Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата

Ще се рестартира ли проектът?
Обновена: 26 сеп 2012 15:40 | 26 сеп 2012 15:23,
461
Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата
Снимка: архив, Reuters

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Изненадващата новина съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Новото развитие по сагата „Белене“ идва, след като руската "Атомстройекспорт" претендира за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на  предложението си. 

Той заяви, че неговата компания има силен интерес към проекта „Белене“ и води разговори с НЕК.  

Вече се водели и разговори с „Атомстройекспорт“.  По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американците. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът. 

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

Още по темата
След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.
 
По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната.
 
Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на ел.енергия, добави Самюел Реди.

България строи атомната централа от 1984 г. През 90-те години проектът беше замразен, а в първото десетилетие на новия век София се опита да възобнови строителството.

"Атомстройекспорт" - дъщерна фирма на "Росатом", занимаваща се с изграждане на атомни централи в чужбина - подписа договор за построяването на българската АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Официално страната ни се отказа от  проекта „Белене“ на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.

БСП остро реагира на решението на управляващите и събра подписка за свикване на референдум.

Отношенията между българската и руската страна се изостриха, след като на 11 септември
„Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта.

Тогава представител на Атомстройекспорт обясни, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи.

След това в началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО СЪЗДАВЕМЕ ДЕЦА ВЪВ ДЪРЖАВА ВЪВ КОЯТО ТЕ НЯМА ДА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ? ИМАЙТЕ МАЛКО МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО,ПРЕВЪРНАХА НИ В СВОИ РОБИ СЪС ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ФИНАНСОВА КРИЗА, СЕГА И ТОК ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ,ХАХАХА
278
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 11 години
АЕЦ - "Белене" - НЯМА ДА ИМА НИКОГА НЕ СХАНАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ ?
277
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКТО ВИНАГИ ПАК ЩЕ БЪДЕМ ИЗЛЪГАНИ ОТ ЛОШИТЕ БАТКОВЦИ- С А Щ.
276
3
 
14
 
! Отговори
КОМСОМОЛЦИ..... преди 11 години
А сега...давайте ...комсомолците от ГЕРБ...плюйте яко по всеки написал нещо против ВОЖДА.....ако преди това не сте го отстранили от сайта.....
275
13
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
ВЪПРОС:а когато руски *** я продават България на руснаците защо не вдигате врява?
274
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
60-70% данък върху влоговете и имотите на богаташите от ГЕРБ и СДС и ще се съберат пари за 2 български АЕЦ, а не за една.
273
3
 
10
 
! Отговори
Shark преди 11 години
ГЕРБ-авите прости милиционери играят на "тука има-тука нема" . Точно като електората им. Какъвто електората такива и избраните.
272
1
 
15
 
! Отговори
6 6 6 преди 11 години
Атомната в Белене ако ще се строи трябва да е изцяло държавна.Не може часна конпания да притежава Атомна централа в България.Не искам да плащам ток на някакви *** Американци а те да си строят Атомна центара на територията на Суверена Държава.Не искам Америка да става по Богата о на това от горе ако стане нещо изтичане ще го скрият.Вън Борисов и продажните Американски лакеи от властта.
271
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБРЕ ЧЕ КОМСОМОЛЕЦА СЪБРА ПОДПИСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ, ТА ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ЦИРЕЯ БЕЛЕНЕ
270
1
 
4
 
! Отговори
Пак тази АЕЦ..... преди 11 години
За едни ...може ...за други...не може...деББеловрати похвати......
269
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛЕДАЙТЕ ВЪВ YouTube интервюто на ААРЪН РУСО,ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО ВСИЧКООО
268
1
 
5
 
! Отговори
К'ва стана тя ? преди 11 години
Бойко иска да си осребри мадата и да лае и той отстрани, като Костов, Доган, Кунева, Янев, Сидеров и т.н. знайни и незнайни строители на европейска България. Това е повече от очевидно. И по стар български обичай ще остави за сапьорите на следващото правителство една две добре заровени мини със среден радиус на действие. Да централата трябва да бъде частна това начина. Иначе ще бъде поредната касичка за всяко правителство занапред, както беше "Нефтохим Бургас".
267
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какви частни роби сте ,бе?Американски танкове ли има по улиците?Руски ли?!ужда армия ли ни е окупирала,що ли????РОБИ СТЕ В ГЛАВИТЕ СИ САМО!Никой не протестира за нищо-значи явно всичко ни е наред!!!!
266
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Нали беше не рентабилно и ненужно,и сега изведнъж американци и то искат 100% от Белене?дълго годишния натиск от САЩ,явно е свършил работа.......
265
6
 
3
 
! Отговори
KILL WITH POWER преди 11 години
СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ЛИКУВА НАЙ ПОСЛЕ РАБОТА И ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега като се забъркаме с този ***, ще имаме да му плащаме и на него 1млрд. неустойка.
263
2
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
323Абре спокойно бе, при подобни нервни изблици може и да се гътнеш, ако си и някой старчок още повече:)) Пази се бре ***:) От приказките ти с главни букви, какво смяташ, че и СТАВА на Америка?:)))))))
262
3
 
0
 
! Отговори
До лек анализ преди 11 години
Аз пък си мисля така: защо това да не е постановка на Путин? Правим си един инвестиционен фонд в САЩ, който е голям филантроп и иска да спаси бедните българи от съд и плащане на луди пари за обезщетения към Русия! После се разжираме с този фонд - т.е. с нас си, че ако възобновим проекта, ще паднат претенциите на Русия или братския фонд ще ги поеме /ще плати дедовия всъщност!/ и ето ни пак в играта! Пак сме тука!!!!!!!
261
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досието на Борисов е в кгб и това личи от действията му.
260
2
 
8
 
! Отговори
ДО 322 преди 11 години
СЪС НИКАКВО ДОСИЕ НЕ ДЪРЖАТ БОРИСОВ,ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПОЖЕЛАЯТ И ЩЕ ИЗМРЕМ ОТ ГЛАД,БОКО ИМ Е НАЙ МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ ПОВЯРВАЙ,ПРОСТО ВЕЧЕ СМЕ РОБИ НА ЧАСТНИ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ