Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakto vseki pat i tozi 6te se naru6i onova koeto v dr darjavi e odavna prieto tuk se pravi bai ganiov6tina
34
15
 
7
 
! Отговори
Тя преди 11 години
35, а защо да не ви пъхнем кратуните на вас пушачите в тези противогази и си пушете! Е, как ще пиете не знам, но и аз не мога да ви мисля за проблемите.
33
5
 
5
 
! Отговори
Кънчо4 преди 11 години
Разбра той погледа тревоженна жадната за *** жена:- Мадам, простете ако можеда идем малко настранаТя знак му даде мълчаливоразголи нежната си гръд.- Добре, но ако те не бива? -ще наредя да те скопят.След туй погледна към небетокъм ясно синьото небе:- Прости ми, боже, греховете,но мен така ми се ***!...А тя бе чудна хубавица -каква уста - алпийски мед!Какви изящни, финни цицис изболи топчици отпред
32
5
 
20
 
! Отговори
До Гошко преди 11 години
"Сега тепърва ще се разбере дали е ефективен или не"Ало, шматка. Увеличение в продажбата на цигари - около 10%. Намаляване приходите на заведенията в които (вече) не се пуши - между 10% и 60%. Според тебе ефективен ли е закона? Или просто хората спряха да ходят по заведения и продължават да си пушат, даже повече? Много си заблуден.
31
12
 
9
 
! Отговори
Anton преди 11 години
По това дали ще се приеме или отхвъли това лобистко законче, ще се разбере България по кой път е тръгнала - към Европа или към Азия. Демокрацията се простира дотам, откъдето започват правата на другите. Да пиеш си е твой избор, но като пушиш вредиш и на твойте приятели и на тези от съседните маси. А някой въобще запитал ли се е за правата и здравето на десетки хиляди млади момичета и момчета, работещи като сервитьорки и бармани? Едва ли...
30
5
 
3
 
! Отговори
Кънчо3 преди 11 години
И като всякоя вдовица -помисли тя за *** червен,засука вежди и ресниции сложи розов сутиенИ ето в китната градиназакърши леко тя снагаКрай Кънча бързешком преминаусмихна му се на шега.Но с нашия шега не биваи той прошепна с дрезгав глас:- Какво ли ще е в тази сливаведнъж да го натъпча аз?Графинята погледна милокъм българина млад и здрав- Ах боже мой, какъв е жилавдали ще има *** корав?!
29
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи, аз предлагам в заведенията да сложим едни противогази на входа. Който се чувства непушач - надява противогаза и толкова. Как ще се пие - не знам. Ама това си е проблем на тия с противогазите, не мога да мисля за всичко!
28
6
 
2
 
! Отговори
Кънчо2 преди 11 години
Не мина половин годинаи графът тежко заболяВ един прекрасен ден погинаот болест нелечима, зла.Самотна, младата графиняскърбеше много, може би?Но месец само не измина,а *** вече я сърби.Жовотът никой тук не можев безплодна скръб да погребе,умрелия не се тревожи,а на живия му се ***
27
3
 
0
 
! Отговори
Тенесиз преди 11 години
До ВенелинГледа ли мача?
26
13
 
6
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Вън смрадливата ***!
25
6
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Единствената причина за това нещо,което четем е да научим имената на тези 2-*** независими,неизвестни депутата. Те просто казват това, което част от хората искат да чуят. Говори се за пари, а не за здраве!
24
17
 
14
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
И кога стигнаха до извода, че закона е неефективен, като го приеха лятото когато всички пушат навън и все още масите навън са пълни с пушещи? Нали идеята е когато всички влязат вътре в заведенията да е чисто и приятно, а не да се тровиш и после да смърдиш на пор. Има няма 4 месеца в действие и вече бил неефективен. Сега тепърва ще се разбере дали е ефективен или не
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещате ли как непушачите ще барат шушляка : ) Очаквах го, ама не и толкова скоро. Мислех че щяхме да дочакаме първият сняг поне.
22
24
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
пушачите са *** и нископлатена работническа класа,за какъв *** са им на ресторантите подобни клиенти?
21
3
 
11
 
! Отговори
До gft преди 11 години
Идеята да има заведения за пушачи и други за непушачи е чудесна, но компанията е 50/50 и познай кой отстъпва къде да се видим. Не пушим, а дишаме смрад... Тогава принципът не е за избор на заведение, а приятели :))) Ще дойде време да се сприятеляваме само по признак пушене ;))))))
20
17
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Идва зима и збраната трябва да отпадне час по- скоро. За непушачите има сладкарници, сандвичарници, лунапаркове, детски градини и т.н.
19
10
 
3
 
! Отговори
Ало, конфекциите, преди 11 години
Колкото повече пушачи се тровят,и държат на това,толкова по-силни ще са непушачите.Само,че тези - зависимите,не са адекватни и затова не може да са над здравословно живеещите.
18
25
 
23
 
! Отговори
Плд преди 11 години
Приеха се два наистина полезни закона - да се шофира с включени фарове целогодишно и да не се пуши на закрито. Два закона, които са полезни за хората, за техния живот и за тяхното здраве. Обаче всички *** почнаха да плюят и да ритат срещу законите. Защо бе ***??! Защо ритате срещу нещо, което се прави за ваше добро??? Не можете ли да проумеете, че е добре за вас, за децата ви?? Фалирали някакви селски кръчми и щяло да увеличи безработицата... прах в очите е това!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честно казано не ме интересуват депутатите. Тия ако поне малко ги беше грижа за некой друг национален интерес едва ли щехме да сме на това дередже. Да се оправят. Нито имам желание да ходя на "заведение", нито да пуша там.
16
1
 
25
 
! Отговори
оригинален цитат преди 11 години
Кристалина Георгиева, оригинален цитат: България ще стигне Швейцария, когато всички българи бъдат изгонени от България и заменени с швейцарци!