Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство

Министърът обясни, че това е важно за самите майки
Обновена: 19 ное 2012 11:59 | 17 ное 2012 11:48, Петя Славова
545
Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство
Снимка: БТА

Не може да има увеличение на майчинството, категоричен бе министърът на социалната политика Тотю Младенов пред Дарик.

Тези помощи остават 240 лв, тъй като не са обвързани с минималната работна заплата, която от 290 лв ще стане 310 лв.

Младенов обясни, че майчинските помощи за първата и втората година струват на министерството 400 млн лева. „Това е осигурителна вноска от 3.5 процента, която се плаща за временна неработоспособност и майчинство и тя се прави на база на разчети, колкото са приходите, толкова са и разходите”, обясни министърът и допълни, че затова в държавното обществено осигуряване не важи този принцип за минимална работна заплата. Т.е. приходите за майчинство не са се увеличили и затова сумата не може да се вдигне с нито лев.

Като втора причина, Тотю Младенов изтъкна, че в България майчинството е най-дълго в Европа, заедно с Швеция. Това са 410 дни, от които 45 дни преди раждане и изплащане на 90 процента от работната заплата. „Много съм горд, че въпреки тежката икономическа криза успяхме да запазим това дълго майчинство, а по отношение на втората година имаме 400 млн лева от държавното обществено осигуряване и 500 милиона идват от държавното обществен бюджет за т.нар. детски, които са повече от бюджета на нашето министерство", каза още той.

Тотю Младенов отбеляза, че подобна политика е важна за самите майки, които така по-бързо ще се върнат към пазара на труда. „Всички социални политики стават над 900 млн лева. – обобщи Младенов. „За последните 3 години ние открихме 150 услуги за деца, което струва 32 милиона лева. В момента правим общностни центрове за от 0 до 3 години. Над 2000 нови работни места за детски градини и детски ясли се предвижда в момента- обеща министърът и обясни, че с министерството на финансите търсят повече приходи за тези дейности.

От 1 януари 2013 г. се увеличава с 10 процента заплатите на работещите в социалната сфера. „Тези заплати много изостанаха – призна министърът. - От 160 милиона, сега ще са 176 милиона. Търсят се още около 5 % за увеличение. Засега 10 процента са гарантирани. Младенов изтъкна, че работещите в тази сфера се занимават с много тежки случаи.

Министърът коментира и факта, че има около 3500 спрени помощи за неходене на децата на училище. Направени са внезапни проверки из цялата страна. „Като не се взимат мерки в началото на този въпрос, идват и големият брой безработни, които са неграмотни. Това трябва да се спре”, категоричен бе министърът.

Той сравни увеличението на минималната работна заплата при това и предишното правителство. „В състояние на икономическа криза вдигнахме минималната работна заплата със 70 лв, а миналото правителство направи това с 80 лв. Но разликата е, че при управлението на тройната коалиция, инфлацията е била над 30 процента, а за периода на ГЕРБ – под 10 процента”, допълни Тотю Младенов.

Той също така обеща, че 85 процента от всички пенсии се увеличават от 1 април догодина с 9.8 процента. Тук са всички допълнителни пенсии – инвалидни, вдовишка добавка, наследствени пенсии. Минималната пенсия ще е 150 лв от 1 април. Министърът обяви, че едновременно се вдигат пенсиите и се намалява дефицита с 5 – 6 процента. „Мислим и за следващите поколения, за да може системата да е по-устойчива”, отбеляза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


545
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 11 години
пълен ***!Е как с тия смешни майчински?майката *** на народа!!!
394
0
 
0
 
! Отговори
пенчо преди 11 години
....*** !!!
393
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
От година на година населението на България се топи. Към демографска катастрофа ли вървим?Все още не е късно всичко това да се промени, но само при едно условие - силна държавна политика.Такава силна демографска политика, каквато например провежда френската държава, за насърчаване на раждаемостта. Там всяко младо семейство получава държавно жилище и много пари ежемесечно за всяко родено дете.Това са направо луди пари, огромни пари. Ако българската държава провежда такава политика, към края на този век ние ще бъдем не 9 милиона, а 15 милиона! Все още не е късно за това, но много скоро ще стане късно.А *** раждаемост. Ами те самите роми разбират, че не им трябват много деца, защото няма с какво да ги изхранят. Но нас ни управляват такива ***, които не разбират, че в ромските квартали трябва да се раздават противозачатъчни хапчета безплатно.Политици в България с лопата да ги ринеш, но къде са държавниците?
392
0
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Защо бе, Тотю нито лев за майките?....защото не са Ви, електорални единици ли?
391
0
 
3
 
! Отговори
Castor преди 11 години
Държава, в която приоритет 1 не са децата нищо добро не я чака! Отглеждайте си *** м...а ви ***! Тя нали почти всяка *** е по 7-8 пъти "самотна майка"!
390
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изяжте всичко и се затъкнете!!!! Долни твари!!!
389
1
 
4
 
! Отговори
МладЕж преди 11 години
Само така! По-малко деца, които като пораснат да станат полицаи, за да получават добри заплати, да се пенсионират млади, да вземат по 20 брутни заплати от касичка, в която не са внесли и стотинка, по сле да продължат да работят някъде, измествайки някого в нужда от работа! Тогава ще намалим престъпността, защото ще се превърнем в нация от полицаи! кучета ги яли лекари, разни там интелигенти и прочее!
388
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е лидер по тъпота, ако беше малко по-умен щеше да разбере колко е ***!
387
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИТО ГЛАС ПОВЕЧЕ ЗА ГРОБ
386
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Абе дотам ли са зомбирани хората, че никой не пита - защо няма пари за детси и за всякакви социални помощи, когато са одържани пари от заплатите?! Къде са тези пари с лихвите си? Откраднати естествено, но е естествено да се смята в реда на нещата. При такова безхаберия няма защо да ни ликвидерват постепенно - ще кажат, махайте се и ще се настанят на това дето си го смятаме за наше място. Апетитът им идва с яденето.
385
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не могат да направят живота на българите поносим,да освобождават длъжността.Да се назначат по достойни.В предаването"10 степен по рихтер"на В.Фъртунов днес даваха за Китай,Виетнам,Беларус,жизненият им стандарт непрекъснато расте.За Беларус излъчиха филм,чудесна страна.Селското стопанство държавно.Оставили са старите предприятия,по важните,държавата ги е модернизирала.Храните натурални,доста евтини.Отопление,вода,комуникации, почти държавата ги е поела.Няма безработица.Хората щастливи.
384
0
 
20
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ...!!!- Майчинските били помощи - ЛЪЖА, те са взаимноосигуряване по цели 36/40 години м/у работещите и мъже и жени...- Майчинските "стрували" на министерството - ЛЪЖА, те са взаимоосигуряване- 240лв. са защото "приходите са равни на разходите" - ЛЪЖА - защото са "твърда" сума... от години, а заетостта постоянно се променя...- Смесва "майчински"(400 мил), с "детски" (500 мил) - МАНИПУЛАЦИЯ, защото 400 мил. не се плащат от бюджета...- Всички социални политики стават над 900 млн лева. МАНИПУЛАЦИЯ тези пари се дават на неработещи граждани на *** и нямат нищо общо с майчинските!!!- За последните 3 години ние открихме 150 услуги за деца МАНИПУЛАЦИЯ това няма нищо общо с майчинските, а и как ви са тези 150 услуги, май са УСЛУГИ ЗА НЕ КОИ ДА СА 130 ДЕЦА- Говори за минимална заплата и минимална пенсия БРУТАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ1. Тези плащания нямат нищо общо с бюджета2. Тотьо, лъжецо, НАЛИ В НАЧАЛОТО НА ИЗКАЗВАНЕТО СИ САМ КАЗВАШ майчинските нямат нищо общо с Мин. заплатаГЕРБАДЖИЙСКИ ЛЪЖЕЦ!!!
383
0
 
6
 
! Отговори
до radioprestilka преди 11 години
Колега , извинявай за забележката , но се пише - "геноцид"
382
0
 
31
 
! Отговори
СТИГА ЦИГАНИ преди 11 години
Държавата да вземе крути мерки срещу *** популация. Да се приеме закон, след 2-ро дете да се плаща данък и никакви добавки и помощи! Аман от мишки и ***!!! И защо трябва ние да ги хрантутим? А после да ни ограбват и убиват!
381
0
 
9
 
! Отговори
mimsssssssssss преди 11 години
До Анонимен 483Възможностите са такива,каквито ги направиха!!!@40 депутати ходещи от време на време на работа и закони избирани от 1/3 от тях!!!И аз и съпругът ми отказахме цигарите,за да няма още "два бирника" у дома,но не виждам да сме забогатели!!!Какво още трябва да откажем ,за да живеем добре-храната,водата,въздуха ли !!!
380
6
 
2
 
! Отговори
Оффф преди 11 години
В КИПЪР майчинството е 4 месеца. Размислите ги оставям на вас.
379
0
 
20
 
! Отговори
ээ преди 11 години
Ясно, осигурихте парите за помощи за ц. махала, а за родителите с образование няма подкрепа. Т.е. не ви трябват мислещи граждани. Добре, г-н Младенов, за вашата пенсия ще има ли кой да работи? Може би Вие няма да разчитате на пенсията си и затова Ви е все тая.
378
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото и да правим, вече сме като пате в кълчища. Всичко е тотално объркано, обратно на елементарната логика. Правят се доста неща, но на фона на общата разруха и те бледнеят.
377
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
според министър т.младенов помощи трябва да получават само ***
376
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЕми да ти плащат, но да ти дадат и няколко *** за отглеждане и ти да ги гледаш за 240 лева. Дано обаче са по ревливи през нощта и да не можеш да спиш!!!