За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?

Около проекта има много въпросителни, коментира Първанов
Обновена: 19 ное 2012 14:39 | 19 ное 2012 09:27,
140
За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?
Георги Първанов откри неясности по "Южен поток". Снимка: архив, БТА

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов.

В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.

Още по темата
"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той.

Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов.

Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години".

Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той.

Позитивно за България е и намаляването на цената на природния газ, допълни още Първанов. Той очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
8
 
! Отговори
fff преди 11 години
С напредването на новите технологии,след 10-15 години АЕЦ ще стане толкова непотребна,че даже и развъдник за шарани няма да става.До 10-15 години домакинствата ща станат почти енергийно независими,количествата необходима електроенергия ще е толкова малко,че всяко домакинство ще може само да си я произведе.
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, нещата са още по прости. Сметката, излиза ли ти сметката. *** и Гоце са готови да заробят държавата, но техните руски патрони да се облажата, разбира се комисионните са ясно. Докато "лошото" провителство на Бойко погледна интересите на собствената си страна. Второ -разликата в сумата е коло 6 пъти. 3-то газта е преди всичко за износ, ние сме коридор. АЕЦ-а трябва да си го плащаме от личната консумация.... има ли смисъл за още аргументи, макар на комунист аргумент не му е нужен...
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За кво ни е тоя АЕЦ и без тва след 20 години ще останат само мангос , а на тях ток не им трябва.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селски тарикат си ти Гоце тази статиа за имота в Иваняне е поръчана от теб да влезеш в новините Това още веднъж показва връската октопода
27
1
 
10
 
! Отговори
евалла преди 11 години
До "парите не миришат"> За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?Защото става дума за комисионни! Парите са руски, но парите не миришат!Отдавна не бях чувал такова кратко, умно и точно определение за ставащото. Браво.
26
11
 
6
 
! Отговори
Алов преди 11 години
От VIP брадърката ли Гоцо лепна триперо?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега само да не се напълни с *** катуни около газопровода.
24
7
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Тоя какво се обажда от коневръза?
23
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пичове,истината е в Русия.....всичко друго е дръндрън та пляс......от никъде нищо няма за България..пълен мрак и батак е .......а АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ ..И В МОМЕНТА ДЪРЖАВАТА ИЗПИТВА НУЖДА ОТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРИ ЛИПСА НА ИНДУСТРИЯ...НАЛИ НЯМА ДА ЗАКРИВАМЕ БЪЛГАРИЯ...И ПРЕДПРИЯТИЯ ЩЕ РАЗКРИВАМЕ...С ВЯТЪРНИ ЛИ МЕЛНИЦИ ЩЕ РАЗВИВАМЕ ИНДУСТРИЯ.....МИСЛЕТЕ МИСЛЕТЕ..ИМАТЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ НЕ ***..ИЛИ МОЖЕ БИ ИСКАТЕ ***......!!!!!!
22
20
 
19
 
! Отговори
Топчо преди 11 години
Кой беше тоя селски ерген? Прилича ми на кмета на Сирищник?!
21
6
 
18
 
! Отговори
парите не миришат преди 11 години
За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?Защото става дума за комисионни! Парите са руски, но парите не миришат!
20
14
 
9
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Първанчо,по тръбата,по тръбата и в гората.Там нали гори имало,един канеше целия свят там.Като и толкова харесвате на тая Русия,що там не отидете.Като пружинки са,чуят ли Русия и гръбначният им мозък наобратно тръгва.Те руснаците в Украйна стоят,в Балтика,в Америка,та даже и в България!Нещо не се прибират в русията-а там гори,гори ... Президентът им го казва.Тая пропаганда обратен резултат дава-"покрай Илия и Св.Илия".Вече и руска литература избягвам-повръща ми се като чуя Русия!
19
17
 
16
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Защото си доказан *** и ДОНОСНИК,затова за Южен поток може ,а за Белене не може, и още нещо в Южен поток не инвестираме пари, а ще получаваме транзитна такса, и най важното Белене е икономически неизгоден. Никой от червените кхмери не отиде да спори с Иван Костов за цената и възвръщането на парите,за мен това е достатъчно да разбера истината.
18
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ти още ли си жив бе?!?!
17
10
 
4
 
! Отговори
СГС преди 11 години
Отговор: Защото го искат ЧАСТЕН бе главоч!!!И защо се правиш на ударен,колко пари в момента източвате със офшорките от енергетиката със ортаците ви от ГЕРБ,а ??
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно дали е добър един проект зависи само от това, кой взима парите!За комунистите е "Белене", а за герберите - "Южен поток", нищо че и двата са руски!
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Излизам от сайта, защото не пише нищо за героичният бате Бойко. Не ми е интересно !
14
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото Гоце, Южен Поток ще се изплаща само от транзитни такси и ако се окаже губещ, ние риск не носим, а Беля НЕ ще се изплаща от всички живеещи в България.
13
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Белене е добър проект за България, а Южен поток не? Така ли Първанков?
12
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо много почнаха да се обаждат бивши президенти. Крайно време да им се премахтат привилегиите. Все пак е криза, а и едва ли заслужава да се слушат глупости.