Австрийският "Пресе": "Само добри новини за Бойко Борисов"

Всекидневникът със статия за медийния пазар у нас
20 яну 2013 20:28, Петя Славова
74
Австрийският "Пресе": "Само добри новини за Бойко Борисов"
Снимка: Булфото

Всекидневникът "Пресе" публикува под заглавие "Само добри новини за Бойко Борисов" статия на Юта Зомербауер. БТА публикува текста: "В България е в процес съмнителната смяна на собственика на медийна група, която засяга и интересите на инвеститора Карл Хабсбург. Има опасност от създаване на вестникарски монопол и от
задушаване на критичните гласове. Ако в медийния свят, чийто живот в демократична България е кратък, съществува нещо като традиционни вестници, то днес те могат да бъдат открити на адрес "Цариградско шосе" 47. Водещите още през 90-те години "24 часа" и "Труд" се печатат в собствена печатница, както и седмичниците и списанията на "Медийна група България", чийто мажоритарен собственик от 1996 до 2010 г. бе германската група ВАЦ.

Днес по коридорите на комбината се усеща нервност, всекидневно сред сътрудниците се разпространяват нови слухове, тъй като е възможно в България да бъде създаден проправителствен медиен монопол, който напомня за дните, когато от номер 47 се разпространяваха пропагандни лозунги, днес разбира се при пазарно икономически условия. Идните седмици "Медийна група България" ще се сдобие с нов собственик. Сделката ще стане при закрити врати, като фигуриращите в договорите имена на кредитории нови собственици често ще са имена на подставени лица. Продажбите в българския медиен свят са уравнение с много неизвестни. "Собствениците са като матрьошки, от всяка кукла излиза нова", заявява медийният експерт Орлин Спасов.

Някои наблюдатели дори се опасяват, че скоро 98 процента от българския печатен пазар ще бъдат в ръцете на смятаната за пропартийна "Нова българска медийна група". Това ще представляванай-високата концентрация на вестникарския сектор в ЕС. "Българските медии се инструментализират за политическо и икономическо упражняване на власт", коментира западен дипломат, пожелал анонимност.

Медийната битка в България започва с напускането на ВАЦ в края на 2010. Вестниците бяха продадени на група български инвеститори с мажоритарни собственици Огнян Донев, шеф на Соффарма, и Любомир Павлов, от една страна,  и на инвеститорската група "БГ приватинвест" на австриеца Карл Хабсбург, германския гражданин Даниел Рутц и Христо Грозев, живеещ във Виена български медиен предприемач. Още тогава интерес към сделката прояви още една медийна група - "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Ирен Кръстева и на сина й Делян Пеевски, представляващ интересите на ДПС.

След идването на Бойко Борисов на власт през 2009 г. рязко се променят и вестниците на НБМГ: от явно антиправителствени в клакьори на властта. Ликът на премиера, който отдава голямо значение на медийния си имидж, е редовно на първа страница, изданията са пълни с материали за членове на кабинета. НБМГ се финансира предимно от "Корпоративна търговска банка" , в която са вложени големи суми държавни пари.

Новите българо-германо-австрийски собственици нямат успех със своя медиен експеримент. Според добре запознати вестниците са на загуба, през последните години тиражите на "Труд" и "24 часа" са паднали на 20 - 30 хиляди, което е една трета от предишния тираж. Стойността на "Медийна група България" е намаляла от 40 милиона евро (продажна цена на ВАЦ) на 23 - 28 милиона. Към това се прибавят и разприте между собствениците. Грозев/Хабсбург се смятат за изиграни от Павлов/Донев. В моментав София текат четири процеса. "Карл Хабсбург - медиен цар на Балканите" е по-скоро невярно твърдение на "Зюддойче цайтунг".

Тъй като той не беше открит за коментар въпреки неколкократните опити на германския "Пресе ам зонтаг", становище изказа неговият приближен Грозев: "Бяхме наивни да мислим, че в България има многообразие на медиите. Сега сме по-умни." Но и мажоритарните собственици Павлов/Донев попаднаха под натиск. Критичният към правителството журналист Иван Бакалов твърди, че са влезли в конфликт поради неудобни за правителството материали. По-конкретно в конфликт с Бойко Борисов. Премиерът искал да ги "отстрани". Сътрудник на мениджмънта на "Медийна група България" потвърди тази теза.

През 2012 г. вестникарският ландшафт е разтърсен от "медийна война". Вестниците на НБМГ и "Медийна група България" започват кална битка на страниците си с цел дискредитиране на противниковия собственик и фирмата му. Междувременно прокуратурата се включва в разследване срещу Павлов/Донев с подозрение за пране на пари, фалшификация на документи и укриване на данъци. Собствеността на двамата е замразена до днес. Може да се предположи, че "съдбата на разследването зависи от това дали ще се оттеглят от издателския бизнес", пише интернет-порталът "Медиапул".

Вероятно скоро и това ще се случи. Фирмата е приписала 15 милиона кредит на "Инвестбанк", малка банка, до скоро не особено стабилна, която чрез сложни участия е свързана и с НБМГ. Като нова собственичка и оперативна шефка е определено да бъде поставена бившата главна редакторка на "24 часа" Венелина Гочева. Тя също е приближена на правителството. Някои наблюдатели тълкуват сделката, която трябва да бъде финализирана до началото на март, като "междинно решение", докато бъде намерен друг /чуждестранен/ инвеститор. Това е оптимистичната версия.

Но ако все пак зад сделката стои НБМГ, групата и в бъдеще няма да се разкрие като собственичка. "Пеевски не иска да се декларира като новия медиен цар на България", заяви източник от концерна. Медийният експерт Спасов също споделя това мнение и сочи големия нерешен проблем на бранша: непрозрачните структури на собствеността. "Официалният" монопол няма да има за последица единствено бурната реакция на обществеността, той ще предизвика неприятни интервенции на българската Комисия по конкуренцията и критика от Брюксел.

Остава въпросът има ли интерес българското правителство от концентрация на медиите. Западен дипломат предполага, че "правителството има краткосрочен интерес от консолидиране". Борисов и кабинетът се надяват на втори мандат, но вероятно гласовете на парламентарните избори през лятото няма да стигнат за едно партийно правителство. Дали не се поддава на изкушението да влияе на обществеността още по-силно, отколкото прави това сега?

За никого не е тайна, че премиерът следи отблизо медиите. Като борец срещу организираната престъпност във вътрешно министерство, където започва своята кариера, той беше известен с тесните връзки, които поддържаше с медиите. През май 2010 в писмо до главните редактори в страната той попита: Вярно ли е,че правителството упражнява натиск върху пресата? Разбира се, че не, отговориха вестникарите.

Организации като "Репортери без граници" виждат положението по-различно: България , която през 2006 г. се класира на 35-то място по свобода на словото /най-добрата класация досега/, се върна на 80-то място, последно сред държавите на ЕС. В комбината на "Цариградско шосе" се чувства духът на промяната на собствеността още преди финализирането на сделката.

Един пример: на журналист бе отказано публикуването на интервю,представящо премиера в не особено благоприятна светлина. Аргументът бил, че "такива материали вече не се публикуват." Ощесега мнозинството от медиите са на страната на силните. Един ден обаче вестниците могат да се обърнат и срещу тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 11 години
Нищо не си разбрал!
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ББ до KOMUNIST Кремиковци кой обяви че ще бъде затворен и го затвори? Оловно - Цинковия комбинат? Горубсо? ВМЗ ББ не бил затворил заводи.... да бе, да. Лято 2011 за малко да затвори и Нефтохим.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само до преди няколко години управляваха страната ръка за ръка с хора от организираната престъпност, всеки месец ни казваха от Брюксел, че управлението на БСП е корумпирано и некомпетентно, спряха ни парите по всички еврофондове за да не отидат в джобовете на престъпниците и управляващите, изгубихме милиарди, а и срамът беше голям, сочеха ни с пръст като най-корумпираната и престъпна страна, където през ден се извършваха показни разтрели, магистрални грабежи и отвличания за огромни откупи!. А сега нещата в БГ са коренно различни благодарение именно на Борисов! За това хората го обичат толкова
18
1
 
3
 
! Отговори
Това разбрах преди 11 години
От цялата статия разбрах едно,че Б.Б. е диктатор и медиите му се подмазват начело с Бюреков и подлия дърт арменец!
17
3
 
2
 
! Отговори
ББ до KOMUNIST преди 11 години
Не съм затворил нито един завод в България от както управлявам,а комунистите подариха на социалистите хиляди заводи и предприятия,изхвърлиха хората на улицата за да ги нарежат и да ги предадат за старо желязо.Ако не си разбрал питай народа.
16
1
 
4
 
! Отговори
Храна за душата преди 11 години
Българите купуват само жълти вестници,защото имат нужда да се хранят от чуждото нещастие,обикновения българин изпитва истински оргазъм когато прочете помия за някоя известна личност,защото иска от дъното на душата си да си го изкара на преуспелите,иска да се чувстват като ***.Колко ли години трябва да минат,до като се отърсим от комунистическото си мислене,набивано с десетилетия в главите ни.Кога ще се отърсим от тази пошлост,кога ще станем истински европейци?Кога?
15
2
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Не знам дали е ***,но е прав.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука откакто въведохте регистрациите само платени писачи на Герб се подвизават.
13
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 11 години
Вестник "Дума" е олицетворение на пропагандата и свободата на словото в България.Дори жълтите вестници могат да се засрамят от лъжите и измишльотините в този тоалетен нужник.Повече от 20г.се издава,всяка година е на загуба,но БСП не го спряха,а с парите давани за него могат да нахранят 10 000 гладни и бездомни всеки ден в последните 20г.,а същите ти я гладни и бездомни са гласували за тях,вярвали са в чистите и намерения,но партията им се погрижи добре за тях,да събират разделно отпадъците.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хохегер не е ли австриец бе?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интелект и БIM в едно изречение май не ми се вързват! Щом си привърженик на БIM значи сивото вещество в кухата ти лейка липсва.
10
7
 
3
 
! Отговори
Герберски плужек преди 11 години
Ако Станишев и Доган правеха толкова,колко прави Борисов за България и тях щяха да ги дават всеки ден по медийте с откриването на пореден обект в услуга на обществото.Комунистите се дразнят от рязането на лентички,дразнят се че зад лентичката има построена или обновена сграда,училище,зала,театър,градинка,метро,пътен възел,магистрала.Дразни ги това,че се строи,че се гради в услуга на всички в условията на световна криза.Комунистите искат само търбусите да са им пълни,някой да ги храни на готово
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е бре бесепари пак налапахте въдицата на доган,видяхте ли се ,че вие сте тиквите ,бе загубеняци,гея и първанов са тиквите,като,че ли само кутев тоя път реагира адекватно,пожелавам ви гея и първанов все да ви управляват,от това за нас няма по добро
8
5
 
3
 
! Отговори
Лило преди 11 години
Видно е че всички електронни медий са окупирани от енергийната мафия на БСП.Всички медий се надпреварват да внушат на " Овцете " да гласуват с " ДА " на референдума.И Сергейчо африкански има наглостта да твърди че ГЕРБ държи 60% под свое покровителство.
7
4
 
1
 
! Отговори
Герберски плужек до7 преди 11 години
До колкото разбирам,ти очакваш от Борисов да те направи богат,очакваш да ти дава пари за си живееш безгрижно.До сега не съм чувал да има подобен модел на управление в демократична държава,но явно си чел други фантастични книги.И след като обвиняваш Борисов,че е направил българина беден е редно да обясниш на всички как точно го е направил,как Борисов е лишил хилядите от работни места, ходи лично по фирмите и ги уволнява защото така му харесва ли?Не мога да те обиждам,природата ме е изпреварила.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Герберски *** до2 Човече,май в гората живееш,а не в България!За кака демокрация ми говориш!Къде в България я виждаш?При управлението на доказан мафиот,мислиш ли,че тук има демокрация?Когато този нарцис не слиза от екрана и вестниците,когато за всичко са виновни другите,а в същия момент 80% от населението едва живее от непосилната инфлация,когато цялата ни икономика е срината,мислиш ли,че рязането на лентички и за най-обикновен *** е върховно постижение това в никакъв случай не е демокра
5
2
 
5
 
! Отговори
Георги преди 11 години
До #3Интелект и ГЕРБ в едно изречение май не ми се вързват! Щом си привърженик на ГЕРБ значи сивото вещество в кухата ти лейка липсва.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа - погледни към България, това което се случва всекидневно не е нормално, дори и Бойко да ви казва обратното. Той е лъжец и това е!
3
1
 
3
 
! Отговори
нн преди 11 години
ББ иска да сложи ръка на всичко. Това може да даде обратен ефект. Най-логично е това да се случи, защото сме 2013г. а не 1993г.
2
1
 
3
 
! Отговори
Герберски плужек до2 преди 11 години
Плюенето е присъщо на привържениците на друга политическа партия.Това именно е демокрацията,да казваш каквото си искаш,както ти го правиш в случая,а дали някой ще се вслуша в това което се казва е въпрос на интелект,разбиране и светоглед.Трябва да знаеш,че по голямата част от обществото е образована има достъп до всички медии и всеки един човек сам за себе си,може да прецени коя медия(телевизия,радио,вестник,интернет) е обективна и коя не.