"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"

Големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов, заяви П. Стоянов
Обновена: 1 дек 2012 17:06 | 1 дек 2012 12:29, Елка Василева
180
"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"
Петър Стоянов. Снимка: БТА

Номинацията си за конституционен съдия и политическите реакции, които предизвика тя, коментира президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов пред TV7.

"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персоналноq той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, каза Стоянов.

Още по темата

Синият президент призна, че е бил по-изненадан от реакцията на депутатите от СДС, според които номинацията си за поста Стоянов дължал на договорка с ГЕРБ.

"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.

"Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие“, каза Стоянов.

„Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече, председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 г. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 г. все Бойко Борисов да ни управлява. Така че членът на Конституционния съд се избира може би в момента на избирането му. Докато един председател на Комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ. Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие", каза още за позицията на членовете от своята парламентарна група Петър Стоянов.

Президентът бе категоричен, че големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов.

"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", посочи Стоянов.

Президентът Стоянов посочи, че още когато му се обадили по телефона от СДС, той бил наясно, че шансът му да приеме номинацията за КС е изключително малък, като се имат предвид международните му ангажименти.

От друга страна обаче Петър Стоянов сравни себе си със „стар боен кон”, който е трябвало поне да помисли, като чуе такъв зов. След отказа му негови приятели го поздравили за постъпката му. „Представяте ли си докъде я докарахме – да ме поздравяват, че съм отказал да изпълня гражданския си дълг”, заключи с тъга президентът Стоянов. Според него именно политическото лицемерие отвращава голяма част от електората.

Той вдигна завесата относно разрива му с Иван Костов: „Моето несъгласие с него беше принципно”. Ябълката на раздора била в приватизацията, когато управлението на Костов е раздало националното богатство. А демократичната фразеология е била само фасада, зад която приватизацията е протекла „така, както Луканов би я направил”.

Петър Стоянов увери, че няма да се връща в политиката.
 

Информацията е актуализирана в 13.38 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разбрахте ли ,че И.Костов не го искат ---ВСИЧКИ ,само БСП,щото си е от там !КОСТОВИСТИТЕ СА ---ОЛИГАРСИ !
73
8
 
14
 
! Отговори
Петър Костов преди 11 години
Стоянов ,ти си толкова виновен колкото Костов,защото нямаше политическо мъжество да му опонираш! И ето рузултата -най-бедна,посредствена и нещастна държава в Европа!Всичко ще се помни!
72
4
 
10
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Една жена (Мая Манолова) ми каза че на последната сбирка на ИБ на БСП Станишев е казал: "Другари, ние вървим напред. Зад нас плътно е застанал големия родолюбец ААМЕД ДОГАН и неговата партия. Благодарение на твърдия му курс, аз се чувствам щастлив и удовлетворен. Желая всички Вие да почувствате тази благодат. А Вас и целия народ."Друга жена (Корнерлия Нинова) ми каза:Станишев каза "С ААМЕТ *** НАПРЕД" и "С ААМЕД ЧОК ПЕЗЕВЕНК НАПРЕД". Последваха въсторжени ръкопляскания и другарски целувки
71
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", посочи Стоянов.Не виждам и кой знае какво да имат да делят вече, сините престанаха да са фактор, жалко, защото сред тях има и доста интелигентни хора, каквито няма в редиците на ГЕРБ.
70
5
 
14
 
! Отговори
? преди 11 години
Този индивид петьо - президента,така и не разбра,че не е достатъчно, когато защитаваш някяква теза, да извадиш метър локум и да изпонаплюваш опонента си.Сделката герб-сдс е гнусотия.Сделка между престъпници с цел облага,за сметка на българите и правото.
69
10
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Костофф,дай на твойте...писачи по форумите...почивка и те са...хора и те душа...носят.Знаем че сте...силни и че сте...демократи;защо злобеете и...плюете без почивка,това не е...демократично.Поне по един...сандвич да изядат.
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време,когато беше избран Мартин Димитров за председател на СДС,днешната групичка,която представлява ръководството на сините ми направи ужасяващо впечатление.Изглеждаха на изчадия на сатаната,по-страшни и от комунисти.Не зная колко са неопитни ,но определено са доста зли и жестоки хора.
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Агент Виктор пак защити своите. *** с *** венци го направи президент,а сега плюе. Комунягата си остава червен до смъртта.
66
7
 
6
 
! Отговори
ГАНЬООФ преди 11 години
И ЕДИНИЯ И ДРУГИЯ СА МАСКАРИ
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
P.Stoqnov e lizemer, predade bulgarstinata slavqnskia rod.Vero i rodo otstupnik. Predatel.
64
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е най голямото бедствие за БГ и СДС този човек си е интерсчия и национален предател
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ми е напълно ясно защо се провалиха сините ,а имаха много добро начало.И това е както винаги:РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ:Провала е само и единствено от това че имаше разцепление и подмолни договорки с БСП.Не че Костов не е комунист,както и жена му.И затова пропаднахме и като държава и като народ с морал.Макар че е спорно колко го имаме.морала.Та мисълта е :П.Стоянов е и си остава човек с капацитет признат не само тук но и на вън ,а Костов е никой.
62
4
 
7
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Двама *** гуша за гуша.Голям джумбиш ще настане като се хванат за ножовете! Стоянов приет от господарите на света,а Костов низвергнат заради глупостта си да плюе по юдеите.България ще стигне далече с такива.
61
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей ,колко модерно се е научил да говори бат Петьо.Абе няма ли кой да го попита как така едно треторазредно бракоразводно адвокатче и то с 2-3г стаж се е запътил към конституционния съд ,че и за Председател се гласеше.Всичко друго е тинтири минтири.
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто, ясно и точно, който не го е разбрал е *** или червен, но то второто е синоним на първото.
59
7
 
8
 
! Отговори
Ха,хааа преди 11 години
,,боен кон.....,,ама троянски!!!!!
58
4
 
3
 
! Отговори
до обикновен раб. преди 11 години
От тези 50 лв. надник,като дойдеме червените ще ти ударжиме 40 % данък-осиг.и здраве и тогава пиши.Но явно си от тези "майстори"-измамници,бегай на село то си и чакай социалната си помощ.
57
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самообявилият се за най-велик седесар П.Стоянов бе 100 отхвърлен от 9-те депутатите на СДС в парламента, заради унизителното слугуване на затъналата до гуша в мръсотията мутренскоолигархична клика на Боко Тиквуня.Вместо да се замисли над това днес той изля поредната порция помия върху човека , който през 1996 г. го издигна като кандидат за президент на СДС. Гнус!
56
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко е подло зъбатото конче!И гой като Тиквата-другите са му виновни!
55
23
 
9
 
! Отговори
бързия мишо преди 11 години
Бат Петьо си е бил винаги номер 1 и тоя път пак ги стисна за гръкляна тия ***.А цървените ще доидат на власт га цъфне и върже роза на ауспуха на серГейчо