Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха

"Много по-добри сме от Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри"
Обновена: 16 яну 2013 14:45 | 16 яну 2013 13:02,
422
Борисов и зелените се ухажват. "Не" на "Белене", но за Банско се разминаха
Снимка: БТА

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
297 Киви не е съвсем така , наистина има много начини , не знам какъв им е случая на тези твои познати , така нищо не ми казваш , но във всеки имат има пари , важното е собствениците да знаят как да ги намерят тези пари. За това са консултантите.
256
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
vie kade giveete BE,v bg li, ili drugade,...naseleito se stapia,ostavat samo mangi,atomnata sentrala shte e za mangite,da moge da kradat tok,...zimata *** goli do krastA NA DVORA,A SAD TIAH GELESNI PRUGINI OT LEGLA VARSANI S TOKA NA evn,TOVA E BADESHTE NA bg,SLED 4ERVENITE DRUGARI NISHTO NE OSTANA
255
0
 
0
 
! Отговори
Toni преди 11 години
Ne bqh si idval v bg ot 5 godini sega imah 4esta da go napravq no napravo sam potresen.Bezpari4ieto v tazi malka kolkoto misha dupka darjava e ozlobilo vsi4ko jivo.Za edna sedmica se nagledoh na tolkova ozloben narod kadeto nikade ne sam vijdal dori i v pakistan.Predi 5 godini ne beshe taka dali pravitelstvoto umrelo na gerb za 5 godini sasipa darjavata.Rabotq v sweeciq a tam o6te predi 3 godini izleznaha ot krizata.Moq savet e za vsi4ki bulgari e da izpushvat ot taq dupka i da ostavat samogerb
254
0
 
0
 
! Отговори
До 290 преди 11 години
Ало поклонника на чужди мракобеси , Къде ги видя тези 1млрд ПЕЧАЛБИ като Козлодуй до 100 млн. едвам ги докарва , ей червенотиквеничковчета стига лугали бе , това не ви е селския мегдан , влезте в Агенция по вписванията
253
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
До 282Те стартират текива програми, но са супер голяма тесла. Едни познати кандидатстваха за саниране. Знаеш ли колко им излезе накрая? 40 хил и цената всеки ден се качва????? Какви програми. Само като чуя за тях и минавам на другия тротоар да не ми бръкнат в джоба. Ако икономически и социлано не се вдигнем с няколко пункта, не знам кога и дали изобщо ще има кой да си позволи такива пробрами....
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
291 ти още ли вярваш на Станишев РВЕ си отидогха поради две прични Първата че избухна финансовата криза Втората че и до днес няма яснота колко ще струва приоекта , та камо ли тогава.
251
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
293 и какво от това я ми кажи как ще се изплатя тези 22 млрд от приходи на централата след като Козлодуй за 2011 има 820 млн. Колкото до приказките на политиците те са за това че БСП искат 50% да бъде държавен , значи държавата трябва или да плати или да даде гаранции че ще плати , ти как си го представяш това като за тази година имахме 800 млн евро и се ошашкахме.
250
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
123, хайде не толкова черногледо и песимистично. Има много хора, които не искат да напуснат страната. Искат да си останат тук и искат да полезни. Искат да си консумират български ток, домати, сирене и месо. А има и такива, които с радост ще се върнат, когато България стане като другите страни.
249
0
 
0
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До Анонимен 286Всеки кредит има гратисен период, например равен на годините за построяването значи 5 6 години, а срокът за изплащане например 20 години. Всеки инвеститор изплаща кредита си от произведения продукт, т.е. ел.ток от АЕЦ. Следователно всички приказки и внушения на политици за огромни суми, извадени едва ли не утре накуп и от държавния бюджет, са абсолютно безпочвени!
248
0
 
0
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До Анонимен 286 се опасяват за своите печалби при появата на друг евтин източник на електоенергия.Всеки кредит се получава от инвеститора, в случая Националната електрическа компания или Български енергиен холдинт като самостоятелни стопански субекти. Лихвите по кредитите са найблагоприятни, когато държавата е гарант по кредита.
247
0
 
0
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До Анонимен 286:Нееднократно, включително и от чужди консултантнски фирми е изчислено, че АЕЦ Белене ще се изплати за 1520 години. При 60 годишен живот на реакторите това означава, че в продължение на 4045 години ще носи печалби. Консорциумът Глобал пауър посочваше 1 милиард евро годишна печалба! Твърдението на Иван Костов, че АЕЦ щяла да се изплати за 117 години са толкова абсурдни, колкото и твърдението за цена над 22 милиарда евро. Когато рискуваш авторитета си за да твърдиш такива абсурди, означава, че безогледно си се заел да защищаваш интересите на онези собственици на ТЕЦ, които с
246
0
 
0
 
! Отговори
малийййй преди 11 години
Помните ли това в Ю туб? .....<youtube/watch?feature=player_embedded&v=QSE2grkfYOk> ......КОгато Бойко в Панорама сърцераздирателно обясняваше защо е нужен Белене и колко е скъп тока от другите централи
245
0
 
0
 
! Отговори
малийййй преди 11 години
Губеща АЕЦ и по евтин ток в света НЯМААА....ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ за по евтиния ток!!!!Защо Гаргамун Костоффф не иска АЕЦ Белене?Ами защото тоя Гаргамун има акци в ТЕЦОВЕТЕ Марици, говори се за 15% чрез овшорна фирма в остров Маврицийй.... договор който е подписан тайно от него в кабинета му и никой не може в тая държава да го прочете!!!!Е за те това Гаргамун е против друг по евтин добив на енергия.А цената на тока е скъпа за матр`яла щото в цената се включва и тая Гаргамеловата, скъпата цена на ТЕЦовете.БЪЛГАРИНО, събуди се.... където е пипнал Гаргамун, на кражба и да
244
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
sled 10-15 godini kogato belene e zavarsheno v BG niama da ima hora,niama da ima i raboteshta industria,....shte ima samo 4erveni pederasti,mangi i rezasi ,a te NE RABOTIAT,taka 4e sentrala ne e nugna,...tia dargavata si zamina vie sentrala iskate,....sled-LUKANOV,VIDENOV i SER-GEI..nishto niama,....
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мина вече час и нещо а никой до сега не ми е посочил бъдещите ИНВЕСТИТОРИ в АЕЦ БЕЛЕНЕ
242
0
 
0
 
! Отговори
ЗА АЕЦ преди 11 години
Моля Гласувайте1.за2.неБлягодаря вй!!!!!!!!!!
241
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
kva sentrala,be ....to niama raboteshti zavodi,za koi shte toia tok,siganite li shte toplite,...
240
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
280 Ще видиш Киви , за тях също предстои непосредствено , Съглсано закона за Етажната собственост и стартиралите програми за енергийна ефективност , имам хиляди начини плоските покриви да се използват и за това освен и за много други неща , нужна е креативност , страната ни разполга с огромен потенциал.
239
0
 
0
 
! Отговори
Киви преди 11 години
До 274А тези дето живетя в блокове как ще става номера?
238
0
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
ЗАЩОТО СИ ИСКАМЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ е най-често срещаният коментар!!! Това е красноречиво!"ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!