Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни

Ситуацията прилича на сътвореното от тройната коалиция за "Белене"
Обновена: 16 ное 2012 14:37 | 16 ное 2012 14:32,
97
Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни
Бившият икономически министър Трайчо Трайков. Снимка: архив, Булфото

След като България и Русия подписаха споразумението за българското участие в проекта за газопровода "Южен поток" и за доставката на руски газ, потърсихме бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който коментира плюсовете и минусите на новия договор. Ето какво сподели той пред Investor.bg:

"По принцип не е добра практика да се подписва окончателно инвестиционно решение по проект, когато основни параметри все още са неизвестни. Според дадената от правителството информация най-важните неща по „Южен поток“ предстои да се договарят - транзитните такси, дивидентната политика, лихвите по кредитите, няма дори приключена процедура по ОВОС. 

В този смисъл ситуацията много прилича на сътвореното от тройната коалиция през 2006 година с АЕЦ "Белене". Подписали сме окончателно инвестиционно решение, ангажирали сме се с половината от 3,3 милиарда евро инвестиции (сумата не е окончателна), като цялото бързане е, за да се спази графика на „Газпром“, който така се надява да избегне правилата на либерализирания европейски енергиен пазар. Не е известно какво мисли Европейската комисия по въпроса.

Не е известно и какви са гаранциите, че проектът ще бъде изплатен в рамките на 15 години, както е фиксирано в междуправителственото споразумение. Тъй като беше казано, че по проекта няма да има държавни или корпоративни гаранции, а ще бъде на принципа на проектното финансиране, се очаква, че транзитните такси ще стигнат за изплащането на кредитите за изграждане на газопровода. Но ако те не стигнат, кредиторът би следвало да придобие тръбите.

Няма яснота и как ще се компенсира „Булгартрансгаз“ за загубата на 90 км отсечка от съществуващата мрежа, която носи около 40 млн. лв. от транзитни такси годишно, но ще стане излишна след построяването на Южен поток.

Хубаво е, че отпадането на посредниците при доставките на синьо гориво вече е факт в новите договори. Протокол в този смисъл за новите договори подписахме още през 2010 година с министъра на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Хубаво е и че се цитира намаление на цената на газа от 20 на сто, остава да се види на каква база е изчислено то - дали например включва намалението, което се получава по формулата на стария договор, без да зависи от благоволението на „Газпром“. При всички положения по-ниската цена ще е глътка въздух за индустрията и потребителите. Договорът е десетгодишен, което е повече от оптималната за нас продължителност от 5-6 години. След шестата има възможност за предоговаряне на цени и количества, което е често срещана клауза при дългосрочните договори."

Още новини за цената на газа и за Южен поток четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
ДО93 преди 11 години
ИЛИ СИ *** ИЛИ ВМИРИСАН ТРАВЕСТИТ
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОХРАНИТЕЛЯ НА ПРАВЕШКИЯ ТАРИКАТ И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЦАР ВЕЧЕ ПОДПИСА ЕДИНИЯ ЗАРОБВАЩ ДОГОВОР ЗА БЕЗПЛАТНО ТРАНЗИТИРАНЕ НА РУСКА ГАЗ ПРЕЗ ЗАДУНАЙСКАТА РУСКА ТЕРИТОРИЯ НЕЗНАЙНО ЗАЩО ЗОВЯЩА СЕ БЪЛГАРИЯ.СЕГА,ЧИСТОКРЪВННИЯ КРЕМЪЛСКИ МОДЕРЕН ЛЯВ СПИНИШЕФ ПОДГРЯВА СЛЕПИТИЗАНТИТЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯ ЗАРОБВАЩ ДОГОВОРЗА 30 МИЛИАРДНИЯ ЯДРЕН РУСКИ САМОВАР,КОЙТО ОТ СЪРЦЕ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ПРЪСНЕ И ВЯТЪРА ДА ОТНЕСЕ ТОПЛИТЕ ЧАСТИЦИ В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ НА ЛЮБИМИЯ НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЛЕПИТИЗАНТИ--БОГАТИРА ЛИЛИПУТИН !
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ЗАДУНАЙСКА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ЕКСКРЕМЕНТИ НА КОМУНИЗМА --РУСКИ *** ДРУГИ НЯМА.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 ГОДИНИ БЕЗПЛАТНО ТРАНЗИТИРАНЕ И КАТО РЪЖДЯСАТ ТРЪБИТЕ...Я КАМИЛАТА,Я КАМИЛАРЯ...ОТДЕЛНО НЕ ПО МЯРА КОЛИЧЕСТВА ГАЗ=ЗАГУБА.ЕВЕНТУАЛНО ДОБИВ НА НАША ГАЗ=СЪЩО ЗАГУБА ОТ ПОРЕДНИЯ РОБСКИ ДОГОВОР...С ПОРОБИТЕЛИТЕ ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И ТАКА ЩЕ БЪДЕ.СЛУЖБА ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ.ЛЪЖЛИВИЯ ОХРАНИТЕЛ НИ ЛЪГА,ЛЪГА,ЧЕ НЯМА ДА ПОДПИСВА ЗАРОБВАЩИЯ ДОГОВОР,ПЪК ГО ПОДПИСА,КАТО ИСТИНСКИ КОМУНИСТ...ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ЗА ЯДРЕНИЯ САМОВАР--ДА ГРЪМНЕ ПОНЕ ТОЙ,А И ГАЗТА И ДА ГИ ИЗГОРИКРЕМЪЛСКИТЕ *** !..
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЛКОТО И ДА НЕ МИ Е ПРИЯТНО, ЩЕ КАЖА, ЧЕ Е ПРАВ. ДАЖЕ НЕ КАТО БЕЛЕНЕ, А ПО-ЗЛЕ. НЯМА ОВОС, НЯМА ЕВРОПЕЙСКА НОТИФИКАЦИЯ, НЯМА ОБЯВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ ПО ЗОП- КОЙ ЩЕ ГУШНЕ 6 МИЛИАРДА ЛЕВА ?
79
3
 
4
 
! Отговори
3432 преди 11 години
ПРЪДЛЮТО ТРАЙКОВ ОТНОВОЗАМЪРСИ ЕФИРА
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Южен поток е напълно излишен.Но ако наистина няма да плащаме за тръбата сме на дълавера.За 3-4г. ще се създадат стотици работни места и "някои" хора в северна България ще вземат някой лев за земите си.На фона на падащо потребление на газ и петрол в Европа,палачорите харчат пари на вятъра,само и само да заобиколят Полша и Украйна.Бъдещето е в ел.енергията и там е ключа към енергийната независимост,а Белене бе идеална възможност.
77
2
 
3
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Само затвор за тоз юнак.Нека следващите в това министерство да го осъдят.За 3гг., 2 стотинки работа не е свършил ,но е много ,,компетентен,.Или така изглежда.
76
0
 
5
 
! Отговори
! преди 11 години
Дали,като изписахме вежди,не извадихме очи?!Вярно,изхвърлиха посредниците-донатори на БСП,но вкараха нови капани-неясни цени,оскъпяване на проекта и неизвестност за това какво,ако след 15г.всичко се обърне наопаки-няма гаранции за нас?!Русия се готви да строи рускиГЕЦ на бг-територия за експорт в ЕС,които ще отнемат статута на БГ,като износител на ток.
75
0
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
С неясни параметри и без правила-само така Русия може да работи!Въпросът е,защо ние се връзваме и приемаме тези капани с Южен поток?!
74
3
 
2
 
! Отговори
pradlio преди 11 години
trai si be mishok traichev i pozdravi maika si
73
2
 
2
 
! Отговори
Гацо умното преди 11 години
Някой нещо да знае за IQ-146 или превъплъщенията му?Искам да се обзаложа.
72
2
 
5
 
! Отговори
Планът "Губерни преди 11 години
Скоро ще станем сибирски придатък, отново сме с лузърите
71
6
 
4
 
! Отговори
kgb777kgb преди 11 години
До до 51Ти да не си го писал тоя договор ? Аман от *** дето знаят всичко !!!Просто си мразиш по принцип или само ГЕРБ Щото спряха кражбите на предишните *** ?
70
2
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Задунайските "практики" продължават !...перстоят нови референдуми !
69
6
 
4
 
! Отговори
kgb777kgb преди 11 години
Червените смешници се нас*аха и сега почва плюенето ! По тяхно време плащахме най-скъпия газ Европа и някой и друг милиард откраднат от Белене !Само не знам Трайчо защо се обажда ! Кога точно са били "ясни" клаузите по такъв договор ??? Много ще се изкефя някой червен да ме светне ?!
68
1
 
5
 
! Отговори
Гацо умното преди 11 години
Ало--оо IQ-146.Написъл си :Обзалагам се, че помияра -премиер ще постигне около 20% отстъпка, приемам и облози...Е, кажи как да се обзаложил.Дай ми тел. номер ,мейл или нещо друго.Аз искам да спечеля.
67
4
 
7
 
! Отговори
учен преди 11 години
Трайков и ти ли бе момче. След като видяхме че докато беше твоя отговорност фонд Конкурентноспособност не само не работеше той бе замръзнал о окован от корупционни схеми и безхаберие .И Трайков вместо да се покрие се появява да покаже че е пълен некадърник
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двадесет години ,---НИЩО НЕ БЕШЕ ЯСНО !
65
2
 
8
 
! Отговори
Гацо умното преди 11 години
ДО БАЙ ВЪЛЧО ОТ ХИСАРЯ.Веднага ми дай обещаното/сиреч -2л.ракия./Те т'ва IQ-146,Василев и мутрите от ГЕРБ са си пътници догодина.Само в затвора ще попаднат на хора./Там им е мястото заедно с техния патрон Б.Б.Искам си ракията 2л. преди Коледа.Съобщи ми как да си я взема.