"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"

Големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов, заяви П. Стоянов
Обновена: 1 дек 2012 17:06 | 1 дек 2012 12:29, Елка Василева
180
"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"
Петър Стоянов. Снимка: БТА

Номинацията си за конституционен съдия и политическите реакции, които предизвика тя, коментира президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов пред TV7.

"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персоналноq той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, каза Стоянов.

Още по темата

Синият президент призна, че е бил по-изненадан от реакцията на депутатите от СДС, според които номинацията си за поста Стоянов дължал на договорка с ГЕРБ.

"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.

"Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие“, каза Стоянов.

„Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече, председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 г. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 г. все Бойко Борисов да ни управлява. Така че членът на Конституционния съд се избира може би в момента на избирането му. Докато един председател на Комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ. Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие", каза още за позицията на членовете от своята парламентарна група Петър Стоянов.

Президентът бе категоричен, че големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов.

"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", посочи Стоянов.

Президентът Стоянов посочи, че още когато му се обадили по телефона от СДС, той бил наясно, че шансът му да приеме номинацията за КС е изключително малък, като се имат предвид международните му ангажименти.

От друга страна обаче Петър Стоянов сравни себе си със „стар боен кон”, който е трябвало поне да помисли, като чуе такъв зов. След отказа му негови приятели го поздравили за постъпката му. „Представяте ли си докъде я докарахме – да ме поздравяват, че съм отказал да изпълня гражданския си дълг”, заключи с тъга президентът Стоянов. Според него именно политическото лицемерие отвращава голяма част от електората.

Той вдигна завесата относно разрива му с Иван Костов: „Моето несъгласие с него беше принципно”. Ябълката на раздора била в приватизацията, когато управлението на Костов е раздало националното богатство. А демократичната фразеология е била само фасада, зад която приватизацията е протекла „така, както Луканов би я направил”.

Петър Стоянов увери, че няма да се връща в политиката.
 

Информацията е актуализирана в 13.38 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
9
 
5
 
! Отговори
ДСБ итриги преди 11 години
Джефри Ван Орден си спомня ненормалната и ужасяваща атака на Иван Костов към Петър Стоянов през 2006 г., когато ДСБ плюе и измисля схеми в Брюксел, за да измести СДС от първото място. СДС на 14 януари лобира ДСБ да стане част от ЕНП, а след 6 месеца ДСБ се опитва да убие СДС в Европа. Ван Орден тогава споделя: За пръв път виждам подобна фигура, която да работи срещу консервативна партия, която го е посочила за консерватор при нас. Костов е интригант от висока класа.... Думите са казани на 18.03.
93
4
 
13
 
! Отговори
BBb преди 11 години
До ТалибаниАло, ***! Каква индуструализация, какъв аграрен рай е била България някога??? Я спри да повтаряш митовете, които ни насаждаха в училище и които бяха основно лъжи. В Гърция и Турция да не би да спят в калта като не ги е огрял светлия комунизъм - пак са по-богати от нас и са били във всеки един момент от последните 50 години. Не мога да повярвам че някой още повтаря митовете, които БКП беше измислило. Спомням си тълпи от хора, които искаха да емигрират към по-добрия живот у нас.
92
4
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
не се чуди, просто статиите за сини комунисти се четат основно от техни подръжници, другите просто не и обръщат внимание.
91
3
 
15
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 11 години
Не го хулете, той като член на трилатералната комисия изпълнява поставените задачи. Същото правят колежките му Мегленчето Кунева и Цв.Бориславова. Меглена се напъва за власт, а Цветелинка управлява ББ. Той пък си мисли че управлява България. Така е ,като е чел само Винету и не е чувал нищо за Клавдий.
90
10
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
С учудване разбирам колко много поддръжници има Костов в сайтовете. На избори се получава съсем друга картина. Отдавна не следя сините и ДСБ, но ако Костов плаща да се пише как да се свържа с него?
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само НАРОДНАТА ПАРТИЯ на КАСИМ ДАЛ е изходът от мафиотската надстройка.НЯМА ***,ТУРЧИН,АРМЕНЕЦ,ЕВРЕИН,а има БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН или съкратено БЪЛГАРИН.До кога ще позволяваме на разни ченгеджийски стратези да ни разделят,настройват...за да ни владеят и управляват мозъците,мислите ни?Ако масово гражданите на България се влеят в НАРОДНАТА ПАРТИЯ,никой няма право да я упреква,че е етническа и това ще е самата истина.ОСЪЗНАЙТЕ СЕ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ.
88
7
 
5
 
! Отговори
Талибани преди 11 години
Отидоха си сините талибани, свършиха черната работа на 10-то ноемврийския преврат за превръщане на страната в Циганистан.Камък върху камък не остана. Комунистите не бяха безгрешни но индуструализираха страната, аграрния сектор будеше завист (всеки втори домат в Европа български) и ракриха пазари. Милиони семейства се избавиха от мизерията, получиха хляб и сигурност .Ограмотиха се, легнаха в бели чаршафи, имаха ток, течаща вода , децата на училище, а с *** на село.Сините ни върха 100 години на
87
6
 
9
 
! Отговори
Колев преди 11 години
Бат' Петьо много си изпаднал бе, до там ли я докара? Не ти ли стигат сребърниците?
86
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бате Петьо, защо не си съгласен с приватизацията бе, ако не беше тя - брат ти и въшките нямаше да го ядът, колко се облажихте тогава.... Пешо, я кажи защо изигра *** номер на СДС и Костов преди изборите 2001ва и 2002ра.... 2001ва: "Кажи си Иване, те ще те разберът...." Вече 11 години не искаш да кажеш какво е трябвало да каже Иван... и за Кой Иван ставаше дума.. А 2002ра дето сам загуби изборите с неадекватното си поведения? *** с помияра ти...
85
3
 
10
 
! Отговори
авеи преди 11 години
тоа Пешо Коня е пълно ку ку! Бойко колко е изпаднал щом до такива стигна! Остава Софиянски и Данчо Ментата да се върнат
84
1
 
14
 
! Отговори
BIG AL преди 11 години
На никого ли в СДС не направи впечатление , КАКВО УНИЖЕНИЕ е да ти кажат : Я там, вие предложете НЯКОЙ - и ние ще го изберем !! Нямаш ли достойнство , като ЧЛЕН на СДС и ръководството му ?? Дотам ли се докарахте - една мутра ПУБЛИЧНО да се отнася към вас , като към- жалки слуги !!!И веднага да се тича -спасявали СДС !!!???Мутрата спасява СЕБЕ СИ !!! Толкова ли е сложно за разбиране ???
83
9
 
3
 
! Отговори
Насо преди 11 години
Браво, достоен българин!За съжаление това е и причината България да те мрази!В родината тонът се задава от покварата - Костов, Станишев, Волен, Доган и т.н.
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петър Стоянов да каже от чия партия брат му беше евродепутат - от ГЕРБ! Петър Стоянов винаги е бил интересчия, а ако иска хората да го харесват като Костов, да си дойде в България и да прави това, което Костов прави!
81
2
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Не плюй по съпартийците си, защото всичко, което си постигнал Ти си същата *** като тях.
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е лъжедемокрация! Костов беше лъжедемократ, а Борисов е лъжереформатор. В голямо блато се заседнали.
79
4
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Поне за мен е без значение кой ще ни управлява. Но да допуснеш един анадолски дерибей да си играе кончето както той знае, е глупаво и гнусно. Така, че докато не чуем от устата на Станишев че няма да прави коалиция с ДПС, ще гласувме за ГЕРБ. Ако го каже в изборния ден с чиста съвест мога да отида на риба и да не гласувам.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички политици сте пълни ***!
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персонално той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана Лъжеш бате Петьо, ДОНОСНИЦИТЕ СА НА ОТЧЕТ ПРИ БСП,така че тези приказки на женския пазар ги разправяй, само при ДСБ няма ДОНОСНИЦИ,а ДОНОСНИКА Е ЗАВИСИМ .
76
1
 
10
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Във всяка една страна управляващите са еманация на народа си. Или по нашему, това е каймака на нацията. Без да обвинявам и обиждам: Какъвто народа такова и правителството и обратното.
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
П.Стоянов е умерен ,...за сметка на Костов !Заради И.Костов ,..СДС не управлява с ГЕРБ ...Бг,и стгна до СРАМНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ----2%,КОЕТО НИКОГА НЕ Е БИЛО !