Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
536
1
 
9
 
! Отговори
лалугер преди 11 години
данък печалба трябва да е 40 50 процента. да плащат по големи заплати и реинвестират, за да им се води разход на ***. заплатите в бг никой не ги брои за разход, а работниците за хора
535
16
 
5
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Който се навива да работи за 300-400лв. заплата,значи му стигат и отговарят на качествата и уменията които притежава.
534
0
 
23
 
! Отговори
коко преди 11 години
Много точно казано! 35-40% печалба това е дори малко. В строителния бранш преди 3г. бе достигнала 300%. Оказва се че у нас дори заплати плащат само чужденците.Мутро бизнесмените ни са на принципа след мен потоп - плащат мизерни заплати и ги бавят с месец,не си плащат сметките и данъците а в съшото време тънат в разкош дето и катарски шейх би завидял.Решението го има в целия цивилизован свят - данък печалба от поне 40-50% и премахване на плоския данък. Само банановите реублики имат данъци кат нас
533
4
 
6
 
! Отговори
ко40 от село преди 11 години
600 хиляди души у нас са със заплати между 300 и 500 лева. Това показва обявеният днес анализ на КНСБ за пазара на труда. 27% от заетите на пазара са ниско платени работници 600 хиляди простаци плюс безработните. е че те останаха само 4 души съкъл в бг. бат бойко, дянкуф, тоя другар тука дето цъка минуси и оня другия с хубавата заплата
532
1
 
23
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Важното е, че имаме по-големи доходи от пингвините в Антарктида!
531
0
 
0
 
! Отговори
до 643 преди 11 години
идвам,къде да те намеря,дай координати!!!!айде,да видим!
530
1
 
23
 
! Отговори
666 преди 11 години
ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИ.ДЕЙСТВА ПЛАНА РАН - ЪТ.БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ ЩЕ Е НОВИЯТ ИЗРАЕЛ , А ДЕЦАТА НИ РОБИ НА БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД.НИЕ ЩЕ СМЕ ВТОРАТА ПАЛЕСТИНА!!
529
4
 
6
 
! Отговори
Vic преди 11 години
До АнонименСмотльо, какво се сравняваш с Венецуела - тя се къпе в петрол и го продават по-евтино от водата, а твоите червени аверчета Р.Овч. и станишко такъв договор ни спретнаха, та да купуваме газта от Газпром 2 пъти по-скъпо отколкото го продават в Западна Европа.Да не говорим, че червените раздадоха милиарди на Кадафи, Садам и ни фалираха 2 пъти, спряха им еврофондовете и изкрадоха България. Затова няма да получаваш добра заплата.
528
3
 
21
 
! Отговори
До "богатите&qu преди 11 години
Абе момчета дето се хвалите с добрите си заплати, БРАВо, ако е истина,но трябва да осъзнаете, че ако другите около вас са зле и вие ще си изпатите рано или късно...ЗАВИСТ, МИЗЕРИЯ, ОБИДА водят до омраза и тя ще се стовари и в/у вас...
527
2
 
28
 
! Отговори
... преди 11 години
Просто на хората яко им писна от ГЕРб и мизерията и търсят алтернатива, жалко че е в БСП...Но до година може би ...
526
1
 
5
 
! Отговори
Не съм от БСП, но... преди 11 години
Кандидат-кметът на БСП Румен Стоянов печели в Калофер с 88%BLITZ - 07 Октомври 22:02Кандидатът на БСП Румен Стоянов спечели изборите за кмет в Калофер с 88% от гласовете. За Стоянов са гласували 1475 души.На второ място се нарежда кандидатът на НДСВ Йордан Колев със 155 гласа, или 9.28%. Кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Лалка Драгоева получава само 41 гласа или 2.45 %. Избирателната активност по време на вота бе 63.4 %. От общо 2850 избиратели правото си на вот са упражнили 1730 души.Частичният избор за кмет на Калофер се наложи, след като избраният миналата година Румен Стоянов бе отстранен от длъжност с решение на ОИК, потвърдено от Върховния административен съд.
525
1
 
4
 
! Отговори
ко40 от село преди 11 години
тя и *** просташка работа е направила
524
3
 
26
 
! Отговори
ПРИВЕЕЕЕЕЕЕЕТ преди 11 години
гората над Сливен гори яко-ами нали жегите бяха криви на батманчето?Той само може да реже ленти и да лъже-нищо друго!Къде са супер кугърите,и новите пожарни?Къде са горските стражари и лесничеи,къде са ГДБОП-щото това е организиран палеж в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!
523
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ
522
3
 
2
 
! Отговори
умник преди 11 години
те затова въведоха еврото, че с дойче марката 4 марки за литър на война отива
521
3
 
20
 
! Отговори
Долу Тиквата преди 11 години
Дянк off. дянков ни докара до товма положение.
520
2
 
16
 
! Отговори
ко40 от село преди 11 години
всяка държава има компания чиито продуктите с марката си се знаят по света. у нас такива няма. помислете над това и може да ви светне нещо, ***. може би магистрала Тракия ще е световна марка. ще продаваме милиони сувенири, милиони туристе ще идват да се снимат на нея
519
3
 
37
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Оооо,много сме си добре даже.Щом мълчим,значи сме добре.Осигурихме три години комфорт на правителството и само гледаме сеира МУ.Вместо да протестираме,както правят в белите страни.Но дали сме бяла страна,щом и в Африка заплатите са по-високи от нашите.Затова навън ни гледат с презрение,защото нямаме достойнство.Ако имахме,нямаше да позволим да ни унижават така в собствената ни страна.
518
0
 
7
 
! Отговори
ко40 от село преди 11 години
тия шефове ги знаем. до вчера крали от комунистическата обща каца като директори, а днес чакаме от такиви срутници заплати. Банките, хубаво беше като прибраха чрез пирамидки спестяванията, о сега искат даже на детето памперсите за гарант. от прехода най ми харесват частните съдебни изпълнители, как ти продават телевизора за неплатен ток, о за кредитни милионери частни съд. изпълнители няма, бедни ми андрешко
517
1
 
28
 
! Отговори
ПРИВЕЕЕЕТ преди 11 години
Лондон обмисля визов контрол за българи и румънци-я вижте новината,ХАЙДЕ сега да видим вожда,дето щеше в Шенген да ви вкарва-къде ви закара,като ви говорят,че не го бръснат за тиква вече,вие се пенявите-ТУКААААААА,тука ще си чоплите носа!На хората им трябват кадърни служители,не гербълъци мързеливи и чалгарчета!