Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство

Министърът обясни, че това е важно за самите майки
Обновена: 19 ное 2012 11:59 | 17 ное 2012 11:48, Петя Славова
545
Тотю Младенов: Нито лев повече за майчинство
Снимка: БТА

Не може да има увеличение на майчинството, категоричен бе министърът на социалната политика Тотю Младенов пред Дарик.

Тези помощи остават 240 лв, тъй като не са обвързани с минималната работна заплата, която от 290 лв ще стане 310 лв.

Младенов обясни, че майчинските помощи за първата и втората година струват на министерството 400 млн лева. „Това е осигурителна вноска от 3.5 процента, която се плаща за временна неработоспособност и майчинство и тя се прави на база на разчети, колкото са приходите, толкова са и разходите”, обясни министърът и допълни, че затова в държавното обществено осигуряване не важи този принцип за минимална работна заплата. Т.е. приходите за майчинство не са се увеличили и затова сумата не може да се вдигне с нито лев.

Като втора причина, Тотю Младенов изтъкна, че в България майчинството е най-дълго в Европа, заедно с Швеция. Това са 410 дни, от които 45 дни преди раждане и изплащане на 90 процента от работната заплата. „Много съм горд, че въпреки тежката икономическа криза успяхме да запазим това дълго майчинство, а по отношение на втората година имаме 400 млн лева от държавното обществено осигуряване и 500 милиона идват от държавното обществен бюджет за т.нар. детски, които са повече от бюджета на нашето министерство", каза още той.

Тотю Младенов отбеляза, че подобна политика е важна за самите майки, които така по-бързо ще се върнат към пазара на труда. „Всички социални политики стават над 900 млн лева. – обобщи Младенов. „За последните 3 години ние открихме 150 услуги за деца, което струва 32 милиона лева. В момента правим общностни центрове за от 0 до 3 години. Над 2000 нови работни места за детски градини и детски ясли се предвижда в момента- обеща министърът и обясни, че с министерството на финансите търсят повече приходи за тези дейности.

От 1 януари 2013 г. се увеличава с 10 процента заплатите на работещите в социалната сфера. „Тези заплати много изостанаха – призна министърът. - От 160 милиона, сега ще са 176 милиона. Търсят се още около 5 % за увеличение. Засега 10 процента са гарантирани. Младенов изтъкна, че работещите в тази сфера се занимават с много тежки случаи.

Министърът коментира и факта, че има около 3500 спрени помощи за неходене на децата на училище. Направени са внезапни проверки из цялата страна. „Като не се взимат мерки в началото на този въпрос, идват и големият брой безработни, които са неграмотни. Това трябва да се спре”, категоричен бе министърът.

Той сравни увеличението на минималната работна заплата при това и предишното правителство. „В състояние на икономическа криза вдигнахме минималната работна заплата със 70 лв, а миналото правителство направи това с 80 лв. Но разликата е, че при управлението на тройната коалиция, инфлацията е била над 30 процента, а за периода на ГЕРБ – под 10 процента”, допълни Тотю Младенов.

Той също така обеща, че 85 процента от всички пенсии се увеличават от 1 април догодина с 9.8 процента. Тук са всички допълнителни пенсии – инвалидни, вдовишка добавка, наследствени пенсии. Минималната пенсия ще е 150 лв от 1 април. Министърът обяви, че едновременно се вдигат пенсиите и се намалява дефицита с 5 – 6 процента. „Мислим и за следващите поколения, за да може системата да е по-устойчива”, отбеляза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


545
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 405 Ехей спри се бе.Едно време и ток сме нямали.И *** бяха малко.Гледай днес какво става.21 век сме не 19.
374
0
 
0
 
! Отговори
Богат преди 11 години
Слагай веригата и идвай да копаш тогава
373
0
 
15
 
! Отговори
aquamarin преди 11 години
Ей, ***, защитавайте Българският етнос, защото след 30-40 г. България няма да я има!!!
372
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички коментатори тук са едни закърнели балкански мозъци.Никаква представа какви са ни РЕАЛНИТЕ възможности.Но всеки иска,дай,дай повече.Жалка история сте мрънкащи и вечно недоволни.Скоро ни казаха какви сме всъщност,50% от младежите им стига да имат за бира и цигари и това е.Но някой пак иска някой нещо да му даде!Ревете мишки...
371
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 11 години
Защо по край сухото гори и суровото.Ограничете ражданията на *** и ще има пари за майчинство.Точно там отиват много пари хвърлени на вятъра.
370
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нито една бюлетина повече за некадърници
369
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е този изби рибата.С каквито и обиди да го нарека,малко ще е.
368
1
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ШО ПОЖАРНИКАРА НЕ ОБЯСНИ НА *** ПОЖАРНИКАРСКИ ЯЗЬИК ЧЕ У БУЛГАРИЯ Е ПО ДОБРЕ С 140? ...А У ФАЛИРАЛА ГРЪЦИЯ ИМ ДАВАТ 600 ?....!...ЧЕ ГЕРМАНИЯ Е ПО ИЗОСТАНАЛА ОТ НЕГОВАТА ГЕРБОЛАНДИЯ...И ХРЪВАТСКО...ПЪ У БРАТИСЛАВА НЕМАЛИ МЕТРО...ПУ ПУ...!
367
12
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
каква е разликата между бедняк и ***? никаква - и двете групи само претендират за права. а, сетих се една - бедняците си мислят че са нещо повече от ***. мисля че е крайно време да си признаем че постъпихме грешно като отменихме робството и дадохме свобода на бедняците.
366
0
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Наказателен Кодекс на Република България:Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение; в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна. Български Патриотически Фронт
365
0
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Всички знаем как са нещата на практика - Българките с платени осигуровки не получават детски, защото имали доходи, но неосигурените ***, неработили никога и невнесли в осигурителната система и стотинка, получават безкрайни помощи, защото били "социално слаби" и "самотни майки" !!! Политиката на управляващите е де факто геноцид срещу Българския народ и е насочена към етническа подмяна на населението в страната ни !!! ГРОБ да бъдат свалени и съдени !!!Български Патриотически Фронт
364
0
 
4
 
! Отговори
тото преди 11 години
На тоя са МУ СИНИ ВЕНЦИТЕ. АМАН ОТ РОМИ !!!
363
0
 
15
 
! Отговори
Хетфиелд преди 11 години
Държавата не трябва да се чуди после защо демографската криза се задълбочава. И защо от Европа казват, че след 15-20 години всеки 4-ти ще е ***. А *** от своя страна не работят а само смучат помощи. Просто няма как да се развива икономиката така. Няма как да се мотивират българите да раждат деца. А тези пък които завършат се махат от България. Така ще се чудят скоро защо няма специалисти в много области. Това още повече дърпа държавата надолу. Всичко е като скачени съдове в икономиката
362
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да вземат да ограничат раждаемостта при ***. И не поставям всички *** под един знаменател. Най-гнусните и миризливи твари са превърнали правенето на деца в бизнес. Като се ограничи тази напаст и за останалите майки, които наистина се грижат за децата си, ще има повече средства.
361
0
 
10
 
! Отговори
tinko преди 11 години
ti si pederast totio,ti kolko pari vzema6 be bastun,moje li edno dete da se gleda s 240 lv. da *** maika vi na vsi4ki v tova pravitelstvo,edin ot vas ne stava.neznam stani6ev kakvo 4aka 4e ne iska o6te vot na nedoverie.umrete da *** va6ta mama
360
1
 
17
 
! Отговори
LaRi преди 11 години
Значи може премиерът да си джитка из страната със самолети и хеликоптери на военната авиация, като един такъв полет струва на данъкоплатеца, тоест на мен и на останалите коментиращи тук, около 9000 лева и повече, а майчинството на майките не може да се увеличи и ще си стои на смешните нива под прага на бедността!? За справка - от началото на годината до сега има направени над 36 такива полети, за удобство на Бойко. Сметнете колко прави 36 по 9000. Коментарът оставям за вас.
359
0
 
4
 
! Отговори
крепостен преди 11 години
И теб чумата да те тръшне дано!
358
4
 
18
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
ТОТЮЮЮЮЮЮЮЮЮ ТЪПАНАРИНО ОТИВАТЕ СИ БРЕ ОТИВАТЕ СИ. ПО НЕКАДЪРНО И КОРУМПИРАНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ВАШЕТО НЕ Е ИМАЛО. ЦЕЛИЯ ВИ ЕКИП Е ОТ КАЛИНКИ. Я ОТИДИ В ПРОВИНЦИЯТА ДА ВИДИШ ТАМ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ВАШИТЕ ***. НАДЯВАМ СЕ ТОЯ НАРОД ДА СЕ СЪБУДИ И ДА ВИ ИЗМЕТЕ. У *** *** ДА ВИ ЗАВРЕ.
357
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е добре де то и с*ането си е едно малко раждане! Искам и за него да ми плащат някакви майчински тогава
356
3
 
20
 
! Отговори
Ами преди 11 години
като няма за майките да ти пратя детето да го гледаш - с 240лв. идеално - за ясла, за храна, за дрехи, за обувки, за лекар, за лекарства и тук там някоя играчка че да се почувства и то като другите деца та да те питам до кой ден от месеца ще ти стигнат тези 240? Като смятате че давате много пари ограничете го но не за сметка на работещите майки. Тия дето всички викат да ги интегрираме, а никой не ги иска поколения изкараха с левите разбирания на управляващите.