Бизнесът таи надежда за забраната за пушене

Браншът търпи загуби, иска връщане на старите правила
Обновена: 21 сеп 2012 11:33 | 18 сеп 2012 20:55,
169
Бизнесът таи надежда за забраната за пушене
Снимка: БТА

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене.

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи.

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
2
 
! Отговори
Vendettata преди 11 години
Ама много сте ми забавни всичките! Каква е тази злоба, какви са тези нерви? Ще се пуши, то е ясно това. По-кротко, починете. Съвет за непушачите: вдишайте последната чиста глътка въздух, защото 30000 души и отгоре няма да *** от безработица, а други 3-4 милиона да *** от студ заради тъпите ви капризи "пасивно пушене". Хайде стойте си у дома и без това сте сдухани и не знаете що е това купонче(ако знаехте цигарите нямаше да ви правят впечатление).
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съжалявам, че ви го казвам, но сте наистина супер *** народ! Ако всеки ден пушите по една кутия на ден и давате средно по четири лева на ден за цигари това прави на година над 1500 лева! За тия пари нито сте яли, нито сте пили! Заслужава ли си да бъхтите средно два месеца, за да пълните джобовете на държавата! Когато и да се събера с пушачи винаги не се съобразяват с останалите, които не пушим и ми димят цяла вечер! Е какъв е проблема - отиваш навън две, две дръпвания и се връщаш :)!
142
5
 
3
 
! Отговори
cak преди 11 години
Миналия Петък, бях в един клуб, та се пръскаше по шевовете. Пушачите си излизаха и си пушиха навън без проблем. А в заведенията масово осигуровките са на минимални заплата, не да ми реват, че нямали пари мошениците. Пълни глупости са че има отлив. Ще се затворя вкъщи, щото разбираш ли било забранено пушенето.
141
10
 
12
 
! Отговори
фан преди 11 години
А собствениците на ресторанти да се радват, че има забрана - то от кухнята идва печалбата. Не от една бира да ближеш с кутия цигари. А който вечеря не обича да му пушат на главата. Който иска да пуши, да се вмирисва на клошар и т.н. да си стои у тях. Едни ще затворят, на други ще им тръгне бизнеса и това е.
140
9
 
7
 
! Отговори
fan преди 11 години
Ей пушачи - ревете, като стар Трабант за тия цигари. А като се разболеете от ракови заболявания, тогава Ви идва акъла, проблем е, че и други тровите и усмърдявате не пепелник. Щом не поглеждате по далеч от вратата у вас, си стойте у вас. На всякъде по улиците фасове и чудо - да не би непушачите да ги хвърлят ?! Цяла Европа може да се превъзпита, а вие пак с претенциите . Утре ще ревете, че не ви стигат пари за хляб, а не мислите да спрете да пушите
139
6
 
3
 
! Отговори
фсб преди 11 години
не аз имам нужда да се проветрявам, а ти. Злоба не храня към никой, който иска да си се трови, ти си озлобения май, от това, че вече не можеш да осмърдяваш всяко кътче, до което се докопаш и всички са ти криви по случая...
138
7
 
15
 
! Отговори
поля преди 11 години
Ми аз няма да ходя на заведения тази зима. Изобщо не искам след дългия непушачески ден в офиса да се завирам в заведение дет трябва да се съобразявам пак и да притичквам отвън за цигара кат некой престъпник. Предпочитам да си поканя гости в къши и да разпуснем на воля с цигари винце и вкусна вечеря. Жалко за заведенията, аа и моята компания доста ги посещавахме
137
11
 
11
 
! Отговори
до фсб преди 11 години
До фсб-Че кой те е карал да се навираш при пушачите!? Достатъчно зали за непушачи имаше. А смърденето от чужд дим, ти е най-малкия проблем. Първо си проветри душицата от злоба и жлъч, ... а после свикни редовно да се къпеш.
136
6
 
2
 
! Отговори
фсб преди 11 години
до ЧиновникЛьольо си ти, като гледам и ти си тоя който се напъва, не аз. Не съм щастлив от това кой ходи и кох не ходи по заведенията, а че не смърдя на цигари и пот като теб...
135
6
 
11
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Аз без заведения мога, но те не могат без мен и такива като мен. Ще съм луд, ако ида на ресторант, за да му стоя пред вратата, на тротоара. Ще си купонясваме по къщите и вилите. А като хлопнат капенците, и непушачите също ще си стоят вкъщи.
134
2
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До фсбХайде стига си се напъвал толкова, не си интересен. От 4 месеца не се пуши по заведенията и е крайно време *** да станете щастливи, защото пушачите вече не ходят по заведения.
133
9
 
7
 
! Отговори
aston villa преди 11 години
Тъкмо свикнаха "бизнесмените" и клиентите, и беше супер приятно да вечеряш някъде, и сега пак ще миришем "на ***, които бъркат по запалените варели", ако махнат забраната.
132
4
 
3
 
! Отговори
Muharov преди 11 години
hahahahaha...sega se vijda mnogo dobre koi kolko raboti v firmata...koi kolko vreme ograbva na kolegite si, na firmata si i ot sebe si kato izliza na rampata da pushi... 20 tzigari po 10 minuti naprimer!!!hahahahaha
131
3
 
1
 
! Отговори
фсб преди 11 години
до 144 , не съм ти льольо бе, аз комплекси нямам и не злобея за разлика от теб, единствено коментирам ... Аз хората не ги деля на пушачи и непушачи както очевидно ти правиш, а на имащи акъл в главата и ***
130
8
 
15
 
! Отговори
ОПС преди 11 години
Добре де...аз съм НЕПУШАЧ в смисъл не пуша цигари, НО ...голямо НО не смятам , че трябва да е толкова строга забраната. Работя доста напрегната работа и обичам вечер (два три пъти в седмицата) да седана в хубав бар да си поръчам една-две маркови напитки и да изпуша една пура. Нима не трябва да има такива заведения ? Забелязвам, че повечето непушачи са доста нетолерантни и злобни. Да аз подкрепям забраната, но считам , че трябва да има и заведения или частни клубове където да изпушя една пура
129
9
 
3
 
! Отговори
Pavetov преди 11 години
az sam nepushach... i izobsto ne mi se haresva kato otivam da kupuvam nesto v Ikea magazin, i kato tryabva da mina pokrai sprelite do kosha za bukluk i ofitzialnia vhod na magazina hora - pushachi i kalba vonliv smradliv vazduh...namiram , che tova e mnogo grozno i protivno za vsichki hora - nepushachi i pushachi da minavat prez ofitzialni vhodove ot smradliva vonya na koito i da e i drug magazin sasto, kakto i do vhodnata im vrata da vijdam smradliv, palen pepelnik s tzigareni fasove!
128
8
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До фсб 140Абе льольо, от 4 месеца не се пуши на обществени места. Това е предостатъчно време, за непушачите да се успокоите и да се радвате на факта, че стана това, което вие искахте. Щом още плюете и злобеете, значи проблема ви не са пушачите, а жалкия ви, празен живот. Вземете да си намерите някаква цел в живота и спрете да си избивате комплексите от жалкия си живот върху нормалните хора.
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз да ви кажа, че преди забраната няколко пъти ми се случвало да попадам в толкова задимени кръчми, че в даден момент почти цялата клиентела и пушачи и непушачи е навън да диша някакъв въздух( защото вътре такъв липсва).Е питам аз защо беше нужно всички да излизат, като това можеше да са само пушачите.
126
0
 
4
 
! Отговори
Съседа преди 11 години
До Анонимен 138Незнам дали ще "Озаконят аНфетите", но от такива неграмотници и *** като теб, които сте неуки, смотани и незаинтересовани, може да се очаква всичко.
125
3
 
5
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Прочетох коментарите. И не виждам смисъл от това "дърлене", защото вече е приета наредбата. И всеки е прав за себе си.Да му мислят собствениците на заведения, голяма част от които ще хлопнат кепенци. По лични наблюдения досега залите за непушачи бяха почти празни, а тези за пушачи - пълни. Със забраната и двете зали ще бъдат полупразни. Да му мислят собствениците на заведения, голяма част от които ще хлопнат кепенци. Вече е късно да протестират.