2069 чиновници "калинки" изловиха хората на Кунева

Дянков се брани: Данните са нечестни
22 яну 2013 16:16,
79
2069 чиновници "калинки" изловиха хората на Кунева
Симеон Дянков Снимка: БТА

При правителството на ГЕРБ 2069 служители на държавната администрация са назначени без конкурс. Това обяви Димитър Танев, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”.

Според партията на Меглена Кунева само един от петима чиновници отговаря на обективните професионални критерии. Оттам предоставиха на медиите данни, получени от администрацията след подаването на 97 искания за достъп до обществена информация.

От данните става ясно, че за три години и половина при назначени 212 нови служители в администрацията на Министерския съвет, едва петима са преминали конкурс.

„В Министерството на финансите без конкурс са назначени 341 служители.  Назначенията с конкурс в администрацията са по-скоро изключение, отколкото правило, това е широко отворена врата за навлизане на хора без компетенции и без нужната квалификация”, коментира още Димитър Танев и поясни, че от началото на мандата си ГЕРБ са подменили над 50% от държавната администрация със свои кадри.

“Правителството не е направило нищо за административната реформа, освен  да подмени администрацията с “калинки”, да сложи политически назначения, които не са способни да издържат конкурс”, коментира и Тома Биков, член на Националния съвет на движението. Той призова управляващите да дадат аргументи защо не са провели конкурсите, а на практика са “заложили мини за следващите управляващи”.

От Брюксел финансовият министър побърза да отрече обвиненията на партията на Кунева.

Цитираните данни се използват по доста нечестен начин, коментира министърът, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Според него това са официални данни, които показват, че 30 на сто от новите назначения не са преминали конкурсна процедура. По неговите думи причината за това е, че в основната си част това са заместници на служители, излезли в майчинство. По закон никой няма право да прави конкурси за временно работно място, допълни Дянков.  

Вицепремиерът уточни, че съвсем същите са данните по тези показатели и при мандатите на предишните премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Той отбеляза, че през ноември миналата година Министерският съвет е приел постановление, с което извън случая с майчинските, рязко намалява възможността за назначения в държавната администрация без конкурс.  

Вицепремиерът Дянков даде за пример Министерството на финансите, където е било забранено заместници на служители, извън случая с излизане в майчинство, да постъпват без конкурс, дори това да води до забавяне в процедурите.

Той отбеляза, че през декември 2012 г. правителството е утвърдило допълнителни промени, които не позволяват без процедура да бъде назначаван помощен технически персонал.

Още вчера пък стана ясно, че от “България на гражданите” ще представят данни за отпускането на допълнителни 17,5 млн. лева за заплати в четири министерства:  здравното, земеделското, регионалното и социалното.

От четирите ведомства вече отрекоха да са раздавани бонуси или 13-а заплата. По повод тяхната реакция  Тома Биков коментира: “Управлението работи като голям пресцентър, който единствено се вълнува каква информация ще се поднесе на медиите”.

Димитър Танев представи и справка от постановление номер 1 на правителството за 2013 г., от което според хората на Кунева става ясно, че част от министерствата са заложили по-високи заплати по веднъж на всяко тримесечие.
По думите на Тома Биков това на практика са бонуси, каквито ГЕРБ са отричали, че ще раздават. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кунева, защо предаде България за парите на Париба? защо строихте с пари на Париба АЕЦ Черна вода в Румъния в момента, в които затвори реакторите в Козлодуй? Къде са парите от Париба за размразяване на проекта Белене, който ти сега проект не щеш? колко комисионни взе да предадеш няколко пъти България? защо не казваш, че си единственият досега разследван еврокомисар за конфликт на интереси?
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей, тая много гадна значи значи - по нейно време управляваше Тройна коалиция, всякаква *** от 3 политически партии бе назначена на принципа 8-5-3, държавният апарат бе препълнен, имаше и още министрества, като това на Държавната администрация:)), което тези поне закриха. И точно тая ще ми говори за "калинки" и раздут държавен апарат. Ми по нейно време назначените от квотата на ДПС нямаха и средно образование, но ръководеха дирекции, не знаеха дори правилен български. Какво се изказва тоя бокл
67
0
 
0
 
! Отговори
да преди 11 години
Дааа! Вярно. Имам близка, която е завършила за аптекарка и работи в министерството на правосъдието. Ще ви кажа само, че е толкова зле с компа и езиците, че ме викаше непрекъснато да и превеждам какво пише и какво значи..
66
0
 
0
 
! Отговори
хидко преди 11 години
Ама и вие хораа! Не обвинявайте Кунева за миналото и. Тя вече се отрече. Както се казва, отряза си опашката и сега е напълно нов човек. С нов морал и с ново разбиране. Сега вече може да обвинява вски безнаказано, защото е чиста като сълза, както и обкръжението и най-паче в лицето на Дани-вълка. Той само добри ни е творил през целия си живот и благодарение на него сега имаме най-проспериращите училища и най-добрите ученици. Да жив и здрав докато умре!
65
0
 
0
 
! Отговори
Xerov преди 11 години
nali e prozrachna demokratzia - neka slojat kopia na dokumentite tuka , de - da vidim sami koi kazva istinata, koi laje.ama smeyat li?!
64
0
 
0
 
! Отговори
H.E.I. преди 11 години
До госпожа 58 с цифров псевдоним.Понеже казвали,че не се прихващало в тоалетните,не е вярно,може,може прихваща се особено,когато седнеш преди да е станал другия.Такива примери много,особено в политиката,каквато е примера със сегашния предцедател/"калинката"/ на СДС,който просто си нахалствал "по навик"
63
0
 
0
 
! Отговори
НАП преди 11 години
Пишат се и се говорят глупости,защото не знаете каква е истината,а тя е-всичко е заето от тройната коалиция-и няма махане! Дянков дори не знае какво става в собственото му министерство!Там работи жената на Стоян Марков-заместник изп.директор на НАП-отвсякъде е в конфликт на интереси! Или единия или другия трябва да си отиде,ама няма кой да каже на Дянков!И навсякъде са кадри на БСП-единствения на ГЕРБ си отиде доброволно,отвратен от корупцията там!
62
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Хайде , трайте си. Напълнихте София с чиноявници, раздавате бонуси за милиони и нямате пари да дадете по няколко лева на най бедните пенсионери. Та вие сте единствените , които мразите народът си,но оммразата ни е взаимноа.Мощеници и мишки подли.Каквото и да пишете и когото и да ругаете,последен валс и...марш.
61
0
 
0
 
! Отговори
Викрам преди 11 години
Кунева е типичен пример как може да се манипулира общественото мнение в негативна насока. тя винаги учи хората си да залагат на манипулацията. Това може да работи , но до време
60
0
 
0
 
! Отговори
Deneris преди 11 години
Брей те много работливи били хората на Кунева особено що се отнася до оклеветяване и премахване на неудобните фигури от пътя им.
59
0
 
0
 
! Отговори
Hajmanata преди 11 години
Точно една от най-големите издънки в този кабинет се изказа...
58
2
 
1
 
! Отговори
Sisa преди 11 години
Бе изловили са...Все едно всички не знаят,че всяко ново правителство си назначава и си бута хората по позиции-със или без дипломи,на кой му пука?
57
0
 
3
 
! Отговори
krasos преди 11 години
Тази гадна муцуна от снимката ,ако ми падне ще му извия гейското вратле !!!
56
1
 
1
 
! Отговори
alef55 преди 11 години
СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПО БОЙКО, НЕ ТОЙ Е ВИНОВЕН, А ТЪПИЯ НИ НАРОД23 ГОДИНИ ГО МАЧКАТ И ТЪРПИ.ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВО СТАВА В ОБЩИНИТЕ, ТАМ НЕ Е БОЙКО - КАТО ПРИМЕР ЩЕ ВИ ДАМ ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ -ТАМ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ С КОНКУРСЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА НЕГЛАСНО УСЛОВИЕ В КОНКУРСНИТЕ УСЛОВИЯ ЛИЦЕТО ДА СЕ КАЗВА " НАШ ЧОВЕК" ПОКАЗАТЕЛЕН Е ПРИМЕРА ЧЕ ОТ ПРОВЕДЕНИ 4 КОНКУРСА 2012-2013 НАВСЯКЪДЕ СЕ ЯВЯВА САМО ЕДИН КАНДИДАТ НЕ ЧЕ НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ПРОСТО ИМЕТО НА СПЕЧЕЛИЛИЯ Е ИЗВЕСТНО ПРЕДИ ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ
55
0
 
3
 
! Отговори
гинеколог преди 11 години
Брей, голямо пада в туй министерство на финансите бе! Щом 30% от персонала са бременни и се е наложило да им назначат заместници без конкурс, явно там се организират оргии на които и Калигула би завидял! Дянкофф, за големи балъци ни имаш бе....
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вяра В случая е права.Това е важното. И има много по-противни от нея.Цялата политическа пасмина е гнусна.
53
0
 
3
 
! Отговори
4848 преди 11 години
Моя позната , много добър професионалист и главен специалист в едно министерство напусна и отиде в частния бизнес, защото беше отвратена от новоназначените любовниците на тоя и оня, които хал хабер си нямат от работата. Но понеже все някой трябва да я върши тая работа, товареха старите служителки и с техните задачи. Тя не издържа и на натоварването и на гаврата с нейния труд.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само хленчИте и се оправдавате с някой друг, все адно не управлявате вие 3.5 г.
51
0
 
2
 
! Отговори
народа преди 11 години
наистина мафията е облечена във власт .От главата б.б до последният са от Групировката Единствено за Разграбване на България/ГЕРБ/ Крайно време е да отрежем пипалата на октопода и да си върнем държавата от кървавите ръце на мафията герб С чужда пита помен правят-пари зя увеличение на майчинство ,детски ,пенсии няма а за послушковците дупедавци има Това на какво ви мяза -Пир по време на Чума - Глад и мизерия в държавата безработица а те няма наяждане Стига вече гавра с народа
50
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Ако повЕрваме на Дянков, много мъже на държавна служба са забременяли за последните 3,5 г. Влизаме в европейските норми на поведение. Най-съвременните. Все пак, много ме интересува какво е положението с назначенията в софийската община, защото там най-дълго време кадруват.