Посочете ми някой премиер, който е отменил 2 от 3 проекта с Москва!

Борисов пред FT: С "Южен поток" плащаме по-високи пенсии, строим стадиони
Обновена: 21 ное 2012 14:34 | 21 ное 2012 07:00,
332
Посочете ми някой премиер, който е отменил 2 от 3 проекта с Москва!
Борисов на подписването за "Южен поток" Снимка: БТА

Българският премиер защити споразумението, сключено между страната му и Русия за изграждането на спорния газопровод "Южен поток" за 16 милиарда евро на българска територия, като каза, че то има по-добри перспективи от подкрепяния от Брюксел план за конкурентен газопровод и ще е изгоден за Европа. Това пише в интернет страницата си британският в. "Файненшъл таймс" в статия на пратениците си в София Нийл Бъкли и Тони Барбър.

Бойко Борисов каза, че никакви държавни средства няма да бъдат изразходвани за българския участък от тръбата. Проектът "ще създаде нови работни места в България", а следващото правителство ще събира транзитни такси от транспортирането на газа и благодарение на тези средства "ще може да плаща по-високи пенсии и да построи музеи и стадиони", заяви Борисов пред "Файненшъл таймс".

Борисов опроверга съобщенията в медиите, че за да изплати своя дял в строителството на газопровода на територията си, България няма да получава транзитни такси в продължение на 15 години. Той се учуди на въпросите дали проектът е перспективен предвид спадащото търсене на газ и появата на нови източници след бума на шистовия газ в Северна Америка. Подобни въпроси, по думите на Борисов, биха могли да се отнасят по-скоро до газопровода "Набуко" - подкрепяния от ЕС проект за доставка на газ от Каспийския басейн през Кавказ, и за който Борисов каза, че е "основен приоритет" на България.

Още по темата
По думите на българския премиер десетки милиони евро са похарчени за "Набуко" досега само за администрирането му, "а ние все още не знаем кой ще доставя газа за тръбопровода". Борисов предупреди също, че докато не се нормализира обстановката в Нагорни Карабах - населения предимно с арменци анклав в Азербайджан - строителството на транзитен тръбопровод през територията на Азербайджан ще продължава да е рисковано начинание.

Борисов добави, че като министър-председател вече е отменил два "големи проекта", подкрепяни от Русия - за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".

"Посочете ми името на някой премиер в света, който е отменил два от три проекта с Москва", заяви Борисов пред "Файненшъл таймс".

Връщайки се на темата за значението на "Южен поток" за икономиката на страната, Бойко Борисов заяви, че благодарение на този и други проекти на Черно море България след шест години ще може сама да задоволява нуждите си от газ. "Затова в нашия /нов/ договор с Москва поставихме текст, в който се казва, че ще купуваме газ от Русия /само/ шест години", добави българският премиер, цитиран от британския вестник.

"Заслужаваме похвала за това. Не е лесно за малка страна като нашата, на Балканите, и където влиянието на руската общност е огромно, да отмени два от три големи проекта и да избере истинска енергийна диверсификация", цитира "Файненшъл таймс" думите на българския премиер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
8
 
! Отговори
KOM6IATA преди 11 години
Srabskiat premier: TSENITE NI SA SVETOVNI , A ZAPLATITE NI AFRIKANSKI. Bulgarskiat premier-pojarnikar: S IUJEN POTOK PLA6TAME PO VISOKI PENSII.Visoki pensii a ????? 140-160 leva dava na pensionerite i tova e bilo VISOKO a ??????Uvajaemi kom6ii , tozi prezident-mafiot se podigrava s vas. Spored nego vie ste '' LO6 MATRIAL '' , ni6to drugo. Pozdrav ot Turkiye.
174
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бат Боко пак ще вземе най-много гласове, но няма да му стигнат и ще врътне една ,,принципна,, коалициика с така наречените ,,десни,, Задава се нова тройна ламя.
173
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова мъдри слова от тази празна тиква!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Кефиш ме
172
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Ау какъв влюбен поглед е извадил Батко......
171
5
 
15
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
Абе този що не се гръмне-в коя евр.държава бензинът падна и се вдигна за един ден?Къде си позволяват да продават скъп бензин,при паднали котировки на петрола на световните борси?Що не вкара големите *** в пандиза-нали щеше да има справедливост?Боже,дано българите не допуснат отново грешка на изборите-ЦарчеТО ги излъга и забогатя(спомя ли си някой М. Велчев и комисионните от външния дълг),после тримата"Велики"ги излъгаха и си оправиха игрите за години напред,третия път ББ-най-великата мутра
170
1
 
19
 
! Отговори
Коко преди 11 години
До шест години ще се увеличи вноса на боб и от там и отделянето на газ и ще се газифицираме всички. Засега вървят тренировките с въздух под налягане и празни приказки
169
4
 
25
 
! Отговори
Толкова си можем преди 11 години
Посочете ми някой премиер, който е отменил 2 от 3 проекта, е чак такъв *** не сме имали, абе *** един проект носи работни места и пари, а в Руските проекти работят Българи, а в турските и американски Българите взимат 50% от заплатаите на турчулята.
168
5
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
"....а следващото правителство ще събира транзитни такси от транспортирането на газа и благодарение на тези средства "ще може да плаща по-високи пенсии и да построи музеи и стадиони", заяви Борисов пред "Файненшъл таймс"Лъжа до лъжа - първите 10-15 години никакви транзитни такси няма да се плащат докато руснаците не си избият инвестицията по тръбата - къде ги сънуват тия музеи, стадиони и високи пенсии още от следващото правителство просто не знам - за такива *** ли ни мислят :)
167
5
 
9
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Знам едно,независимо каква е цената на газа Българския Народ ще бъде оноден многократно,а определена част от политическата клика ще захлеби здраво.Енергийната мафия на БСП ръководена от Овчаров е ярко доказателство затова ! п.п. Нека проследим историята на Булгаргаз и Сашо Дончев за да преоткрием истината за мъжката бременност
166
4
 
22
 
! Отговори
до стършел преди 11 години
Никой не казва,че правителството трябва да ти намери работа.Имам фирма която осигуряваше работа на около 30 човека с доста прилични заплати.Не съм бил с никакви протекции от която и да било партия ,след идването на Герб всичко се обърка едва оцелявам а работниците ми вече са 2-3 човека с доста по ниски заплати-просто оцеляваме
165
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народът е доволен, пак ще гласува за Бойко. Ако искахме промяна трябваше да му покажем жълт картон на президентските избори. Стига сте мрънкяли, а сменете БМВ-тата с коли дето горят малко по-малко.
164
3
 
2
 
! Отговори
стършел преди 11 години
До До 176Пичът е прав!!! Историята на професорите - комунисти си я чети ти!!! Аз отдавна съм си избърсал *** с нея!!?
163
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахааа-този верно си е ***....направо е за 4 километър......БОКО КЪДЕ ОТИДОХА 15% ОТ 20% ОТ НАМАЛЕНИЕТО НА ГАЗТА..МАЛКО ЛИ ТИ Е МИЛИАРДА...!!!!
162
5
 
26
 
! Отговори
ef преди 11 години
Последните няколко месеца безработицата скочи, няма пари за нищо, закриха се над 30 000малки и средни фирми. Сами си правете изводите, какво могат тези. Този мишок докато беше гл. секретар се *** от SMS-a на един студент (стдудента обеща повече да не плаши главния секретар) а какво остава ако някой от големите тропне с крак.
161
3
 
15
 
! Отговори
Олеееееее преди 11 години
Бойко Борисов се похвали, че сключил най-изгодния договор за газ с Русия, сигурни доставки и 20% по-евтин. Ама цената била търговска тайна. Не можело да се каже каква е. Преди няколко години министърът при Тройната коалиция Румен Овчаров също сключи най-изгодният договор с Газпром, обяви, че България има гарантирани доставки до 2035 г. и т. н. Целта беше да се отмени старият валиден договор, който междувременно през годините беше станал неизгоден за Газпром. През 1998 г. министърът от СДС Евгени Бакърджиев пристигна от преговори в Москва и самохвалски заяви, че донесъл на България евтин газ и сигурни доставки. На летището в София беше посрещнат с цветя, овации и митинг, предаван по телевизията. С този договор България се ангажира да купува огромни обеми газ, които при последвалата криза се оказаха излишни, а трябваше да ги плаща. От тогава досега България плаща най-скъпия газ в Европа. Вече няколко правителства се хвалят, че са сключили изгоден договор с Газпром, а България е все излъгана. И сега за пореден път. Договорът с Газпром пак е конфиденциален, пак не го оповестяват публично, в него пак има залегнали обеми, които България задължително трябва да купува, а ако не ги иска, ще ги плаща. И цената пак се формира според цената на петрола и мазута, а не на газа на международния пазар (която, както известно, пада заради шистовия газ). Няма ли някой да го преснима тоя договор и да го пусне, за да го видим с подробности? Да се види как ни лъжат и печелят на наш гръб. Само едно няма в тия успешни газови договори какви комисиони взимат българските управляващи, които са ги сключили. Едно е сигурно - за българските мащаби комисионите са големи, а за Газпром са джобни пари. С последния договор обаче не само България е излъгана, а и целият Европейски съюз. Газопроводът Южен поток е удар срещу европейския проект Набуко. Договорът е в изгода на Русия, а не на България. И сега получаваме руски газ от съществуващия газопровод. Целта на Южен поток е доставките на газ за Европа да заобиколят Украйна, което е средство за натиск върху тази страна. Договорът бетонира като единствен доставчик и държавната фирма Булгаргаз, което неминуемо ще доведе до наказателни процедури от страна на Европейската комисия, защото тя настоява за либерализиране на пазара, а не за монополизиране.
160
1
 
24
 
! Отговори
chicago преди 11 години
15 години няма да се получават транзитни такси,ТОЙ обаче от тези такси ще плаща пенсии и ще строи стадиони и музеи.Коефициента му на интелигентност е на планктон.
159
4
 
21
 
! Отговори
30 април 1945 преди 11 години
21.11.1937 г.Адолф Хитлер открива първия аутобан в Германия. 30 април 1945Адолф Хитлер се гръмва!Въпросът е, кога пожарникарят е "открил" първата отсечка магистрала в България и кога ще се гръмне?
158
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 176 Искам да кажа, че това което през комунизма е направил бай Тодор, този дори не може да се снима пред него! И не съм комунист, но определено не съм промит мозък!
157
4
 
15
 
! Отговори
До 176 преди 11 години
А бе Къци Мун,прочети малко история и виж кога как и къде сме били.Аз знам ,че в това положение което сме днес НИКОГА не сме били 15% безработица и никакви планове за бъдеще.
156
1
 
16
 
! Отговори
българка преди 11 години
И заради отказа,трябва да се радваме и да го прославяме.Чуйте само какъв език използва-обидно за един министър-председател.Отново да покаже мускули-вижте,че мога да се перча.Повтарянията за зали,магистрали,пречиствателни станции,договори и пр. имат за цел да облъчат колкото се може повече хора,които да повярват,че наистина е така.Даже "разорените гърци"ще получат коледни добавки, а ние ще гледаме през границата като бедно ***,но ще се "гордеем",че имаме премиер,опълчил се уж на руснаците.