Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са големи *** бабаити...умрете от пуфкане да ви *** мамата.
14
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некво мрънкало изтеглило заем да прави заведение. Ми ще мре от глад!!! Що всички *** в заведения инвестирате? Защо не инвестирате в производство, в подготовка на кадри, в нещо градивно, а???
13
7
 
29
 
! Отговори
gft преди 11 години
на мен лично започна да ми писва да слушам за това пушене, направете го избирателно, всеки да си избира какво да му е заведението, предполагам, че ще има достатъчно и за пушачи и за не пушачи и да се свърши. После който иска си ходи в заведение за пушачи, а който не иска, да си ходи в заведение за не пушачи.иначе да найстина в Швейцария, мисля че даже го отмениха тоя закон.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса. "Да бе, да. И един мармот завива шоколад в станиол. :) :) :)Записали са го тези "двамката" щот знаят, че едва ли някога ще се доберат до властта. :) :) :)
11
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега някой от тези *** да се сети и за фаровете!
10
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
алоооооо депутатееееее. Защо не прокараш закон за увеличаване на заплатите в България, може това да е проблема за празните заведения
9
25
 
48
 
! Отговори
закони преди 11 години
Абе стига с това пушене! В цивилизованите държави на закрито не се пуши! А като се има предвид как се соазват законте в България....ще има фиктивни зали за пушачи! Или се забранява навсякъде или не! Средно положение няма! Сега е толкова хубаво - отиваш на клиб или бар и излизаш с дрехи и коса, които не смърдят на гадпсти! А и дишаш свеж въздух!
8
19
 
33
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Кой не е съгласен? Аз не искам да рак! Който желае да се трови - моля, но не може да налага това и на останалите. Тютюневият дим е в пъти по-опасен за пасивните пушачи, отколкото за активните.
7
31
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щяла да се увеличи безработицата... Ами да продължава да се увеличава смъртността тогава!Тези, дето ще останат безработни да отиват да стават земеделци! Не тютпнопроизводители, чушки и домати, жито, царевица и т.н са нужни на България.Само ще цепим басма на този и онзи. Да си пушат вкъщи самоубийците ***!!! Няма да им дишаме отвратта!
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами герберски недомислия! Първо гласуват закон, после се чудят защо има толкова противоречия. Всичката им работа е такава, Белене няма да го споменаваме! Там е класика в жанра на некадърността!
5
13
 
30
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
Без пари и дърва зимата ще изкаратено без цигари,алкохол и чалга няма.Булгарейшън работа!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като има сведения за корупция на инспектори да сезира прокуратурата.
3
25
 
30
 
! Отговори
рак на белите дробов преди 11 години
Пише ли в поправката на закона колко броя умрели от рак на белите дробове са предвидени? 60 000 или 100 000?
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** депутатска ***. Как един закон не приеха без да искат да правят промени в него пост фактум!
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станахме като Швейцария. И там не са съгласни.