БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира

„Синята коалиция“ иска изслушване на Найденов по казуса
Обновена: 9 яну 2013 14:45 | 9 яну 2013 14:45,
148
БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира
Снимка: архив, Impact Press Group

БСП започва събиране на подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства и факти по скандала с имотни сделки в района на Несебър, облагодетелствали хора, близки до управляващите, съобщи червеният депутат Ангел Найденов.

Опозицията иска комисията да действа в срок от един месец и да е съставена на паритетен принцип – по един представител от парламентарна група и един независим депутат.

От БСП искат временната комисия да се оглавява от депутат от опозицията.

„Ако има съгласие и сред другите политически сили, сме готови да разширим обхвата на временната комисия и тя да проучва всички сделки от 2003 година насам, тъй като от тогава действа Законът за горите, който беше променен през 2009 г., а през 2011 г. беше приет изцяло нов Закон за горите, който пък беше изменен през 2012 г.”, заяви Найденов.

Премиерът Бойко Борисов вече даде указание на депутатите си да подкрепят такова предложение, ако проверката обхваща периода от 2003 г. досега. 

От Коалиция за България настояват да се отговори на въпроса чия е отговорността за скандала в Несебър. Очевидно е, че шефът на Агенцията по горите и шефът на инспекцията са само бушони, заяви Ангел Найденов. Според него отговорни са министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова. Ако си отиде цялото правителство, ще е най-добре, допълни Найденов.

По-рано днес Яне Янев предложи временната парламентарна анкетна комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, чийто председател е той, да се самосезира по случая с продажбата на дюни край Несебър.

Според него комисията е компетентна да се занимава с този случай и няма смисъл от друга комисия, която тепърва да се сформира и да започва от нулева позиция.

„Става въпрос за представители по висшите етажи на властта. Става въпрос за министри, премиери, вицепремиери, висши държавни чиновници, заместник-министри, областни управители, шефове на държавни агенции, шефове на държавни комисии. Всичко това е в предмета на дейност на нашата комисия и считам, че няма смисъл в Народното събрание да се изземват права и този проблем да бъде пренасочван към друга, нова парламентарна анкетна комисия", смята Янев.

„Ние имаме опит, рутина и експертиза, за да можем да свършим в по-бърз порядък тази дейност“, мотивира се още той.

Янев посочи, че този вид проблеми са тръгнали още от миналия мандат, но смята, че сега има политическа воля всичко това да бъде извадено наяве, обществото да си направи извода, а прокуратурата да предприеме необходимите действия.

Според лидера на РЗС комисията може да представи първите резултати по казуса в рамките на месец. Той добави, че ще започнат работа с последната сделка, която е лансирана от еколози и медии, и ще се върнат назад до първата реализирана сделка за замяна на земи от горския фонд.

„Обществото трябва да е наясно с колко е ощетен републиканският бюджет и какви вреди са нанесени на българската природа, заключи Янев. 

Междувременно Мартин Димитров поиска в пленарната зала от името на „Синята коалиция“ парламентът да изслуша министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по „Дюнигейт“.

Според бившия лидер на сините разкритията на гражданското общество по скандалната сделка с дюните в Несебър се разрастват.

Още по темата
„Става ясно, че има  поредица от приключили и чакащи за подпис в МЗХ преписки по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитената зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър. Единствената причина тези преписки да не бъдат подписани, е вдигналият се медиен шум заради багерите, заравняващи дюните преди дни.

Ако тази информация се потвърди, означава, че се касае за разработена цялостна схема по облагодетелстване на хора, близки до властта, с апетитни имоти на морето“, смята Димитров.

Как е възможно за четири-пет съседни парцела в защитени територии да се случва една и съща процедура, по едно и също време, от едни и същи лица, попита още той и посочи, че няма как министър Найденов да не е знаел за това.
Ако става дума за няколко съседни парцела, за които се готви една и съща схема, това говори за опасност от грандиозна корупция, от епидемия, подобна на тази от времето на тройната
коалиция, каза той.

Министър Найденов трябва да даде обяснение как е допуснато това, иначе изглежда като криене и бягство, заяви Димитров.

Междувременно НС „Единство” се обърна към депутатите от ПГ на Синята коалиция да внесат питане във връзка с появилите се информации за поредица от висящи процедури по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитена зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
4
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Далаверата е започната през 2007г. Спинозните са много нагли , те са надробили попарата и сега ГЕРБ да им я сърба . На това се казва наглост ,безочливост и простотия.
79
0
 
2
 
! Отговори
people's democr преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
78
3
 
10
 
! Отговори
logika преди 11 години
Търся родство с Цветан Цветанов ! Имам 800 декара апетитен имот на черноморието и ми трябва такъв кръстник да си възстановя собствеността . Имам крепостен акт от 1890г. и не мога да си реституирам имота, щото много апетити искат да се настанят там.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един ден децата му ще се срамуват,че са имали такъв баща ! Умишлено не казвам родител,щото ми се струва,че е ялов коч!
76
4
 
13
 
! Отговори
нн преди 11 години
ГЕРБ лъжат и крадат. Вероятно ще изплувам още подобни герберски "геройства"
75
3
 
16
 
! Отговори
Пръццц преди 11 години
Шо прамиш бе Янчо-Бибиявчо?! А бе сетих се, че преди време вадеше някакви флашки ли бяха, кво стана стях бе борецо за правду?! Шо ги скри и повече не продумваш за тях?! Мишок си ти Янчо, още те помним кога хвърля димките из Пловдив! Шушумига си и такъв остана! Айде сполай до лето, па после да копаш конопу из полето!
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дивия изтокВ цялото ти писание има само едно вярно - Янето е луд.
73
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слушам ги тия от БСП плюят управляващите,търсят им цаката с помощта на къртиците които са внедрили във всичките нива на властта,обиждат,но лошото е че не предлагат никаква алтернатива на сегашното положение.Сигурно ще се отблагодарят на пенсионерите като им вдигнат с някой лев пенсиите,но тогава ще намалят парите за лечение.Точно тях Теодора Захариева осъди,че не и осигуриха лечение.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очакваме ефективни, а не комисии.
71
6
 
22
 
! Отговори
ще проси на улицата! преди 11 години
Жалко за герб, любимата ми партия! Няма да има за кого повече да гласувам. Опитният Янев ще унищожи с комисията си цялата герб! Какво ще стане с Миро, Фидосова и кумецо на Цецо? Цецо със 6-те апартамента ще се прехвърли в килия номер 6. Цветелинка ще стане безработна! Върховният лидер, пожарникарят, ще проси на улицата!
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КВО БЕШЕ ТОВА ЖИВОТНО СИНЯ КОАЛИЦИЯ..ТЕЗИ ЛИ КЪДЕТО ОТМЪКНАХА АКТИВИ ЗА 40 МИЛИАРДА..МАЛЕ ПА НАХАЛНИ..ЩО НЕ СА В ПАНДЕЛАТА--КВО ПА ПИТАМ...!!!
69
5
 
14
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Синята коалиция нито е синя нито нищо. Oтделно, че ги знаем каква стока са и защо електората им е толкова, и трето не могат в партията си да сложат ред камо ли държава да искат да управляват, туй са провалени хора драпащи за власт със зъби и нокти.
68
10
 
10
 
! Отговори
! преди 11 години
До !Фаст е,че в Синята Коалиция няма нито един от БКП/ДС.Затова и най-много тях ги мразите!Само те ви мътят водата!
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калпава опoзиция-калпаво нещо, другари как да гласувам за вас кажете толко скандали толко чудо, а казват че желязото се кове докато е горещо, калпазани. Да идва Гоце и да слага ред в тая партия.
66
13
 
3
 
! Отговори
До 75 Тошо преди 11 години
Абе Тошо от къде падаш. Върви го обясни на Банскалий. И балкана си е техен, и гората, и ски лифта. Не си ли платиш, няма да видиш природа.Какво като са купили евтино земя. Ще построят къщи, хотели или лифтове. Държавата ще прибира повече данъци (ако си ги плащат де). По-добре от нищо.Ако не се прави нищо, какво? Ще чакаш 2 часа да се качиш на ски лифта ли?Или там некви си дюни пущинаци пълни с кърлежи ще им се любуваш.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички от кабинета да илезнат на протест срещу далаверите! А кажете сега, това не е ли наглост да излизаш на протест срещу себеси?! Такова чудо нечувано до сега не се е появявало, но никога не е късно само и само да се опитат пак да заблудят хората! Бесрамници!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ми напълни гащите с АКУ?! Много вунти.
63
0
 
23
 
! Отговори
Тошо преди 11 години
Абе тая комисия на Янев за 4 години разнищи ли поне една корупционна схема. Не съм чул да има повдигнати обвинения, камо ли осъдени.Защото това не е само Несебър. По цялото Черноморие, та и покрай ски курортите. Схемата е една и съща. Държавна земя се продава без търг на предварително определи хора на цени 10-50 пъти под пазарните.Затова са тия протести на природозащитниците. Не е зелена мафия, а гражданска позиция против разграбването на държавата. Природата е на всички Българи. Не е частна!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Театър!!!Всички са от един отбор
61
8
 
8
 
! Отговори
! преди 11 години
100% истината за последните 23г преход е че БСП, ДПС, СДС /ДСБ, Синя коалиция.../, Атака, ВМРО, Кунева сега, НДСВ, ДОР, ПОР ГОР и тем подобни са създадени от БКП и ДС. Няма какво да се залъгваме повече! Когато народът се разбунтува и стигне до колците и лопатите от някъде излиза месия като последния артист на рибуната ББ и се предлага за десен, за "спасителят" от небесата и подлъгват "народеца". Фактите са, че при всичките проекти от БСП преливат гласове в порочните ГМО партии, о от там пак в БС