БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира

„Синята коалиция“ иска изслушване на Найденов по казуса
Обновена: 9 яну 2013 14:45 | 9 яну 2013 14:45,
148
БСП събира подписи за комисия "Дюнигейт", "опитният" Янев се самосезира
Снимка: архив, Impact Press Group

БСП започва събиране на подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства и факти по скандала с имотни сделки в района на Несебър, облагодетелствали хора, близки до управляващите, съобщи червеният депутат Ангел Найденов.

Опозицията иска комисията да действа в срок от един месец и да е съставена на паритетен принцип – по един представител от парламентарна група и един независим депутат.

От БСП искат временната комисия да се оглавява от депутат от опозицията.

„Ако има съгласие и сред другите политически сили, сме готови да разширим обхвата на временната комисия и тя да проучва всички сделки от 2003 година насам, тъй като от тогава действа Законът за горите, който беше променен през 2009 г., а през 2011 г. беше приет изцяло нов Закон за горите, който пък беше изменен през 2012 г.”, заяви Найденов.

Премиерът Бойко Борисов вече даде указание на депутатите си да подкрепят такова предложение, ако проверката обхваща периода от 2003 г. досега. 

От Коалиция за България настояват да се отговори на въпроса чия е отговорността за скандала в Несебър. Очевидно е, че шефът на Агенцията по горите и шефът на инспекцията са само бушони, заяви Ангел Найденов. Според него отговорни са министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова. Ако си отиде цялото правителство, ще е най-добре, допълни Найденов.

По-рано днес Яне Янев предложи временната парламентарна анкетна комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, чийто председател е той, да се самосезира по случая с продажбата на дюни край Несебър.

Според него комисията е компетентна да се занимава с този случай и няма смисъл от друга комисия, която тепърва да се сформира и да започва от нулева позиция.

„Става въпрос за представители по висшите етажи на властта. Става въпрос за министри, премиери, вицепремиери, висши държавни чиновници, заместник-министри, областни управители, шефове на държавни агенции, шефове на държавни комисии. Всичко това е в предмета на дейност на нашата комисия и считам, че няма смисъл в Народното събрание да се изземват права и този проблем да бъде пренасочван към друга, нова парламентарна анкетна комисия", смята Янев.

„Ние имаме опит, рутина и експертиза, за да можем да свършим в по-бърз порядък тази дейност“, мотивира се още той.

Янев посочи, че този вид проблеми са тръгнали още от миналия мандат, но смята, че сега има политическа воля всичко това да бъде извадено наяве, обществото да си направи извода, а прокуратурата да предприеме необходимите действия.

Според лидера на РЗС комисията може да представи първите резултати по казуса в рамките на месец. Той добави, че ще започнат работа с последната сделка, която е лансирана от еколози и медии, и ще се върнат назад до първата реализирана сделка за замяна на земи от горския фонд.

„Обществото трябва да е наясно с колко е ощетен републиканският бюджет и какви вреди са нанесени на българската природа, заключи Янев. 

Междувременно Мартин Димитров поиска в пленарната зала от името на „Синята коалиция“ парламентът да изслуша министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по „Дюнигейт“.

Според бившия лидер на сините разкритията на гражданското общество по скандалната сделка с дюните в Несебър се разрастват.

Още по темата
„Става ясно, че има  поредица от приключили и чакащи за подпис в МЗХ преписки по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитената зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър. Единствената причина тези преписки да не бъдат подписани, е вдигналият се медиен шум заради багерите, заравняващи дюните преди дни.

Ако тази информация се потвърди, означава, че се касае за разработена цялостна схема по облагодетелстване на хора, близки до властта, с апетитни имоти на морето“, смята Димитров.

Как е възможно за четири-пет съседни парцела в защитени територии да се случва една и съща процедура, по едно и също време, от едни и същи лица, попита още той и посочи, че няма как министър Найденов да не е знаел за това.
Ако става дума за няколко съседни парцела, за които се готви една и съща схема, това говори за опасност от грандиозна корупция, от епидемия, подобна на тази от времето на тройната
коалиция, каза той.

Министър Найденов трябва да даде обяснение как е допуснато това, иначе изглежда като криене и бягство, заяви Димитров.

Междувременно НС „Единство” се обърна към депутатите от ПГ на Синята коалиция да внесат питане във връзка с появилите се информации за поредица от висящи процедури по отчуждаване и разпродажба без търг и конкурс на парцели в защитена зона, намиращи се в съседство със скандалните 29 дка дюни в Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
21
 
14
 
Отговори
анонимен преди 11 години
само ако се хвали ББ ли е по правилата на сайта??? какви са тея правила... на ББ ли?
39
23
 
17
 
Отговори
как вървят цените ? преди 11 години
Цецо, как вървят цените на дюните край Несебър?
38
22
 
8
 
Отговори
анонимен преди 11 години
до 32 - ИванДа беше само във Варна с мед да ги намажеш... хванали са ББ и цялата държава и здраво стискат... не знам някой да е дошъл на власт и да не са го направили ортак...
37
23
 
15
 
Отговори
Как да излъжете? преди 11 години
Довечера Цецо ще изнесе лекция на тема: Как да излъжете, че нямате притеснения за сделките в Несебър! За комунистите от ЕТ герб - вход свободен!
36
24
 
5
 
Отговори
От дюните преди 11 години
А брата Гея гошко-убавеца е в далавера с 707дка земя на морето застроена под неговото вещо ръководство и с протекцията на по малкото си братче серГей,а леваците мълчат като риби.Съвсем скоро всичко ще излезе на яве жална ви ****ка комунисти щом и лудото Яне се е включил в разследването,като го знаем че няма перде на устата ще стане big skendal...
35
22
 
3
 
Отговори
До 38 преди 11 години
Верно брат му не е собственик но пък гушна 10%от стойността му за проектиране.А кой одобри мястото за строежа и под чие давление Министерството е дало въпросния парцел именно на Георгий Станишев за изпълнение на проекта.Как става така че лъвските пари са за Станишеви.Нещо ми намирисва за случая Хохегер.
34
16
 
11
 
Отговори
анонимен преди 11 години
е, Яне - Яне... веднага бързаш да замазваш мирисалата... стига с тоя слугинаж, ще те прекарат на изборите пак, независимо какво си бърсал...
33
19
 
8
 
Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Много я дъвкате тая тема за тия прословути дюни. Обаче когато се застрояваше масово черноморието преди години, по медиите нищо не се чу. И сега вече не можеш да видиш морето от хотели по курортите...
32
20
 
14
 
Отговори
сделки по втория нач преди 11 години
Агенция, за сделки по втория начин с недвижими имоти, "герб" предлага: дюни край Несебър, апартаменти в блок по 6 бройки, кумове и баджанаци за посредници, прокурори за прекратяване на делата, съдии за оправдаване на далавераджиите, парламентарни комисии за потулване на следите.
31
24
 
24
 
Отговори
София прес преди 11 години
В България в момента се провежда мероприятие с участието на МВР и други служби,целта е една единствена-Смазване на медиите и журналистите които не работят за Невероятния облик на Б.Борисов и неговата мутро-партия ГЕРБ! Сигнала е подаден до Европейската Комисия
30
21
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Полиция нахлу в телевизията на "Булсатком". Пуснете си го в Гугъл.
29
22
 
9
 
Отговори
до анонимен31 преди 11 години
*** тиверно си лонгоз-казаха ти,брат му е архитект на проекта,не е собствени,Не,несъм комунист,а разсъждаващ.Не виждаш ли,че провеждат поредното милиционерско мероприятие-ония са по маскари от нас....пфууу
28
24
 
11
 
Отговори
Бивш от РЗС преди 11 години
Тоя на *** на снимката трябва веднага да напусне Парламента заедно с всички депутати избрани с листата на РЗС,защото отдавна не представлява интересите на хората които го избраха!
27
21
 
8
 
Отговори
Мъдев преди 11 години
Не мога да разбера защо са тези комисии освен да прикриват престъпленията,нали има МВР,НАЦ.СИГУРНОСТ,те не получават ли сигнали,кога ще реализират някойстопански дела в тази държава,за какъв *** са толкова много и получават заплати.Нямат ли те началници да извършат проверки за спазването на законите в тази държава.Защо ги гласуват,променят законите,като те не ги спазват.Кой ще ги контролира,бай Иван от село горнонадолнище ли.Смях,години чакаме Янев и неговата комисия да хване големите нарушители
26
20
 
8
 
Отговори
до Иван преди 11 години
Във Варна *** държат здраво!
25
14
 
30
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да живееш в Несебър,за да видиш всичките мафиотски работи !!
24
12
 
17
 
Отговори
много ядосан преди 11 години
Работата стана:Пари нема - действайте!
23
14
 
37
 
Отговори
Българин преди 11 години
Българи,Не се ли срамувате ,че този ви представя в парламента?
22
9
 
36
 
Отговори
перо преди 11 години
Страшен си Яне.Най добре е да го изберат пожизнен Председател на Комисията по корупцията.Такава *** не съм срещал.Уникално произведение на природата.
21
3
 
30
 
Отговори
Бивш от РЗС преди 11 години
Тая Янка Калпазанка прави последни политически напъни преди изборите,че след това няма да помирише Парламент повече Никога!