Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц

Тя коментира отхвърлената молба за помилване на иконописеца
Обновена: 6 яну 2013 16:58 | 6 яну 2013 16:56, Елка Василева
164
Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц
Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

„Нито ще раздавам политически индулгенции, нито сълзливо ще подписвам без основание и без правила укази заради неясни причини и в противоречие с конституцията и със закона”. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред журналисти отказа за помилване на Йордан Опиц.

Преди дни стана известно, че призивът на ВМРО президентската институция да се намеси в случая с иконописеца е бил отхвърлен.

Още по темата

„Искането за помилване на Йордан Опиц беше отказано с мотивите на Комисията по помилванията, която единодушно реши, че това е един от многото случаи, които не отговарят на изискванията на Института за помилване”, обясни Попова.

Тя допълни, че няма нито едно основание, на което да се облегне, и нито един повод, заради който да не уважи единодушното решение на Комисията, че не следва да има помилване за извършено престъпление, за което съдебната система е постановила наказание.

„Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Аз, като бивш магистрат, съм още по-привързана към правилата, така че за нищо на света не мога да си позволя да ги наруша с помилването”, каза Попова.

Вицепрезидентът коментира и отказите за издаване на българско гражданство: “Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство”.

Тя каза още, че е нужно хората, които искат да станат български граждани, да докажат своята съпричастност към народа -„едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
не е трябвало да бяга? пожелавам ти да срещнеш някой изкуфял старец, който да размахва незаконния си пистолет и да те заплашва, да видим тогава как спокойно ще го приемеш и няма да побегнеш
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маргарите Попова не приема законите,но тя е юрист,беше правосъден министър.Защо не внесе проектозакон в НС за защита на частната собственост?От кога близките на убити и осакатени до живот от пияни шофьори искат това престъпление да се смята съитветно за предумишлено убийство или опит за такова?Мълчание.Няма общество научено на ред без тояга (строг и ефективно прилаган закон).Нито германците са изначално дисциплинирани,нито англичани,нито шведи,швейцарци-научени са да спазват правилата.
54
9
 
3
 
! Отговори
коко преди 11 години
Нелицеприятни хора, невежи коментари!!!!
53
8
 
26
 
! Отговори
читател преди 11 години
Най-голямото основание за помилване е че по-галямата част от народа смятаме че е невинен . А законите по които е осъден не отговарят на действителността,Бил съм обиран няколко пъти и се възхищавам на постъпката му. За разлика от тези които плюят Опиц аз изчетох внимателно мотивите на съда.
52
7
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
До Ф.С.В То пък един талант - изкарахте го Владимир Димитров-Майстора, хайде по-спокойно.
51
24
 
12
 
! Отговори
смърт за опиц преди 11 години
стига сте подкрепяли някакъв убиец с цигарка в уста и незаконен патлак в джоба, с който освен по хора стреля и по котки. дори и в САЩ да беше застрелял младежа пред входа, без да е извършил престъпление, пак щеше да лежи... никой не може да раздава правосъдие камо ли да отнема човешки живот, камо ли пък за недоказуемо престъпление.не съм фен нито на плевнелиев, нито на попов, нито на герб като цяло, но президента и вицепрезидента показват твърдост, което им прави чест
50
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кривото огледало на българския съд отново не видя истината.Ако този младеж, който е извършил толково кражби, беше в затвора, където му е мястото, това нямаше да се случи.Ако България беше нормална държава, той щеше да е в затвора.Не желая "в името на народа", тоест, в мое име, да се вкара в затвора заради един човек, който е защитавал личната си собственост.Какво търси този *** в чужда жилищна сграда.Е, вече няма да краде.Някой трябваше да свърши тая работа.Браво на него!
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не обчам да правя обобщения за хората според това в коя сфера работят-учителите са такива,лекарите онакива.Обаче за хората в съдебната система като цяло мога да кажа,че живеят в паралена вселена.Тази дама витае в света на бездушните букви и ми стана крайно антипатична като си направи устата да отпадне доживотният затвор без право на замяна.В България ни смазва липсата на справедливост!Наглият *** ще убие дете на пеш.пътека и ще го осъдят условно,а човекът,защитил имота си от рецидивист-в затво
48
3
 
11
 
! Отговори
BG преди 11 години
GOSPOJO POPOVA ,ZASTO VASHATA INSTITUCIA NE SPAZI ZAKONA ZA UBIICI,IZNASILVACHI I RECIDIVISTI-A GI POMILVA ??? ZA TIAH MOJE DA IMA ANGEL HRANITEL(ANGEL MARIN) ,A ZA OPIC-NE ???
47
9
 
9
 
! Отговори
...... преди 11 години
Тази Попова е много неприятна жена, много неприятно излъчване. Мисля че защото винаги се прави на много скромна, все се обяснява как трябвало да се спазват законите и дрън дрън. Колко ли серизони престъпници е помилвала и ще помилва, но за които публично никога няма да разберем. Не съм на страната на Опиц. Четох присъдата - застрелва го в сърцето, докато онзи се опитва да избяга. Каквото и да е, си е убийство - не можеш с лека ръка да отнемеш човешки живот, бил той и на наркоман.
46
5
 
15
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Попова или е ДЖОРЕФКА ИЛИ *** ако някой има инфо моля да пише . А ако имаше адекватни действия едва ли щеше да е на този пост ! Знаем Борисов какви кухи *** подбра в екипа си . Попова да не забравяме че подарява без никъкво правно основание българчета ! Спомнете си децата от Асеновград едното го изнесоха през Гърция без документи а второто незнам от къде но пак беше без документи за полска пияна ***
45
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто и ясно от името Опиц-опърничав човек доказал се е с постъпките си само репликата,която казва за убития е покъртителна"Тоя е голям ***"изглежда някой му е разрешил да убива хората,които той смята за ***....
44
1
 
10
 
! Отговори
До 50-ти преди 11 години
Ето ти обосновано мнение. Доказа се, че това твърдение за котките е лъжа. Колко пъти да ви се обяснява?
43
6
 
7
 
! Отговори
Неконописец преди 11 години
Колкото повече опознавам Опиц, толкова повече обиквам прасето.
42
5
 
8
 
! Отговори
Може ли преди 11 години
някой да даде разумно обяснение за котките ??? Оставяме другия случай на страна. Кажете обоснован отговор за изтребването на котките ?
41
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
ДО БГ--ВСИЧКИ ЧАСТИ НА БЛОКА СА ОБЩА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ --КАКТО ТРЪБИТЕ НА ПАРНОТО --*** ДА ТИ ОБЯСНЯ
40
16
 
10
 
! Отговори
БГ Съд-Пародия преди 11 години
Никой няма право да отнема човешки живот независимо от каквито и да било обстоятелства!!!И всеки извършил убийство трябва да лежи в затвора и ако е излежал 2/3 от присъдата си има право на помилване ако покаже уважителна причина,а престъпниците от вмро искат помилване още преди присъдата да е влязла в сила,и какво е това вмро тия македонци ли са или българи.И защо е тая мижава присъда от 5г. за предумишлено убийство...
39
7
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
И аз обичам котки но ако видя някой в моя хол да ми рови във вещите бих го хвърлил през терасата без да се замисля !! това е положението - в момент на ярост човек прави грешки --мисля че Опиц съжалява за това -но реално той трябва да бъде свободен !!!
38
4
 
24
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Тази госкожа се е откъснала напълно от живота на народа и обществото. Вместо да откликне на призива на хората за по-голяма защита на собствеността и недопускане на случаи като този с Опиц, тя се прави на интересна и тропа по медиите. И в тропането и нито дума за генезиса на извършеното престъпление. Много, ама много е вярна приказката на Смирненски за стълбата. Чудя се откъде я изкопаха герб.
37
2
 
16
 
! Отговори
BG преди 11 години
MARGINITE,MAKSIM STAVIISKI I DRUGI MUTRI UBILI HORA -NA SVOBODA .....A OPIC-V ZATVORA ???DA NO OPIC ,NIAMA TEHNITE PARI ZA DA SI PLATI PODKUPA....