Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата

Ще се рестартира ли проектът?
Обновена: 26 сеп 2012 15:40 | 26 сеп 2012 15:23,
461
Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата
Снимка: архив, Reuters

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Изненадващата новина съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Новото развитие по сагата „Белене“ идва, след като руската "Атомстройекспорт" претендира за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на  предложението си. 

Той заяви, че неговата компания има силен интерес към проекта „Белене“ и води разговори с НЕК.  

Вече се водели и разговори с „Атомстройекспорт“.  По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американците. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът. 

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

Още по темата
След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.
 
По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната.
 
Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на ел.енергия, добави Самюел Реди.

България строи атомната централа от 1984 г. През 90-те години проектът беше замразен, а в първото десетилетие на новия век София се опита да възобнови строителството.

"Атомстройекспорт" - дъщерна фирма на "Росатом", занимаваща се с изграждане на атомни централи в чужбина - подписа договор за построяването на българската АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Официално страната ни се отказа от  проекта „Белене“ на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.

БСП остро реагира на решението на управляващите и събра подписка за свикване на референдум.

Отношенията между българската и руската страна се изостриха, след като на 11 септември
„Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта.

Тогава представител на Атомстройекспорт обясни, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи.

След това в началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Нима сте изненадани ?
298
1
 
1
 
! Отговори
Бай Брадър преди 11 години
Алооо специалиститьйееее, това да не е консервена фабрика, че да я построят ей така хоп, без държавни регулации без да им бръкнат в джобовете авансово. Според мен този проект е обречен вовеки и просто няма да се състои. Иначе това ще е първият ПАМЕТНИК на Руско Американската дружба, защото така или иначе няма да бъде осъществен като АЕЦ, а именно като паметник. Или ще остане в историята, като "Паметника в гьола".
297
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОКО.....С КАКВО ТЕ ДЪРЖАТ АМЕРИКАНЦИТЕ..КАКВИ КОМПРОМАТИ ИМАТ ЗА ТЕБ.....ПАРТИЗАНИНО..!!?!?!!
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сагата не е нова това е добре подготвена работа нали бойко е техен служител кое е новото?
295
2
 
15
 
! Отговори
74750 преди 11 години
Тия наглити Американци освен да ходят по света и да грабят ресурси и да правят воини други нищо не са направили. Това ли им е правдата,сега Атомна им се приискало да правят у нас,и с печалбата да си финансират воините ли и безработните *** ли.Вие толкова ли сте прости или за комисиона от 500 000 милиона сте готови и маика си да продадете. Такива *** не съм очаквал че могат да съществуват тук на тая земя. Мерзоста ви няма граници,подлоста ви подобна. Заслужавате смърт !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
294
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цъкайте си протестните коментари в нета...поне докато още имаме ток.После как ще ''протестирате''- с пощенски гълъби ли?А на площада е празно,празно...
293
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ Е НАЙ ГОЛЯМОТО СВЕТОВНО ЗЛО,АКО НЯКОЙ ВЪВ САЩ ПУБЛИЧНО ЗАГОВОРИ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ ,УМИРААА.*** ХОРА УПРАВЛЯВАЩИ ЧАСТНИ БАНКИ ПЕЧАТАТ ПАРИ,ПАРИ СЪС КОИТО ДАРЖЪТ ПОЛОВИНАТА СВЯТ КАПАН
292
2
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Абе какъв "друг манталитет", какви краставици ще ти купуват руснаците сега бе, ти на кой свят живееш и в какви времена? Сегашния свят е коренно различен от някогашния на твойта младост човече и няма връщане назад! Манталитета на руснака сега е вземи колкото е възможно ПОВЕЧЕ пари, като на всеки друг предлагащ подобни проекти! Ето ти примера с Нефтохим и горивата, КОЙ *** от тези непосилни цени? Руснаците ти естествено, друг е въпроса че може би просто те кефи да те грабят руснаци.
291
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата не иска да сме зависими от Русия, а от САЩ !АМАН ОТ ТИКВИ !!! РАЗПРОДАЙТЕ ДЪРЖАВАТА, ВЗЕМЕТЕ СИ КОМИСИОННИТЕ И БЯГАЙТЕ НА ДАЛЕЧ !!! МИНИСТЪР ТРИТЕ МИЛКИ ЩЕ СИ БЪДЕ В САЩ..... ТИКВАТА ЩЕ БЪДЕ НЯКЪДЕ КЪДЕТО ОРТАЦИТЕ МУ ОТ 90-ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО НАМЕРЯТ......
290
1
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
NIE PITAME VSI4KITE 240TIKVENICI V NARODNOTO SABRANIE KAJETE ISTINATA ZA BELENE ILI VARVETE NA M....SI
289
1
 
6
 
! Отговори
asen преди 11 години
Дойдохме си на думата.Стана ясно що е спираме.
288
1
 
5
 
! Отговори
ДО 354 преди 11 години
АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ И АМБИЦИИТЕ НА ЕДНИ ДРУГИ ХОРА В СЯНКА.АКО ЗАЩИТАВАХА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ НАМАШЕ ДА ИЗБИЯТ СУМА ТИ НАРОД НА 11.09,
287
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и правителства да изгоним няма кого да сложим на тяхно място.
286
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се хващайте! Това са американски мошеници, които действат в заговор с руските олигарси! Добрев, къде ти е акъла?
285
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
NIE NARODA ISKAME ISTINATA I SAMO ISTINATA ZA BELENE VREMEE DA NI SE OBQSNI ZA KVO NI STRIJAT CQL JIVOT
284
1
 
2
 
! Отговори
до 337 преди 11 години
Защото трябва да протестираме срещу неизвестен. Някой всъщност може ли да ми посочи кой е виновен за бедите на Българите? Изправени сме пред трудната задача да се борим с неизвестен враг.Определим ли кой е, можем да твърдим че прехода е започнал. Вече 23 години на вятъра.
283
2
 
10
 
! Отговори
iznenadan преди 11 години
"Изненадваата новина съобщи... " който е изненадан от новината, да натиска палеца надолу, който не е - нагоре. А да видим !
282
3
 
10
 
! Отговори
НИЕ преди 11 години
Не плюйте по американските политици-те защитават интересите на собствената си държава,а и са успели да докарат до там нещата,че да са винаги в силна позиция.Нашите дупедавци обаче трябва НИЕ да ги изгоним и осъдим да лежат! НО НЯМА НИЕ...
281
3
 
2
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Някои хора забравиха че ако имаше стратегически инвеститор в началото централата щеше да се строи.Такъв не се появи и проекта мина в забвение.Руснаците като толкова много искаха Белене защо не инвестираха в него.Изглежда и на тях е ясно че ще потънат с този проект.
280
3
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Всъщност ПАРИТЕ за БелеНЕ трябва да ги СЪБЕРАТ тези, които искат тя да се строи. АЗ СЪМ ПРОТИВ този проек, без значение руски или американски е той!!!