за да се стига до такива крайни мерки,това си убийство в стил "мразещ кучетата стреля по тях,защото се навъртат покрай блока му".А и 5 от 20-леко се е разминал даже! Утре по същата логика някой младеж дето отива при ново гадже в блока и по нощите могат да го гръмнат,защото не е от блока,а на комшията предната вечер някой му разбил мазето и му взел флекса и се бил заложил с карабината на стоянка във входа примерно....
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещастен защитник на престъпник рецидивист ! Колкото и да се пънеш със раздирателните си коментари, на всички ни стана ясно, че си само един тук ! Всички останали нормални хора се радваме, че днес в България има един престъпник, с няколко присъди по малко! И всички ние ще положим усилия, човека който ни спаси от този крадез рецидивист, да си доживее живота нормално! Мен не ме е страх от Йордан, страх ме е от *** като тебе, които твърдят, че човек със 100 доказани кражби е нормален !!!
142
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Най-хубаво е да се въведе Американската система с 12 съдебни заседатели,който се избират от Прокурора и Адвоката на обвиняемият,Съдията само определя размера на наказанието,защото Съдебните заседатели определят дали е виновен или не,и тогава сте изчезне Корупциятя в Съдебната власт