Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц

Тя коментира отхвърлената молба за помилване на иконописеца
Обновена: 6 яну 2013 16:58 | 6 яну 2013 16:56, Елка Василева
164
Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц
Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

„Нито ще раздавам политически индулгенции, нито сълзливо ще подписвам без основание и без правила укази заради неясни причини и в противоречие с конституцията и със закона”. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред журналисти отказа за помилване на Йордан Опиц.

Преди дни стана известно, че призивът на ВМРО президентската институция да се намеси в случая с иконописеца е бил отхвърлен.

Още по темата

„Искането за помилване на Йордан Опиц беше отказано с мотивите на Комисията по помилванията, която единодушно реши, че това е един от многото случаи, които не отговарят на изискванията на Института за помилване”, обясни Попова.

Тя допълни, че няма нито едно основание, на което да се облегне, и нито един повод, заради който да не уважи единодушното решение на Комисията, че не следва да има помилване за извършено престъпление, за което съдебната система е постановила наказание.

„Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Аз, като бивш магистрат, съм още по-привързана към правилата, така че за нищо на света не мога да си позволя да ги наруша с помилването”, каза Попова.

Вицепрезидентът коментира и отказите за издаване на българско гражданство: “Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство”.

Тя каза още, че е нужно хората, които искат да станат български граждани, да докажат своята съпричастност към народа -„едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BGВ тоя президентски мандат май няма помилвани рецидивисти и т.н. Отнеси въпросите си до агент гоце най-добре.
75
3
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
"Значи, според теб, ако някой ме нападне с цел да ме убие, а аз имам оръжие под ръка, не би трябвало да го използвам, за да се защитя, защото животът на онзи, който иска да ме убие, бил безценен?!"Не е според мен а според БГ законите и Християнските закони,и които е решил да убива не го търби на ляво и на дясно,а вади оръжието и те гръмва и после изчезва в мъглата,и как ще се защитиш като те гръмнат първо.А ти предлагаш такива да ги помилват без да е влязла в сила присъдата им като ги хванат...
74
1
 
5
 
! Отговори
DO 85 преди 11 години
...A RECIDIVISTITE,IZNASILVACHITE I NARKO DILARITE-DETO POLUCHIHA AMNISTIA -TE NE SA SOCIOPATI....SAMO OPIC ??? TAKA LI ?....
73
15
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Браво на г-жа Попова,че не се подаде на натиск.Ако няма закони-няма държава.
72
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно,Опиц е социопат.
71
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е трябва! За мен е виновен! Не може да стреляш по човек за който някой си ти е казал ,че може би той е откраднал нещо си... Не може да преправяш газов пистолет в боен и да купуваш патрони на черно и после да си правиш на света вода ненапита! Много от фактите по делото не излязоха в пресата и затова доста хора вярват ,че е натопен. Да ама не!
70
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Йоско,нали го оправдахте, а Опиц да си лежи. Йоско на колко съдии и прокурори направи живота щастлив,а Опиц си рисува иконите и нищо. Гнусна държава. Ама не остана кой да вземе пушка в ръка.
69
1
 
13
 
! Отговори
George1 преди 11 години
Тая е 100% комунист.
68
0
 
15
 
! Отговори
Продължение на 78 преди 11 години
Третия път едва се отървах,благодарение на граждани, от някакъв тип,който ме спря и се представи за охранител от банката,от която току що бях изтеглила 1700 лв.Поиска да види парите, защото била станала грешка.В жалбата си до МВР подчертах, че поне откъм две сгради този тип е бил заснет от камери - да прегледат записите, а аз мога да го посоча и разпозная.Успокоиха ме:"Нали не ви е взел нищо.Ние все пак може да проверим записите на камерите."И повече никой не ме потърси.Затова има саморазправи.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсни долни гнусни ГЕРБАДЖИИ
66
0
 
10
 
! Отговори
До 73 преди 11 години
По принцип си прав. Но аз например три пъти давах такава жалба. Първия път, по повод на това, че трима подрастващи ми изтръгнаха чантата от ръцете пред свидетели.Описах ги точно,защото и друг път съм ги виждала в този район.Не последва нищо. Служителят от МВР ми обясни,че имат много работа.След няколко години случайно научих,че това били седмокласници, известни в този район. Втория път ми откраднаха строителен материал и част от него намерихме на етажа на съседа. МВР дори не го извика да обясни.
65
0
 
11
 
! Отговори
BG преди 11 години
ZASTO PREZIDENSKATA INSTITUCIA POMILVA RECIDIVISTI,UBIICI ,NARKO DILARI.,A NE ISKA DA POMILVA OPIC ????? E TOVA NE MOGA DA RAZBERA.....???......
64
19
 
6
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
На откаченяка Опиц малко му дадоха. Обаче друго е интересно - не той е поискал амнистията. Ония от ВМРО се опитват да използват случая да си направят малко дивиденти. Попова правилно е отказала помиловка. Ако Опиц беше сътворил молбата - както и да е, но да се използва случая от политическа "сила" /с извинение/ ... ! А по случая с откаченяка Опиц не трябваше 5 години само. Трябваше 5 години след доживотната ...
63
3
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 11 години
Не всички деца стрелят с прашки по живи същества.Ще ти припомня, че обикновено слагахме на прашката свита хартийка и с нея нацелвахме нещо.С такава хартийка не можеш да нараниш никого.Но някои от нас вместо хартийка слагаха извита карфица и най-спокойно се целеха в лицата на по-малки от тях деца, като се случваше да уцелят някого в окото.Някои момчета,след като направят по този начин кървава рана някому,на следващия ден се прицелваха в тази раничка,та още по-голяма болка да причинят.
62
5
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
подаде ли жалба в полицията?Не, предполагам. И ти си един потенциален Опиц, който иска да е над всички власти в БГ...приятелката ми също я ограбиха в един подлез, вдигнахме шум до небето после в районното, младежа, но малко след това егидата от съседния подлез често обикалаше и този, в който стана престъплението.ако не си търсите правата по установения ред, вие ставате престъпниците - такива са законите. но в България всеки е над нещата
61
3
 
12
 
! Отговори
77777 преди 11 години
Конституция на Република България...Глава четвърта ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА...Чл. 98. Президентът на републиката:...11. упражнява право на помилване;****Каква стана тя? Вицепрезидентката на ГЕРБ и бивша правосъдна министърка на ГЕРБ не познава Конституцията!!! Помилването е право на президента и упражняването на това право не нарушава Конституцията. По-скоро неупражняването на правото на помилване я нарушава..
60
14
 
6
 
! Отговори
баш престъпник преди 11 години
този човек е подготвял убийство, предвидливо си е прехвърлил имуществото и досущ като един завършен престъпник си е преправил газовия пистолет в боен - престъпление! купувал си е патрони "на черно" - резидив! и накрая просто е дръпнал спусъка без да му мигне окото - естествено продължение на всичките му действия... същата присъда от 5 години е можел да получи и без да е убил младежа, така че всички фенове на Опиц трябва да сте и фенове на съда... 5 години е смешна присъда
59
2
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 11 години
Значи, според теб, ако някой ме нападне с цел да ме убие, а аз имам оръжие под ръка, не би трябвало да го използвам, за да се защитя, защото животът на онзи, който иска да ме убие, бил безценен?!До 38Чак ме разплака! Горкото момче не било рецидивист!То само покрадвало редовно, за да си купува наркотичета! И Опиц се оказва виновен затова, че приятелката на наркоманчето се надрусала яко и вследствие на това починала?! Ах, горката малка наркоманка! Да беше поживяла още, та да сътвори още поразии!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** комунистическа дърта к***а. Добър български политик е само умрелия!
57
2
 
13
 
! Отговори
Алхимика на Коельо преди 11 години
Като утрепете пришълец от тъмен произход вкъши, го разтваряте във ваната с 1 част азотна киселина HNO 3 и 3 части солна киселина HCL. Това е Царска вода и разтваря дори и злато. Следи няма да останат - гарантирано.