Австрийският "Пресе": "Само добри новини за Бойко Борисов"

Всекидневникът със статия за медийния пазар у нас
20 яну 2013 20:28, Петя Славова
74
Австрийският "Пресе": "Само добри новини за Бойко Борисов"
Снимка: Булфото

Всекидневникът "Пресе" публикува под заглавие "Само добри новини за Бойко Борисов" статия на Юта Зомербауер. БТА публикува текста: "В България е в процес съмнителната смяна на собственика на медийна група, която засяга и интересите на инвеститора Карл Хабсбург. Има опасност от създаване на вестникарски монопол и от
задушаване на критичните гласове. Ако в медийния свят, чийто живот в демократична България е кратък, съществува нещо като традиционни вестници, то днес те могат да бъдат открити на адрес "Цариградско шосе" 47. Водещите още през 90-те години "24 часа" и "Труд" се печатат в собствена печатница, както и седмичниците и списанията на "Медийна група България", чийто мажоритарен собственик от 1996 до 2010 г. бе германската група ВАЦ.

Днес по коридорите на комбината се усеща нервност, всекидневно сред сътрудниците се разпространяват нови слухове, тъй като е възможно в България да бъде създаден проправителствен медиен монопол, който напомня за дните, когато от номер 47 се разпространяваха пропагандни лозунги, днес разбира се при пазарно икономически условия. Идните седмици "Медийна група България" ще се сдобие с нов собственик. Сделката ще стане при закрити врати, като фигуриращите в договорите имена на кредитории нови собственици често ще са имена на подставени лица. Продажбите в българския медиен свят са уравнение с много неизвестни. "Собствениците са като матрьошки, от всяка кукла излиза нова", заявява медийният експерт Орлин Спасов.

Някои наблюдатели дори се опасяват, че скоро 98 процента от българския печатен пазар ще бъдат в ръцете на смятаната за пропартийна "Нова българска медийна група". Това ще представляванай-високата концентрация на вестникарския сектор в ЕС. "Българските медии се инструментализират за политическо и икономическо упражняване на власт", коментира западен дипломат, пожелал анонимност.

Медийната битка в България започва с напускането на ВАЦ в края на 2010. Вестниците бяха продадени на група български инвеститори с мажоритарни собственици Огнян Донев, шеф на Соффарма, и Любомир Павлов, от една страна,  и на инвеститорската група "БГ приватинвест" на австриеца Карл Хабсбург, германския гражданин Даниел Рутц и Христо Грозев, живеещ във Виена български медиен предприемач. Още тогава интерес към сделката прояви още една медийна група - "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Ирен Кръстева и на сина й Делян Пеевски, представляващ интересите на ДПС.

След идването на Бойко Борисов на власт през 2009 г. рязко се променят и вестниците на НБМГ: от явно антиправителствени в клакьори на властта. Ликът на премиера, който отдава голямо значение на медийния си имидж, е редовно на първа страница, изданията са пълни с материали за членове на кабинета. НБМГ се финансира предимно от "Корпоративна търговска банка" , в която са вложени големи суми държавни пари.

Новите българо-германо-австрийски собственици нямат успех със своя медиен експеримент. Според добре запознати вестниците са на загуба, през последните години тиражите на "Труд" и "24 часа" са паднали на 20 - 30 хиляди, което е една трета от предишния тираж. Стойността на "Медийна група България" е намаляла от 40 милиона евро (продажна цена на ВАЦ) на 23 - 28 милиона. Към това се прибавят и разприте между собствениците. Грозев/Хабсбург се смятат за изиграни от Павлов/Донев. В моментав София текат четири процеса. "Карл Хабсбург - медиен цар на Балканите" е по-скоро невярно твърдение на "Зюддойче цайтунг".

Тъй като той не беше открит за коментар въпреки неколкократните опити на германския "Пресе ам зонтаг", становище изказа неговият приближен Грозев: "Бяхме наивни да мислим, че в България има многообразие на медиите. Сега сме по-умни." Но и мажоритарните собственици Павлов/Донев попаднаха под натиск. Критичният към правителството журналист Иван Бакалов твърди, че са влезли в конфликт поради неудобни за правителството материали. По-конкретно в конфликт с Бойко Борисов. Премиерът искал да ги "отстрани". Сътрудник на мениджмънта на "Медийна група България" потвърди тази теза.

През 2012 г. вестникарският ландшафт е разтърсен от "медийна война". Вестниците на НБМГ и "Медийна група България" започват кална битка на страниците си с цел дискредитиране на противниковия собственик и фирмата му. Междувременно прокуратурата се включва в разследване срещу Павлов/Донев с подозрение за пране на пари, фалшификация на документи и укриване на данъци. Собствеността на двамата е замразена до днес. Може да се предположи, че "съдбата на разследването зависи от това дали ще се оттеглят от издателския бизнес", пише интернет-порталът "Медиапул".

Вероятно скоро и това ще се случи. Фирмата е приписала 15 милиона кредит на "Инвестбанк", малка банка, до скоро не особено стабилна, която чрез сложни участия е свързана и с НБМГ. Като нова собственичка и оперативна шефка е определено да бъде поставена бившата главна редакторка на "24 часа" Венелина Гочева. Тя също е приближена на правителството. Някои наблюдатели тълкуват сделката, която трябва да бъде финализирана до началото на март, като "междинно решение", докато бъде намерен друг /чуждестранен/ инвеститор. Това е оптимистичната версия.

Но ако все пак зад сделката стои НБМГ, групата и в бъдеще няма да се разкрие като собственичка. "Пеевски не иска да се декларира като новия медиен цар на България", заяви източник от концерна. Медийният експерт Спасов също споделя това мнение и сочи големия нерешен проблем на бранша: непрозрачните структури на собствеността. "Официалният" монопол няма да има за последица единствено бурната реакция на обществеността, той ще предизвика неприятни интервенции на българската Комисия по конкуренцията и критика от Брюксел.

Остава въпросът има ли интерес българското правителство от концентрация на медиите. Западен дипломат предполага, че "правителството има краткосрочен интерес от консолидиране". Борисов и кабинетът се надяват на втори мандат, но вероятно гласовете на парламентарните избори през лятото няма да стигнат за едно партийно правителство. Дали не се поддава на изкушението да влияе на обществеността още по-силно, отколкото прави това сега?

За никого не е тайна, че премиерът следи отблизо медиите. Като борец срещу организираната престъпност във вътрешно министерство, където започва своята кариера, той беше известен с тесните връзки, които поддържаше с медиите. През май 2010 в писмо до главните редактори в страната той попита: Вярно ли е,че правителството упражнява натиск върху пресата? Разбира се, че не, отговориха вестникарите.

Организации като "Репортери без граници" виждат положението по-различно: България , която през 2006 г. се класира на 35-то място по свобода на словото /най-добрата класация досега/, се върна на 80-то място, последно сред държавите на ЕС. В комбината на "Цариградско шосе" се чувства духът на промяната на собствеността още преди финализирането на сделката.

Един пример: на журналист бе отказано публикуването на интервю,представящо премиера в не особено благоприятна светлина. Аргументът бил, че "такива материали вече не се публикуват." Ощесега мнозинството от медиите са на страната на силните. Един ден обаче вестниците могат да се обърнат и срещу тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Iliikata преди 11 години
Mного хаотично представена информация, без да бъде изведена от някакви конкретни факти, а най-вече на някакви догадки и лични мнения!
60
0
 
1
 
! Отговори
Лонсдейл преди 11 години
Донев и Павлов си купиха медии за да им се лъска имиджа и да се пишат хвалебствени статии за политиците които биха били от полза за двамата мафиоти. Всеки ламти за място в политиката, защото така ще може да си върти далаверите и измамите на воля.
59
0
 
2
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Боко,на всички им писна от мутренското ти "величие"Медиите могат да пишат каквото си искат,стига ни да чуем 2 твои изречения и всеки може да разбере какъв си
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пресе са комунизи" би казал някой от болшинството *** фенове на полу-божеството-тиква!
57
0
 
0
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Статия, достойна за някои родни жълти пропагандаторски вестници на мутри, които мечтаят за властта, но някак си не върви на сериозна медия да пише такива неща при положение, че тезите не са подкрепени от доказателства или поне опит за такива. Да, медийната среда у нас е опорочена, но да изкараш медиите на Донев и Павлов, които благодарение на тях колят и бесят магистрати, политици, конкуренти е меко казано смешно.
56
0
 
0
 
! Отговори
grigo911 преди 11 години
Това, в което превърнаха Донев и Павлов част от медиите в България, не може да сев опише с думи. Погледнете например в техните медии какъв див положителен ПР се прави на другарката Меглена Кунева, само и само да я вкарат във властта. Това да не ми да е хубаво за медийната среда в България?
55
0
 
0
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Медиите, включително и тази винаги са били средство някой да си каже мнението по някакъв начин. От този поръчан материал силно си личи платената идея на твореца. А колкото до Донев и Павлов - по-големи мошеници и съмнителни бизнесмени в тази държава едва ли има.
54
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Доста нагласен материал за мен. Направо крещи, че си е платен. Донев и Павлов просто не можаха да осъществят плановете си за "съвместен бизнес" в редакциите на 24 часа и Труд, който явно е включвал и пране на пари и подправяне на документи, както стана ясно имайки предвид обвиненията им отправени от прокуратурата.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Interesno e avstriiskata presa da vidi SHOWTO NA SLAVI. Da vidiat kak tozi CHERVENO PLATEN *** neprekasnato se podigrava s g-n Borisov.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във други държави журналистите задават въпроси. В България те задават риторични въпроси. Нямат нужда от отговор. Новата коалиция гербдпс ще ни управи :-)
51
0
 
0
 
! Отговори
Кеворк преди 11 години
Снощи Кеворкян 15 минути се мъчи да изтръгне от устата на работничката от Сопот,че Станишев е виновен но накря не издържа и сам го каза -е това не е ли поръчково предаване и дали не знаем кой е поръчителят.Въобще не е ли ясно какво става в държавата -оплюване на опонента с цената на всичко и по всякакъв начин.От 147 преписки срещу предишното правителство -нищо само това 3 годишно оплюване навсякъде и по всякакъв начин.
50
0
 
0
 
! Отговори
94sasht преди 11 години
Да бе и Любомир Павлов като го хванаха по телефона да казва, че е "отрязал главите" в своите медии на политици като Костов и Първанов - това защо не е отчетено в статията...мирише ми на антиправителствена поръчка.
49
0
 
0
 
! Отговори
lubimec_13 преди 11 години
Няма такава ситуация. Ако почна да изброявам опозиционни медии, ще изброя повече, отколкото проправителствени. Не знам на каква база са си написали статията Ди пресе, но това просто не е вярно, най-малкото защото една от най-големите медийни групи в България е именно опозиционна, а към това като се добавят и още няколко вестника и сайта, ще се види, че има някакъв баланс.
48
0
 
0
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
Нямаше да е зле австрийците да бяха написали няколко реда за обръщането на дневник и цялата икономедия. В началото и те бяха проправителствено настроени, но след като видяха, че няма да има от баницата за техния собственик и веднага се обърнаха като фурнаджийски лопати. А и не мога да се съглася, че има медиен монопол, защото и в момента си има медии, които плюят по властта, благодарение на интернет. Така, че тези приказки на австрийския вестник са преувеличени.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МЪРТВА ИКОНОМИКА,НАРОДА ИЗНЕМОГВА,МИЗЕРИЯ,БЕЗРАБОТИЦА,ТОВА ЛИ СА ДОБРИТЕ НОВИНИ ЗА НЕГО
46
0
 
0
 
! Отговори
Dora Yankova преди 11 години
Авторката претендира толкова добре да познава родната медийна среда, а в същото време цялата й статия се базира на догадки и доноси, които не са подплатени с никакви доказателства, което навежда на мисълта, че някой роден журналист или политик й е помагал при създаването й, колко удобно точно преди изборите. И как медиите благославят Бойко, а в същото време за него се разнасят какви ли не вицове, смехотворни прякори и какво ли още не?!
45
0
 
0
 
! Отговори
Деси Атанасова преди 11 години
Ще има надежда докато в България все още има медии които не се страхуват да отправят основателни обвинения към правителството, подкрепени с доказателства. Любо Пъпката какво положително може да се очаква от човек с мутренски прякор -нищо, само далавери, измами и рекет.
44
0
 
0
 
! Отговори
Deneris преди 11 години
Всичко е съмнително щом касае афери на Донев и Павлов. Очевидно тези нагли и безочливи бандити няма да срещнат правосъдие и ще продължат да си въртят далаверите и всичко, разбира се. е на гърба на обикновените хора.
43
0
 
0
 
! Отговори
kokona novoselska преди 11 години
Пресе пропускат много важни подробности около бивщите ВАЦ-овски медии, а именно че споровете около собствеността и бяха породени от самите инвеститори, сред които се оказа че едните са били използвани просто като параван - "БГ приватинвест". Да не говорим за факирските номера на Пъпката по отношение на тиражите, които в последно време доста паднаха, както и за използването на медиите за изнудване на магистрати. Това свобода на словото ли е?!
42
0
 
0
 
! Отговори
unogondurite преди 11 години
Да бе, сякаш няма медии, които да плюят по властта! Статията си издиша отвсякъде, и дано не съм само аз този, който го вижда това. Дали ако хвалеха правителството на Бойко Борисов в тази статия, тя изобщо щеше да стигне до българския народ в превод от толкова много медии у нас? Силно се съмнявам. Прави ми впечатление, че за лекарствения скандал и високите цени на някои медикаменти у нас нищо не се споменава, а иначе говорят за господата Донев и Павлов...