БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира

„Синята коалиция“ иска изслушване на Найденов по казуса
Обновена: 9 яну 2013 14:45 | 9 яну 2013 14:45,
148
БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира
Снимка: архив, Impact Press Group

БСП започва събиране на подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства и факти по скандала с имотни сделки в района на Несебър, облагодетелствали хора, близки до управляващите, съобщи червеният депутат Ангел Найденов.

Опозицията иска комисията да действа в срок от един месец и да е съставена на паритетен принцип – по един представител от парламентарна група и един независим депутат.

От БСП искат временната комисия да се оглавява от депутат от опозицията.

„Ако има съгласие и сред другите политически сили, сме готови да разширим обхвата на временната комисия и тя да проучва всички сделки от 2003 година насам, тъй като от тогава действа Законът за горите, който беше променен през 2009 г., а през 2011 г. беше приет изцяло нов Закон за горите, който пък беше изменен през 2012 г.”, заяви Найденов.

Премиерът Бойко Борисов вече даде указание на депутатите си да подкрепят такова предложение, ако проверката обхваща периода от 2003 г. досега. 

От Коалиция за България настояват да се отговори на въпроса чия е отговорността за скандала в Несебър. Очевидно е, че шефът на Агенцията по горите и шефът на инспекцията са само бушони, заяви Ангел Найденов. Според него отговорни са министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова. Ако си отиде цялото правителство, ще е най-добре, допълни Найденов.

По-рано днес Яне Янев предложи временната парламентарна анкетна комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, чийто председател е той, да се самосезира по случая с продажбата на дюни край Несебър.

Според него комисията е компетентна да се занимава с този случай и няма смисъл от друга комисия, която тепърва да се сформира и да започва от нулева позиция.

„Става въпрос за представители по висшите етажи на властта. Става въпрос за министри, премиери, вицепремиери, висши държавни чиновници, заместник-министри, областни управители, шефове на държавни агенции, шефове на държавни комисии. Всичко това е в предмета на дейност на нашата комисия и считам, че няма смисъл в Народното събрание да се изземват права и този проблем да бъде пренасочван към друга, нова парламентарна анкетна комисия", смята Янев.

„Ние имаме опит, рутина и експертиза, за да можем да свършим в по-бърз порядък тази дейност“, мотивира се още той.

Янев посочи, че този вид проблеми са тръгнали още от миналия мандат, но смята, че сега има политическа воля всичко това да бъде извадено наяве, обществото да си направи извода, а прокуратурата да предприеме необходимите действия.

Според лидера на РЗС комисията може да представи първите резултати по казуса в рамките на месец. Той добави, че ще започнат работа с последната сделка, която е лансирана от еколози и медии, и ще се върнат назад до първата реализирана сделка за замяна на земи от горския фонд.

„Обществото трябва да е наясно с колко е ощетен републиканският бюджет и какви вреди са нанесени на българската природа, заключи Янев. 

Междувременно Мартин Димитров поиска в пленарната зала от името на „Синята коалиция“ парламентът да изслуша министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по „Дюнигейт“.

Според бившия лидер на сините разкритията на гражданското общество по скандалната сделка с дюните в Несебър се разрастват.

Още по темата
„Става ясно, че има  поредица от приключили и чакащи за подпис в МЗХ преписки по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитената зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър. Единствената причина тези преписки да не бъдат подписани, е вдигналият се медиен шум заради багерите, заравняващи дюните преди дни.

Ако тази информация се потвърди, означава, че се касае за разработена цялостна схема по облагодетелстване на хора, близки до властта, с апетитни имоти на морето“, смята Димитров.

Как е възможно за четири-пет съседни парцела в защитени територии да се случва една и съща процедура, по едно и също време, от едни и същи лица, попита още той и посочи, че няма как министър Найденов да не е знаел за това.
Ако става дума за няколко съседни парцела, за които се готви една и съща схема, това говори за опасност от грандиозна корупция, от епидемия, подобна на тази от времето на тройната
коалиция, каза той.

Министър Найденов трябва да даде обяснение как е допуснато това, иначе изглежда като криене и бягство, заяви Димитров.

Междувременно НС „Единство” се обърна към депутатите от ПГ на Синята коалиция да внесат питане във връзка с появилите се информации за поредица от висящи процедури по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитена зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
23
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато *** от БСП(ДС) се лигавят с подписки и евтина пропаганда, хората приеха закон, забраняващ строежите на дюни и уволниха виновните. Както е казал народът, БСП си лае, керванът си върви.
19
1
 
20
 
Отговори
Ало Моряка преди 11 години
Ах, морето! Ах, морето!В мен остава...Но навярно е което ме спасява.
18
2
 
34
 
Отговори
СКАНДАЛНО преди 11 години
Полиция нахлу в ТВ+ -на Булсатком защото мразели Борисов и БТВ
17
1
 
22
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
аман от подписки ....
16
3
 
20
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
"БСП започва събиране на подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства и факти по скандала с имотни сделки в района на Несебър, облагодетелствали хора, близки до управляващите..."А прокуратурата ще започне с най-старите факти. В хронологичен ред...
15
0
 
30
 
! Отговори
777 преди 11 години
Ако ми падне този Емилд Димитров страдащ от хроничен запек ще му......взема всичките заменки.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука трият неудобните коментари здраво. Ама не са достатъчно бързи
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aman ot ludi politici qne ti si za psiatriqta samo sezirai se za tam ai begai
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне какво става с комисията ти, разкри ли вече грандиозни корупционни схеми или разкри един грандиозен *** до момента?
11
0
 
15
 
! Отговори
tankist преди 11 години
do 9 прочети ми коментара номер 3 , истина е , как ти се струва, исаш ли и други истини като тази после дали ще вярваш пак на мършата
10
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея от БСП изписаха един завод хартия за подписки :D
9
19
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Че то тоя бивол е на комунистите бе, да не си мислиш че е независим
8
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не излезе само, че БСП още 2007 са си подготвили тези дюни за себе си, ама лошият ГЕРБ дойде на власт и им отмъкна така добре подготвената далавера :) Май целият комунистически вой е затова, ще видим какво ще излезе накрая
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почти съм сигурен , че Кака Янка пише в този форум под псевдонима Странджата !
6
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я придворната гейша на ГЕРБ се появи по- жаден от всякога за мъжка ласка.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давай Яне,Македонски войводино!!
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ще се испотроши от работа. Ама как се нагърбва да свърши всичко. Ако ще я върши както до сега по добре да не се харчи изобщо
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цирка е пълен!!!
2
1
 
38
 
! Отговори
tankist до янето преди 11 години
Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров също е сред кандидатите за държавни парцели на дюните в Несебър. Става въпрос за терен от 2.5 декара между неговия хотел Хавай и друг негов терен от 11 дка., придобит със заменка. Заявлението за купуването е на фирма Експрес турс, собственост на Елеонора транс, в която възрастната майка на депутата Елеонора Димитрова държи 50 %.Процедурата по купуването е започнала през 2011 г. Айде янчо ти си майна да видим сега кво ще сториш и кои лъже тука.
1
23
 
14
 
! Отговори
Иво преди 11 години
БСП как ще си го самонабутат пак, нямам търпение