Европейската комисия скастри Дянков

Пенсионерските надбавки нямали общо с еврофондовете
Обновена: 10 яну 2013 20:38 | 10 яну 2013 19:43,
273
Европейската комисия скастри Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото

Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове, заявиха днес от Европейската комисия.

Причина за изявлението на Брюксел са изказвания на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за коледните надбавки на пенсионерите. Той обясни, че заради забавяне на последния транш на средства по европроектите не са могли да бъдат дадени бонуси.

Още по темата

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.

Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, пише още в съобщението на комисията.

Сагата около коледните надбавки започна още от представянето на Бюджет 2013. Няколко месеца Дянков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов даваха индикации, че най-вероятно ще има бонуси.

В крайна сметка обаче пенсионерите не получиха коледни надбавки. Премиерът Бойко Борисов разкритикува поведението на Дянков и го призова да не дава обещания, които не може да изпълни.

По-късно Министерството на финансите също излезе със съобщение, в което заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел, посочват от финансовото ведомство.

По думите на Дянков, този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон.  Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.”, заяви той.

„За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”, коментира още вицепремиерът.

Новината е актуализирана към 20.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА СНИМКАТА Е ПОКАЗАН ОПАСЕН ШЕЗОФРЕНИК, ПСИХИЧНО БОЛЕН ОЛИГ***ФРЕН ******Т.
83
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ ВЪРВИ ПО ПЛАН.ДЯНКОВ Е ДОВОЛЕН!
82
21
 
2
 
! Отговори
О'Дисни преди 11 години
Чудя се дали Борисов е гледал клипа "Изповед на един икономически убиец"...И стига с тоя "Грешен код!",ако може.
81
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков как не те е срам хората внасят осигуровки за пенсия, а ти казваш че чакаш пари от ЕС защо тогава внасяме тия осигуровки.
80
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мони цункай Джиджи!
79
21
 
1
 
! Отговори
Ето защо няма пари преди 11 години
Ето защо нямаше ни за пенсионерите ,нито за работещите ! Пари в Държавата има но се крадат от 1 клика от 100-на човека Герберски мафиоти !Цветанов кара ски на Банско, докато държавата се тресе заради кумеца му ! Ако някой се чуди защо Цветан Цветанов мълчи за аферата с дюните, в която е забъркан кумецът му, отговорът вече е ясен. Предостави го услужливо проправителствена медия. Цветанов бил в отпуск и карал ски в Банско. Там бил с голяма компания приятелски семейства, може и кумецът да е с тях и не пропускали всеки ден да се спускат по пистите.Трите му дъщери също радостно се пързаляли, а булките на запалените скиори не си падали по тоя спорт и се киснели в басейна, джакузито, или ползвали СПА процедурите в скромното хотелче, в което били отседнали. Навярно при преференциални цени, защото пък доста неща в Пампорово са под зоркия поглед и контрол на Цветелина Бориславова. Цветанов даже не забелязал на лифта Иван Костов и не го поздравил, но не от партийна непримиримост, а просто от разсеяност. Докато цялата държава ври и кипи заради дюни-гейт, явно Борисов е наредил на вицето си да стои далеч от очите на медиите, за да не му бъде зададен някой неприятен въпрос. През това време ще мине комисия, ще замаже нещата, скандалът ще се отдалечи във времето и всичко ще утихне. На негово място ще извадят нова история, която ще ангажира общественото внимание я закона за пушене на закрито, я пак нещо за атентаторите, или ще се обещаят нови материални придобивки. Може и няколко ленти да се отрежат за всеки случай. Или следователите да измъкнат като фокусници от шапките си още един терорист, коментираха в социалната мрежа. В същото време Дянков прелива от активност. Той обяснява колко е доволен от бюджета, как най-после са дошли едни пари и как все по-оптимистично гледа на бъдещето. А бъдещето засега е да грабнем каквото можем от морето, после и от планината, пък на изборите каквото сабя покаже. Пък народътами той свикна да е гладен.
78
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи, дянков, чао. Стига вече свободни съчинения, пардон, безстрашни лъжи под високия чадър на поста ти. Който, нали се сещаш вече, не ти е даден доживотно.
77
22
 
1
 
! Отговори
ха преди 11 години
На тоя му е окастрен плиткия мозък отвсекъде.Всички знаят,че амереканския цайсат гяурин е един долен лъжец!
76
22
 
1
 
! Отговори
yyyyyyyyyy преди 11 години
ТОЯ С ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО НА ПИЦАР СИ МИСЛИ ,ЧЕ КАТО ЛЪЖЕ И СЕ ГАВРИ С ЛОШИЯ МАТ..РЕАЛ,МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПРАВИ СЪЩОТО С АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ЕВРОСЪЮЗА,ПОГЛЕДНЕТЕ ХАОСА В НАП ОТ ВЧЕРА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЩО ЗА КАПАЦИТЕТ Е,САМО,ЧЕ В ЕВРОПА ВЕЧЕ РАЗБРАХА И ТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
75
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари няма и няма да има, ако не се насърчава трудовата заетост. 400 000 безработни не внасят осигуровки, отделно че никой не е длъжен да работи за 200 евро заплати. Hай-вероятно всички ще се евакуират нанякъде и ще останат само *** накрая. Разчитанто на пари от ЕС води до задънена улица който не вярва да пита гърците.
74
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конгречулейшънс Борисов. И в ЕС го разкриха тоя лъжлив, квичест *** Дянков, само в БГ още не са разбрали...
73
22
 
1
 
! Отговори
от трън на глог преди 11 години
Сега за всяка финансова издънка, ще се вини Европейския, а без техните пари как живеехме? Нямаше ли пенсии, заплати,надбавки, да не е нова схема...???
72
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
79. Много трудна проблематика , ти пък като описваш , много си умен . Ето аз не съм никога бил комунист и ти казван , че Гърците раздадоха Коледни пари . Май неможеш да запомниш какво казват от ЕС - за такива междинни плащания , предварително Дянков е трябвало да изпрати ЗАЯВЛЕНИЕ.Та като всичко отива в ЕС , от къде са Бонусите на държавните чиновници ?
71
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛЕД КАТО ПОТУРЧИХА 17 МИЛИАРДА ЗА 4 ГОДИНИ, СЕГА ДЯНКОВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ ЗА 1 МИЛИАРД. НЕ СЕ НАПЪЛНИХА ГЪРЛАТА ИМ НА ТИЯ ПЕСОГЛАВЦИ !
70
22
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
скастрянето дето му готви Е Комисия ..ще му се стори все едни бълха го ухапала..от скастрянето дето му готви народа на него и партията му на изборите -:))
69
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писаници ,драскания ,а е.... си е е... ,а бития си е бит!
68
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук явно са писали доста от бездействащите бивши и настоящи бейове от БСП. Аз почти не съм гласувал на избори в България, за да не си правя 1 час труд за някакви крадци дето ще дойдат на власт. Обаче, за първи път виждам правителство, което докато е на власт малко по малко се създава, вместо да се руши или нищо да не се прави. Най-паметните за мен остават управленията на БСП, тогава за хората не се случва НИЩО, времето СПИРА, живота ИЗТИЧА, а псевдосоциалистическата мафия ПРАЗНУВА
67
22
 
0
 
! Отговори
??? преди 11 години
Не че това правителство ме кефи ама тоз чичко от снимката е най големият оли.офрен мазен гаден и *** който може да съществува на земята
66
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков не е виновен.Лицето е КО.ЕЛЕ !
65
22
 
2
 
! Отговори
ertrytytr преди 11 години
Писна ми вече от плоските ви извинения, за 4 години във власта все някой ви е виновен-Станишев, Доган,Европа. Ако нямате пари и не можете да управлявате, вдигайте си шапките и да ви няма. Искам да живея додето съм ЖИВ! А не да броя стотинки и да се чудя какво да обяснявам на децата си като се зададе поредния празник с 5 или седем безработни дни.....