БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с 2%

Четири партии влизат в следващия парламент, с шансове са други четири
22 яну 2013 20:15,
508
БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с  2%
Личният рейтинг на Борисов е по-висок от на правителството. Снимка: Impact Press Group

Твърде близки дистанции между двете водещи политически сили регистрира проучване на „Алфа рисърч“ на обществените нагласи през месец януари.

ГЕРБ има подкрепата на 20.9% от избирателите, а БСП е втора но диша във врата на управляващите с 18.5% доверие. Спрямо септември подкрепата за управляващата партия бележи лек спад /0,5 на сто/, докато проектът на БСП за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2 процента.

Четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ , БСП, "Движение България на гражданите" (5,6 %) и ДПС (5,4%).

Други четири политически сили са на рисково разстояние от четирипроцентовата бариера. Малко над бариерата би бил действителният вот за "Синята коалиция" и "Атака"-ВМРО, ако изборите бяха днес. А малко под прага, но с потенциал да го атакуват, са СДС и "Национален фронт за спасение на България" на собственика на СКАТ Валери Симеонов.
Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то Народно събрание, така и че ще останат под чертата.

Освен до високо напрежение, това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него, коментират от "Алфа рисърч".

Песимистичните оценки и очаквания за икономиката на страната и личните финанси и поредицата от скандали, които засегнаха управляващото мнозинство през последните месеци, са в основата на продължаващия плавен спад в оценките за работата на правителството, министрите и премиера.

За периода септември 2012 - януари 2013 г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, негативните се запазват около 46%.  Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (31% положителни оценки).

Личният рейтинг на премиера остава по-висок от рейтинга на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

Управляващите успяват да запазят по-значимо доверие единствено сред 30-50 годишните избиратели в големите градове, където е съсредоточена основната електорална подкрепа за ГЕРБ.

Сред останалите социално-демографски слоеве неодобрението доминира, достигайки до над 50 на сто в по-малките населени места.

Най-високо неодобрение срещат начинът на избор на членове на Конституционния съд (скандалите "Марковска" и "Гугушева"), строежите върху дюните в Несебър и защитени територии по Черноморието, данъкът върху лихвите по депозитите и задължителното предучилищно образование на четиригодишните.

Като последователна и положителна мярка се оценява най-вече запазването на забраната за пушене на закрити обществени места.

Продължава негативният тренд на доверието към основните държавни институции. Парламентът достига критичните 6% одобрение, неодобрението нараства до 58%.

Подобно е общественото доверие и към председателя на парламента Цецка Цачева (8% доверие срещу 48% недоверие). Освен собствената дейност на парламента, не е изключено дял в ръста на критичните оценки да имат медийните интервюта и на други представители на управляващото мнозинство, които предизвикаха силни негативни реакции в дните около Нова година, смятат социолозите.

Във всички случаи подобни изяви, успоредно с общия ръст на недоверието, формират негативен фон, който започва да хвърля сянка и върху оценявани доскоро като успешни представители на ГЕРБ.

Така например, най-одобряваният български политик, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отбелязва 10% спад в рейтинга си (от 53% на 42%), което трудно може да се обясни, ако не се вземе предвид нарасналата като цяло критичност към институциите, коментират от „Алфа рисърч“.

Вторият по рейтинг политик след  Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, също губи доверие, макар и в по-малка степен.

Положителните оценки за работата му намаляват от 38% на 33%, негативните се увеличават от 18% на 20%. Неадекватните реакции на президентската администрация около гафа със снимката в новогодишната реч стопяват позитивите, които държавният глава беше натрупал, осуетявайки клетвата на морално спорна личност като Венета Марковска за съдия в Конституционния съд.

Между 25 и 35 на сто от избирателите заявяват, че смятат да гласуват на референдума на 27 януари. Най-мобилизирани да отидат до урните са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", поради което съотношението между "да" и "не" е около 3:2 (62:38 на сто).

Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече (60 на сто)  от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" (29%).

Националното представителното проучване е проведено в периода 12 – 17 януари 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shte glasyvam za boiko dori da e mytra pone pravi neshto otkolkoto 23 godini drygite pravexa nishto samo lajexa i kradiaxa ,dori i da krade pone pravi neshto.
355
2
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ШЕ ВИ ОБАХУРИМ...ПОЛЕЧКА...!
354
1
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТАК И НАДО...РЕКАЛ ТОВ ЛЕНИН...!
353
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....НИЕ РУЛИМЕ ПОСРЕДСТВЕНИТЕ С МАНИПУЛАЦИИ ТЕ СТААТ ПОЛИТИЦИ И ВИ ГО МУШАТ ПО СИЧКИ ДУПКИ....ПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ ШО ИМАТЕ НЕВИДИМА ДЪРЖАВА ...!
352
0
 
0
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Едно не разбирам - КАК ТАКА КРИСТАЛИНА Е ПОЛИТИК ???ТОВА Е АБСУРД
351
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз да ви кажа как са разпределени гласовете:БСП - пенсионеритеГерб - всички на които могат да платятДПС - турците и *** на които Герб не са платили достатъчно.Всички останали хора няма да гласуват.
350
0
 
0
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До Анонимен 424Пич забрави най-скорошното отроче на БКП - ГЕРБ!
349
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ, наразклоненията на БКП-АТАКА, БСП, ДПС и другите ченгеджийски партии !!!
348
0
 
0
 
! Отговори
НЕ на БКП ! преди 11 години
НЕ, наразклоненията на БКП-ГЕРБ, БСП, ДПС и другите ченгеджийски партии !!!
347
0
 
0
 
! Отговори
до 666! АМБРИАЖ преди 11 години
ШЕфе по *** от тебе няма на света !
346
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Алфа рисърч пак се продават на бсп, но те винаги са били полога на комунисти, все пак те ги основаха... А по въпроса - то е ясно, че комунистите ще опукат всеки лев който имат в черна реклама при положение че всеки знае, че следващия парламент пак са в опозиция. ГЕРБ пак ще ги смачка, а с отпадането на останалите партии ще имат отново мнозинство. Kунева и доган са на ръбът, *** ще вземат една трета, и боко пак ще е премиер...
345
0
 
1
 
! Отговори
петел преди 11 години
Драги, Супер Шестак на 3та!Вие може и да сте против тоя МЕХУР, *** ние не искаме да ядем вече БАХУР, в прав и преносен смисъл.
344
0
 
1
 
! Отговори
петел преди 11 години
Смърфиета, да поприказвах скоро със Светльо на един концерт. Направи ми впечатление на доста уравновесен човек, в който няма грам помпозност и преиграване. Това е лично впечатление.Отностно, без опит в политиката, ако почна да изреждам тези без опит, ще отанат няколко стари ДСкримки. Отгоре на всичко, Боко Тиквата стана премиер, не само без опит, ми и без ценз. Станишев - нямаше един работен ден. Кунева - с продажничество към прогрес. Да не би пък Яне да ни е големия политик, или Кабаиванов??
343
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕМАТЕ ЛИ ОФИЦЕРИ ТА УЛИЧНИ МУЗИКАНТИ ШЕ ТУРАТЕ СЛЕД ПОЖАРНАТА...!
342
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Смърфиета ОДИ СИ ЛЕГНИ...!...ЗА Светльо. ХИПОДИЛСКИ ЛИ СТАА ВААПРОС...НИЕ СМЕ ПРОТИФ ТОЯ МЕХУР...!
341
0
 
0
 
! Отговори
Смърфиета преди 11 години
Друго ценно качество би било да краде така че и за народа да остава. Гордостта и себелюбието също са положителни черти, особено ако се бориш да останеш в историята като положителен герой. Аз на това залагах и при Боко, ама не знаех тогава че цял живот е карал само на пръжки по Коледа а останалото време на филиики с мас. Гладният политик е кофти избор. Интересно кой ще се включи в партията на Светльо.
340
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦО ОДЪРТЕ ДА УПРАВЛЯВА ТОЯ ПРОСС НАРОД...НЕ ПРИЛИЧА НА МУТРА А СЕ СБАБИЧОС ...!
339
0
 
0
 
! Отговори
Смърфиета преди 11 години
До петел - тва със Светльо не е лоша идея, дет се вика поне за шоумен става а честно казано преди години бяхме в една и съща компания и е умно момче, беше много принципен тогава, дано се е запазил. Това че и хал хабер си няма от политика не болка за умиране защото бидейки толкова малка и незначителна държавна не ни дава право на собствена политика с него или без него. От един бг политик се иска да лавира измежду заповедите на диктуващите външни фактори и да опита да извлече изгода и за нас
338
0
 
0
 
! Отговори
аман от тикви преди 11 години
това на снимката от малцинствата ли е? Не ви ли е гнус да ви управлява *** недочел Винету? И да решава бъдещето ви?
337
0
 
0
 
! Отговори
избирател = русофил преди 11 години
Ей хора, не става въпрос за гласуване за една или друга партия. Става въпрос за принципна политика. Тази на САЩ и тази на Русия. Русия се пробваха да ни уползотворят с АЕЦ Белене искаха да им станем роби отново, прилагат си втора част от плана Пълно унищожение, чиято цел е унищожаването на народа ни. Не мога да простя това! Това е моят народ, земята в която са погребани дедите ми, не мога да им позволя да ни вкарват безпаричие. За това избирам против Русия