Дянков оптимист - ще се вдигат доходи!

От Брюксел ни превели европарите на 28 декември следобед
Обновена: 5 яну 2013 13:22 | 5 яну 2013 13:22,
357
Дянков оптимист -  ще се вдигат доходи!
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013 година, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 година е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците.

Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната. Заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева. И в началото на 2013-а традиционно най-големият песимист в държавата - финансовият министър, е оптимист за допълнителни увеличения на доходи.

Oт 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области, посочи Дянков.

Освен по-доброто изпълнение на приходите и от Брюксел са превели на България авансово платените средства по европроектите. Точно този транш беше въпросителната, както я определи министърът, дали българските пенсионери ще получат коледни добавки. Заради забавянето му до последния момент  те не са станали възможни.

"Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-а, е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране. Тази е първата година и в която финансовият министър не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: бюджетСимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
О'Дисни преди 11 години
Това е изражение "Пинокио".
242
0
 
1
 
! Отговори
запозната преди 11 години
Четете първа страница на в." Сега".,там е написано какви са ни доходите .В света няма такава държава.
241
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
ллл, глупчо си ти! Неможеш да се сетиш че управляващи и "опозиция" и още сто хиляди глиста въобще не са попадали в криза, каквото и да става в Европа. Това по европейските закони се нарича гигантска кражба със взлом, и се наказва с максимално наказание.
240
0
 
3
 
! Отговори
ллл преди 11 години
Еи тука мн *** народ как ще свърши кризата като цяла Европа е в такава .България да не е като Китай че да дърпа еврозоната с икономиката си .Ако в Европа свърши кризата и тук ще свърши замислтете се ***.
239
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
mi moge da zaklu4im ,4e n e slaba komynikaciata s evropa...pri tezi texnologii...i kakvo ni bydalkat..ili te rabotiat po drygia kalendar i po staria kato sa sega da si poly4at xorata ni parite
238
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Не забравяйте че Дянков е евреин, и като такъв е убеден че му завиждат дето е толкова висок и мускулест. За богатството не отваря лав, то си е лична работа на всеки и на никого с нищо не пречи. Друг е въпросът с природните дадености - ръст, гъс, интелект и чувство за хумор - че той каза че сме добре! Моли вежливо за уважение - твърд, *** в споменатия гъс. Обещаваме му го.
237
1
 
10
 
! Отговори
До 306 преди 11 години
До 306. не знам кой какво те лъже но сега към момента една средна пенсия се рвнява на 15 килограма средно качество сирене или на 1/3 сметка за парно през зимата, средната заплата е една идея по-добра от пенсията , но мнооооого далече от средната за европа, а именно техните простоии слушкаме и отново се дохарахме на ниво, хората да мизерстват защото Дянков е решил че заплата която стига за една количка в супермаркет е достатъна да живееш. На теб лично ти желая цял живот да си стоиш на този хал.
236
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даа, когато наближават избори всичко става възможно, но след това идват много причини и не става
235
1
 
12
 
! Отговори
Boaz преди 11 години
Няма за кога да ти слушам глупостите Симеончо.Лятото идва, а след него ще спра да ти виждам сипаничивата и нагла физиономия.
234
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Коледа нямаше пари, но за Великден може да има. Все пак, изборите са близо!
233
1
 
6
 
! Отговори
Ботуш каишев преди 11 години
да го дигнат и на гробищата еврйски ***
232
2
 
11
 
! Отговори
Недялков преди 11 години
Мончо, Мончо, *** кратуно! Как можа баща ти да направи такава грешка? Колко по-хубаво щеше да е да го бе извадил навреме!
231
0
 
0
 
! Отговори
до 308 от 307 преди 11 години
Да. Прав си, разбира се. Но като не могат да се познават такива неща, той защо се опитва?
230
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** лъжлив!
229
0
 
9
 
! Отговори
елтън джон преди 11 години
ооооооооооооооооооооо,колега от де пари ,бе
228
3
 
14
 
! Отговори
до 306 преди 11 години
И ти заблуждаваш като 300. Или пък не разбираш Как се увеличават спестяванията? След като си имал свой бизнес и започваш да затъваш, какво ще направиш? Продаваш! На загуба продаваш, но поне половината или четвъртината да спасиш. И тия кървави парици, които си взел, след като си си ликвидирал бизнеса, много ясно, ще ги дадеш в банката. И те започват да се водят като спестявания.ЖАЛНА И МАЙКА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА СПЕСТЯВАНИЯ.Това е ликвидираният дребен и среден бизнес.
227
1
 
8
 
! Отговори
до 305 преди 11 години
"Нали преди време мистър Дянков казваше, че кризата свърши а пък край не и се вижда сега дали да му верваме?"Ти само за един път ли си спомняш. Че той, великият финансист, не един, а два пъти обявява край на кризата и до сега е правил три прогнози за тоя прословут край. Никога нищо не улучи. Защото неговото е на улучване. Тука има, тука няма. А финансите уж спадат към т.н. "точни науки", но Дянков май не знае тая работа.
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали преди време мистър Дянков казваше, че кризата свърши а пък край не и се вижда сега дали да му верваме?
225
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога бе ?! Стига сте лъгали хората!!!
224
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 11 години
Лъжеш пискуне!