АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после БСП трябва да бъде поставена на мястото й, а именно като офис за лобиране за руските интереси на Лукойл, Газпром и Росатом.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕИ е бъдещето: използването на вятърни ферми навътре в Черно море би дало стабилна електроенергия с цена по-ниска от 40лв за МВтч. Ние трябва да използваме нашия шанс да живеем природосъобразно и без да унищожаваме природата си.
162
0
 
2
 
! Отговори
Тревичко преди 11 години
А защо Цветелина Бориславова Карагьозова не протестира?А защо Златев не протестира?
161
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
При наличието на български завод за фотоволтаици, поради каква причина повечето мощности са китайски?"Припомняме, че не малка част от фотоволтаичните панели, инсталирани в България, са произведени в Китай."
160
0
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 11 години
Интересен момент!Подписаха супер скъпи и дългосрочни договори с ВЕИ фирмите за изкупуване на "зелена" енергия. Вследствие на това вдигнаха цената на тока с 13% за потребителите.След това наложиха ВЕИ фирмите с такса за достъп до електроразпределителната мрежа, според която трябва да плащат 40% от произведената от тях електроенергия и подобни.И по този начин ощетиха и потребителите, и производителите, но си осигуриха приходи, с които да си вдигнат министерските и административни заплати.
159
1
 
1
 
! Отговори
до 205 - Енергийчо преди 11 години
АЕЦ, първо е много скъп, второ е ненужен, трето е опасен. Ясно е, че хората които ни го натрапват гарниран с някаква фалшива гордост, са прибрали някакви суми по полузаконен начин. Абсолютно си прав! Просто Борисов иска своите 10% от 10 млрд. евро /нова цена/, а Станишев и Овчаров трябва да връщат техните комисионни по проекта ако не се изпълни.Борисов няма да ги получи, а Овчаров и комп. се чудят как да се измъкнат от тресавището, в което сами се "набутаха".
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво ни е АЕЦ Белене?Колко ще струва?Как ще се финансира?Въпроси без отговор, а партайгеносите НДСВ, ДПС, БСП и ГЕРБ с безумна настойчивост са наливали пари без да имат никаква гаранция за възвръщаемост.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тезата която се развива, че някой нещо ни бил построил е смешна. Глупаво е да се мисли ,че до 1989г АЕЦ Козлодуй се е бил изплатил при положение, че за АЕЦ Белене се изчислява период на изплащане от над 35 години. Тогава излиза, че дълга на Козлодуй е прехвърлен към бюджета и заради този дълг и кражбите на комунистите държавата ни обяви фалит през 1990г. Редяли сме се на опашки за хляб и сме мръзнели на тъмно именно защото комунисти са се заели с АЕЦ Козлодуй.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходете си по селата и там разправяйте как СССР ни построил АЕЦ Козлодуй.
155
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гицка преди 11 години
204, верно май си от поколението на Каунтър страйк - на портала на Козлодуй имаше огромен надпис, че централата е плод на българо-съветската дружба и съответно неизменното "Слава на КПСС - БКП!"Даже за работа в централата с предимство назначаваха партийни членове, щото беше национален обект със стратегическо значение.Ти май от бабите по седенките начело си чувал за великата българска икономика на Белчо и Сивушка от преди комунистите... хахаха!
154
2
 
3
 
! Отговори
до 205 от Мама Мима преди 11 години
Най-евтино, безопасно и верно нема нужда от АЕЦ - да се върнем у пещерите, там е екологично и природосъобразно. Децата ще тичат с голи крачета по поляните и няма да получават дюстабан, ние ще търсим корени и грудки и ще ги храним с тях, а вечер до огнището ще им разказваме за безумието на космическите изследвания, ядрените реактори и компютрите. Изобщо, за полудялото за чиста електроенергия човечество, което искало все повече и повече ток, за да съществува!Хахаха!
153
2
 
1
 
! Отговори
до 204 преди 11 години
Ти може и да си живял тогава на Марс или да не си живял още дори в тестисите на баща си, но на мен ми беше онръзнало да слушам по радиото и да гледам по телевизията отчетите по партийните конгреси как еди кой си блок на Козлодуй е завършен предсрочно и кой от тех е направил рекорд за произведена еленергия!Помня и благодарение на кого ставаха нещата - вестниците беха пълни със снимки на накичени с ордени "Герои на социалистическия труд" - работници и ръководители, членове на партията!
152
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ, първо е много скъп, второ е ненужен, трето е опасен. Ясно е, че хората които ни го натрапват гарниран с някаква фалшива гордост, са прибрали някакви суми по полузаконен начин.
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
202, всичко добре, но не съм съгласен, че комунистите са ми построили аец козлодуй, това може да го разправяш на бабите на седянката в родното си село
150
0
 
4
 
! Отговори
Нацо Комунето преди 11 години
В тоя ред на мисли на нас рок и нема да ни требва! Ако секи хотел и кръчма си сложат по един фотоволт. панел на покрива, за друго нема да ни требва. Нощем спиме на тъмно, денем за климатика, компютрите и кафемашината има ток от слънце!След 5 год. затваряме 5 блок, а след 7 г. - 6 блок на Козлодуй. Требва да спрат и ТЕЦ Варна, ТЕЦ Русе, още неколко регионални ТЕЦ-а. Кюмъра в Марица-изток ще стигне за 20-тина години, после като текне нефт и газ от морето, ще светнеме отново! хахаха
149
0
 
5
 
! Отговори
Нацо Комунето преди 11 години
Простата истина е една: България ВЕЧЕ не можер да бъде ядрена държава! Ние вече нямаме индустрия, нямаме селско стопанство, нямаме икономика! Ние сме кръчмаско-хотекиерско населено място, където основният ни експортен продукт са бебета за осиновяване и ку^рви! Ние нямаме пари да строим електроцентрали.Едно време комунистите построиха 6 реактора за няма и 20 г., а демокрацията докара Белене с двата реактора до един гьол!
148
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Крайният отдяснво е Иван Сунгарски - бивш депутат, а сега е експерт към постоянна комисия на Народното събрание. Някой от органите трябва да се сезира - това е несъвместимо със сегашната му позиция, на която получава заплата без да върши работа, но заема мястото на някой друг по-подготвен от бивш автомонтьор!
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май ще се окаже вярно, че част от споразуменията с руските корпорации са разписвани на салфетки в пианобара на х-л София.
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече три години откакто се смени правителството никой не може да каже колко ще струва АЕЦ Белене. Всеки обяснява за някакви милиони и милиарди, но точна цена няма което е достатъчно да отблъсне и най-безрасъдния инвеститор.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бива да се забравя, че НЕК ще трябва да гарантира изкупуването на електричеството при зададена норма на печалба за АЕЦ Белене. Или един вид ако след 10 години цената на тока от ВЕИ е по-ниска от тази на АЕЦ, ние ще трябва да плащаме по-висока цена за да изплащаме АЕЦ-а.