След 300 млн. евро Дунав мост 2 вече е готов

Премиерът Борисов се разходи с еврокомисар Йоханес Хан по новото съоръжение
Обновена: 24 окт 2012 18:08 | 24 окт 2012 18:08, Красимир Ангелов
259
След 300 млн. евро Дунав мост 2 вече е готов
Борисов крачи уверено по "Дунав мост". Снимка: БТА

Инвестицията в "Дунав мост 2" е 300 милиона евро, съобщи еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан, който посети завършената конструкция на съоръжението, което свързва Видин с Калафат. От тези пари 100 милиона евро са осигурени от ЕС.

Убеден съм, че след още няколко години може да имаме още един мост, който да свързва вашите двете държави в тази част на реката, допълни Йоханес Хан и благодари на България и Румъния за положените усилия.

Еврокомисарят посочи, че проектът е добър пример за смисъла на Европа – да свързва европейските граждани.

Разбрахме се с изпълнителите напролет да пуснем моста, отбеляза от своя страна премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да припомни, че преди три години "Дунав мост" 2 е бил напълно провален проект.

От думите на премиера стана ясно още, че България очаква около половин милиард евро да й бъдат възстановени от Европейския съюз до края на годината.

По време на срещата на моста стана ясно, че в Румъния днес е одобрен меморандум за създаване на смесено дружество за управление на пътното съоръжение между България и Румъния.

Премиерът на Румъния Виктор Понта допълни, че до няколко седмици ще бъде създадено смесеното дружество, което ще е със седалище в България.

По време на инспекцията на готовото съоръжение премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан, се разходиха по "Дунав мост 2" при Видин-Калафат.

На средата на моста те бяха спрени от видинския животновъд Евгени Петков от с. Букувец, който подари на еврокомисаря българско домашно сирене.

Последният сегмент на "Дунав мост 2" бе монтиран приз миналата седмица и конструкцията е вече свързана. В края на август бе изцяло завършена и прилежащата инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МАНИ ГИ НЕШТАСНИЦИ... И КАТО МИНЕ МОСТА ШЕ ОДИ ДА СЕ ИЗПИКАЕ У РУМУНИЯ И ШЕ СЕ ВЪРНЕ ШТАСЛИФ...!...ЗА ПО НАГОРЕ ИСКАТ ?...И ТО ФИЛЕ ГЕЛДЕ...!...ДО СЕВЕРНА РУМУНИЯ И ГЕТ БЕК...!
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като го откриете тоя мост какво? Нали знам какъв е пътя от Видин до Ботевград. А да не говорим, че проекта беше за магистрала "Бонония" с тунел под Петрохан и високоскоростна ЖП отсечка от Видин до София. Сега няма ни път ни ЖП, какво ще го правите тоя мост без комуникация до него не ми е много ясно. Май единствените пътуващи по него ще са местните амбулантни търговци, но с таксата от 6 евро отиване-връщане и те са под въпрос.
183
0
 
5
 
! Отговори
Пеко преди 11 години
Кво злобеете бе Моста си е супер възможност за цела Видинска и монтанска област.Знаете ли колко време го чакаме?
182
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
им вземат паспортите "....С ДВОИНО ГРАЖДАНСТВО СМЕ БЕ ХЛЕБАРКО...ОДИ ТАНЦУИ ПО МАСАТА КАЗАЧОК...!
181
0
 
1
 
! Отговори
Българче преди 11 години
Отивам да хапна лютеница със сирене.
180
1
 
3
 
! Отговори
От Монтана съм! преди 11 години
С Дунав мост-2 ни се отваря път до центъра на ЕвропаОт това по-голям кеф здраве му кажиКрай на безработицатаЗаминаваме за Чехия или Германия.
179
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
на първо място трябва да е народа после всичко останало
178
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гадна нагла самовлюбена мутра ,що е то тиква
177
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Stroim infrastruktura unishtojavaiki naciqta. E*a si politikata...
176
4
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ Е НАСТРЪХНАЛА СРЕЩУ ББ И ГЕРБ ТАМ НЯМА ДА ИМАТ И 1% ГАРАНТИРАМ ВИ.
175
3
 
4
 
! Отговори
ред преди 11 години
ЩОМ НАРОДА ТИ Е БЕДЕН И ЖИВЕЕ ЗЛЕ -НИЩО НЕ СИ НАПРАВИЛ,ЗАТОВА НА ИЗБОРИТЕ ШУТ
174
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 11 години
До 666! СУПЕР...ИМА ТИ ЩАМПА НА ГЛАДКИЯ МОЗЪК,ПИШЕ *** !!!!!Не съм Комунист не съм и Капиталист ама ако бях някакъв щях да искам да им вземат паспортите на такива плитко умници като теб и да търсят по беля свят своето място.тук е пълно с такива като теб,аман от вас
173
5
 
3
 
! Отговори
вас преди 11 години
МАЙТАПА НАСТРАНИ ,ДАВАЙТЕ ДА МАХАМЕ ТАЯ ТИКВА ОТ ВЛАСТТА ДОКАТО НЕ Е ПРЕКАЛЕНО КЪСНО ,И ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА НЕ ИМАЛО ТАКАВА БЕДНОСТ И БЕЗРАБОТИЦА.
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей тва българите много *** бре открили им мостами хайде минавайте - ама неколко пъти ще ви го откриват докато преминетеееедна кошничка лентички ще изрежат докато го открият за радост на дето пеят за бат си бойко
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам за моста, ама оня *** най в дясно на снимката с превръзката на ръката ( Московски ) доказва, че медицината за министри и "рая" не е една и съща : - ( Аршина ли е друг ? Други превръзки ли правят нейеде:-))) ) Или да попитаме Атанасова ?
170
1
 
4
 
! Отговори
Варнево преди 11 години
Някой сети ли се да отбележи, че западналия северозапад ще живне с коридора от Румъния към Гърция? И за протокола, аз съм от западналия североизток...
169
2
 
2
 
! Отговори
до 187 преди 11 години
питай другарите защо четри години направиха два дирека за половината сума и кмета на видин дето продаде общинската земя дето трябваше да е моста за да може държавата да я очужди и да плати обищетение
168
1
 
1
 
! Отговори
до 189 преди 11 години
все пак е взел само комисьонна, а другарите всички пари
167
0
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
ако се абстрахирам от това какъв е Бойко, виждам, че този човек прави нещо, а като се замисля за предишните, май само разваляха. Лично мнение.
166
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Нещата, които се построиха или строят сега, комунистите не ги построиха и нямаше да ги построят с десетилетия! Просто се радвайте, че моста вече го има!"Че той си беше бая напреднал тоя мост. На Боко му остана да пререже лентичката.