Европейската комисия скастри Дянков

Пенсионерските надбавки нямали общо с еврофондовете
Обновена: 10 яну 2013 20:38 | 10 яну 2013 19:43,
273
Европейската комисия скастри Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото

Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове, заявиха днес от Европейската комисия.

Причина за изявлението на Брюксел са изказвания на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за коледните надбавки на пенсионерите. Той обясни, че заради забавяне на последния транш на средства по европроектите не са могли да бъдат дадени бонуси.

Още по темата

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.

Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, пише още в съобщението на комисията.

Сагата около коледните надбавки започна още от представянето на Бюджет 2013. Няколко месеца Дянков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов даваха индикации, че най-вероятно ще има бонуси.

В крайна сметка обаче пенсионерите не получиха коледни надбавки. Премиерът Бойко Борисов разкритикува поведението на Дянков и го призова да не дава обещания, които не може да изпълни.

По-късно Министерството на финансите също излезе със съобщение, в което заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел, посочват от финансовото ведомство.

По думите на Дянков, този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон.  Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.”, заяви той.

„За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”, коментира още вицепремиерът.

Новината е актуализирана към 20.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
21
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Bижте му мазната американо- евреиска *** на из.ода Дянков и все с отворена уста е ,явно доста *** гадината *** та чак му пресяда.
63
22
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЛКО ЛЪЖЕ БОЙКО- ОТВОРЕТЕ ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОГРАМА НА ГЕРБ И СРАВНЯВАЙТЕ.
62
22
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЛИ НЯКОЯ ЦЕНТРАЛА НЕ СИ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТ С НЯКАКВО НОВО ПСИХОТРОПНО ОРЪЖИЕ И ДА ОБЛЪЧВА ГЕРБЕРАСТИТЕ, ЧЕ ГОВОРЯТ ТАКИВА НЕВЪЗМОЖНИ ГЛУПОСТИ ?
61
22
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА ЗОМБИРАНИ И ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ.
60
21
 
1
 
Отговори
До 85 преди 11 години
Двете нули са, защото трябва да се регистрираш в сайта за да даваш оценки!
59
22
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
До 55. И т н А бе простаци какъв Станишев ви се привижда ,Не можете ли да критикувате този дето сте избрали и не си върши работата !Сега става въпрос за бонусите ?За това България е последна в ЕС ?И се чудите защо другите държави раздадоха Коледни пари ?
58
21
 
0
 
Отговори
администратор преди 11 години
Страх ме е да не ме уволнят, затова искам да се логнете. Вервайте ми...
57
22
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Откак дойдоха на власт тези американски *** над 30 000 фирми - основно дребни и средни фалират на година, а 47 % от Останалите осигуряват само един човек - собственика и се надяват да си замине Дянков за да могат да се съвземат.Този е за затвора а не за министерския съвет.Правителството и м наистина ще остане в историята НО КАТО НАЙ-НАВЕДЕНОТО ПОД МАЗНИ АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ***.За народа хич не им пула, не се заблуждавайте.
56
22
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
дянкове, ЧАО! Направо се наври саморъчно в миша дупка. След такъв гаф, който си е чиста злоупотреба със служебно положение, от която ВИСОКА позиция правиш свободни съчинения (иначе казано, лъжеш), си вземаш шлифера и - дим лраво в девета глуха. Каквото и да казваш занапред, винаги ще се подлага на дълбоко съмнение. Песен изпята си. Из дет клиър? Кристъл. Не стой да оплескваш повече рбатотата. Чао!
55
22
 
3
 
Отговори
Фалконе преди 11 години
ДЯНКОВ ЩЕ СИ ПЛАТИ С ЛИХВИТЕ!!!
54
21
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
elton dzhon
53
22
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
"ЕС" ОТДАВНА ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА БАНДИТСКИЯ ЖИВОТ НА МУТРИТЕ "БОКО И ЦЕЦИ‌" И РАЗБОНИЦИТЕ ОТ МАФИЯТА ГЕРБ,НЕ СЛУЧАИНО НИКОИ НЕ ГИ ПРИЗНАВА ЗА НИЩО.ТАКА ЧЕ ОСТАНАХА БРОЕНИ ДНИ НА МАФИЯТА ГЕРБ,ПОСЛЕ НА СЪД В ХАГА.
52
21
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Очевидно има връзка. Парите които България плаща по различни програми авансово, после се възстановяват от ЕС - със закъснение от 45 дни. Тоест, в един момент налични пари няма.Но пък комуноидните им е трудно да схванат тази 'трудна' проблематика. Не им стига акъла.
51
2
 
1
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До Ран и Ът! А не само Дянков се оправят доста добре в ситуацията, Цецо консултанта не му отстъпва въобще!
50
2
 
1
 
! Отговори
s преди 11 години
До ТАТО Питаш къде са парите?По данни на БНБ-физически лица 36 000 000 000 милиарда лева.юридически лица 34 000 000 000,ето ти парите.Не всички в тази държава са некадърни,има и можещи и знаещи.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧУХТЕ ЛИ ДНЕС ДЯНКОВ КАКВО КАЗА- ПРЕЗ 2013 ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИЗТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ 1 МИЛИАРД ЛЕВА. ЗА КАКВО ЛИ И КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА ? ЗАЩО НЕ НИ ПИТА НАС ?
48
2
 
2
 
! Отговори
Ран и Ът преди 11 години
Браво Дянков!Плана за разорение на родината ти върви добре, ти самият се справяш още по-добре.Очаква те повишение в Америка.Но нали знаеш, че трябва да си довършиш поразиите които ти заръчахме докрай.Унищожи го тоз народ и се прибирай.Поздрави от Чичо ти Ран и от чичо ти ЪТ!
47
2
 
2
 
! Отговори
10 ЯНУАРИ преди 11 години
Днес е 10 януари. Помнете и треперете т.н. политици.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков е естествено нагъл, Бойко е природно ***... Цветанов е роден за преподавател по физическо възпитание. Ама каква дружинка са се събрали само! Куцо, кьораво, сакато... И ви управлява. Зле ли ви е? Най-бедната държава ли сте? Тънат ли хората в мизерия? Стандарта ви на живот като в Сомалия ли е? Нямате здравеопазване и *** без лекарска помощ?Мда, това заслужавате, когато си избирате такива хора да ви управляват. А, да не забравя - честити 50 км магистрали и една спортна зала.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОРКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ- НЯМА ПО-ГОЛЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА СЕ ГАВРИШ С БЕДНИ, СТАРИ ,ОТРУДЕНИ ХОРИЦА- ВСЕКИ ДЕН ПРЕДИ КОЛЕДА ИМ ДАВАШЕ НАДЕЖДА- ЧАКАЙТЕ УТРЕ, ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА. ТАКА ДВЕ СЕДМИЦИ ПОДРЕД ГАВРА. ПОСЛЕ КАЗА- ПАРИ НЕМА. СЕГА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ :ПЪРВО- ПАРИТЕ СА ДОШЛИ ПРЕДИ НОВА ГОДИНА, ВТОРО- НЯМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТЕЗИ ПАРИ И ПЕНСИИТЕ. ТАЗИ ГАВРА ГОСПОД НЯМА ДА МУ Я ПРОСТИ НА ТОВА Х..НЕ. БОЙКО ДЯНКОВ И ЦЕЦО СА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В СЪВРЕМЕННАТАТА НИ ИСТОРИЯ И ЩЕ СИ ПЛАТЯТ