БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с 2%

Четири партии влизат в следващия парламент, с шансове са други четири
22 яну 2013 20:15,
508
БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с  2%
Личният рейтинг на Борисов е по-висок от на правителството. Снимка: Impact Press Group

Твърде близки дистанции между двете водещи политически сили регистрира проучване на „Алфа рисърч“ на обществените нагласи през месец януари.

ГЕРБ има подкрепата на 20.9% от избирателите, а БСП е втора но диша във врата на управляващите с 18.5% доверие. Спрямо септември подкрепата за управляващата партия бележи лек спад /0,5 на сто/, докато проектът на БСП за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2 процента.

Четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ , БСП, "Движение България на гражданите" (5,6 %) и ДПС (5,4%).

Други четири политически сили са на рисково разстояние от четирипроцентовата бариера. Малко над бариерата би бил действителният вот за "Синята коалиция" и "Атака"-ВМРО, ако изборите бяха днес. А малко под прага, но с потенциал да го атакуват, са СДС и "Национален фронт за спасение на България" на собственика на СКАТ Валери Симеонов.
Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то Народно събрание, така и че ще останат под чертата.

Освен до високо напрежение, това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него, коментират от "Алфа рисърч".

Песимистичните оценки и очаквания за икономиката на страната и личните финанси и поредицата от скандали, които засегнаха управляващото мнозинство през последните месеци, са в основата на продължаващия плавен спад в оценките за работата на правителството, министрите и премиера.

За периода септември 2012 - януари 2013 г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, негативните се запазват около 46%.  Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (31% положителни оценки).

Личният рейтинг на премиера остава по-висок от рейтинга на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

Управляващите успяват да запазят по-значимо доверие единствено сред 30-50 годишните избиратели в големите градове, където е съсредоточена основната електорална подкрепа за ГЕРБ.

Сред останалите социално-демографски слоеве неодобрението доминира, достигайки до над 50 на сто в по-малките населени места.

Най-високо неодобрение срещат начинът на избор на членове на Конституционния съд (скандалите "Марковска" и "Гугушева"), строежите върху дюните в Несебър и защитени територии по Черноморието, данъкът върху лихвите по депозитите и задължителното предучилищно образование на четиригодишните.

Като последователна и положителна мярка се оценява най-вече запазването на забраната за пушене на закрити обществени места.

Продължава негативният тренд на доверието към основните държавни институции. Парламентът достига критичните 6% одобрение, неодобрението нараства до 58%.

Подобно е общественото доверие и към председателя на парламента Цецка Цачева (8% доверие срещу 48% недоверие). Освен собствената дейност на парламента, не е изключено дял в ръста на критичните оценки да имат медийните интервюта и на други представители на управляващото мнозинство, които предизвикаха силни негативни реакции в дните около Нова година, смятат социолозите.

Във всички случаи подобни изяви, успоредно с общия ръст на недоверието, формират негативен фон, който започва да хвърля сянка и върху оценявани доскоро като успешни представители на ГЕРБ.

Така например, най-одобряваният български политик, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отбелязва 10% спад в рейтинга си (от 53% на 42%), което трудно може да се обясни, ако не се вземе предвид нарасналата като цяло критичност към институциите, коментират от „Алфа рисърч“.

Вторият по рейтинг политик след  Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, също губи доверие, макар и в по-малка степен.

Положителните оценки за работата му намаляват от 38% на 33%, негативните се увеличават от 18% на 20%. Неадекватните реакции на президентската администрация около гафа със снимката в новогодишната реч стопяват позитивите, които държавният глава беше натрупал, осуетявайки клетвата на морално спорна личност като Венета Марковска за съдия в Конституционния съд.

Между 25 и 35 на сто от избирателите заявяват, че смятат да гласуват на референдума на 27 януари. Най-мобилизирани да отидат до урните са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", поради което съотношението между "да" и "не" е около 3:2 (62:38 на сто).

Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече (60 на сто)  от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" (29%).

Националното представителното проучване е проведено в периода 12 – 17 януари 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
0
 
! Отговори
накратко преди 11 години
БСП = Бесни Съветски ПростациГЕРБ = Гаврата Е Реална, БългариДПС = Дупетати Питат СултанаСДС = Само Да има Сирене
295
0
 
2
 
! Отговори
Me преди 11 години
Не ме учудва че ГЕРБ се сгромолясва.Учудва ме че има толков заблудени червени кратуни!
294
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До #361 Тъпия и жалък инфантилист си ти мой човек! В България най сигурния начин да разбереш дали един човек е *** е да го питаш за кой е гласувал и ако каже ГЕРБ значи по-добре да го гоним от България, че заради това в момента Бойко развява байряк а 25% от народа няма работа и едвам свързва двата края. Той #359 много добре го е казъл! Най добрата опция в момента е БСП за спечели изборите защото ако ГЕРБ са пак на чело значи България е загинала.То е достатъчно отчайващо че има %20.9 кретена
293
0
 
1
 
! Отговори
пак ужаси преди 11 години
БСП, ГЕРБ, ДПС ....тотален кошмар :(
292
0
 
1
 
! Отговори
има и други преди 11 години
"Глас народен" - партия без ченгета. Основана от Светльо Витков и други млади наивни хора.
291
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, какви два процента, бе онанисти червени?! Вие трябва да скачате до тавана на Позитано ако вържете 15%, бе инфантилисти! Кого си мислите, че будалкате и кой си мислите, че ви вярва?!
290
0
 
1
 
! Отговори
Некомпетентност преди 11 години
твоето име е ГЕРБ
289
0
 
1
 
! Отговори
Обобщение преди 11 години
Само *** неграмотен селянин не може да разбере че Бойко е престъпник.
288
0
 
0
 
! Отговори
Марко Магарков преди 11 години
Язе съм ***, щото тъй каза ОН. ОН бил *** и сички биле сме по-прости от него
287
0
 
0
 
! Отговори
От тиква преди 11 години
може да се роди само тиква, нищо друго. Да се пазят околните, че простотията е заразна
286
0
 
0
 
! Отговори
на Тиквата преди 11 години
тиквата е куха като тиква
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ako BSP spe4eli izborite s Balgaria e svarsheno za vinagi.
284
1
 
0
 
! Отговори
abc преди 11 години
Плащаше се с държавни марки, от всеки работещ минимум 6 лева !!!! БОЙКО е комунист, разберете !!! И им служи като теляк и пазвантин !!!! КОЙ ще сезира Конституционният съд за това НЕправомерно и НЕзаконно разпореждане с държавна собственост ????? Актът на МС от 28 09 2011 трябва да бъде обявен за невалиден !!!!!
283
1
 
0
 
! Отговори
abc преди 11 години
Групировката ГЕРБ - престъпление след пристъпление !!! Бойко Борисов и ГЕРБ извършват престъпления пред очите на Темида, на прикриватурата и Съда !!! И те си траят !! Не са само за Мишо Бирата и не-законната вила на Росен Плевнелиев в Черноморец, но също така и за разпореждането с държавна-народна собственост. БОЙКОБорисов даде чинията на връх Бузлуджа и земята около нея на БСП !!!! Като верен син на Партията, нали ??? Мутра слуга .....Това е Престъпление !!!!! Тази чиния е строена от всички Българи, с "доброволни" вноски направо от заплатите !!!!!!
282
1
 
0
 
! Отговори
abc преди 11 години
Групировката ГЕРБ - престъпление след пристъпление !!! Бойко Борисов и ГЕРБ извършват престъпления пред очите на Темида, на прикриватурата и Съда !!! И те си траят !! Не са само за Мишо Бирата и не-законната вила на Росен Плевнелиев в Черноморец, но също така и за разпореждането с държавна-народна собственост. БОЙКОБорисов даде чинията на връх Бузлуджа и земята около нея на БСП !!!! Като верен син на Партията, нали ??? Мутра слуга .....Това е Престъпление !!!!! Тази чиния е строена от всички Българи, с "доброволни" вноски направо от заплатите !!!!!! Плащаше се с държавни марки, от всеки
281
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП е на 2 процента от ДПС и от Атака
280
1
 
0
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Боко и Цоко ще врътнат изборите :)
279
1
 
0
 
! Отговори
Sega преди 11 години
Най голямото нещастие идва от това че все още се намират необразовани *** които вярват в хунтата Герб.Искрено сажелявам за интелигентните българи.
278
1
 
0
 
! Отговори
След Герб без енерге преди 11 години
Борисов да се скрие в миша дупка, защото заради престъпното му минало, с което го държат САЩ и други "доброжелатели" на България,той се разплаща с предаване на българските интереси.Той беше за Белене, дойде Хилъри, наби му канчето и той се обърна на 180гр. Няма непечеливша АЕЦ в света.Парите не са от бюджета,а от проектна компания.Русия е готова да инвестира, като България има 51% и АЕЦ остава българска.Герб ликвидира и последните технологии в България и след Герб Б-я ще бъде изостанал бантустан
277
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 11 години
Като чета Историята на България и не само тази на Аспаруховите Българи в мен се пораждат чувства на гордост на самочувствие на човек имал късмета да се е родил в толкова силна и справедлива Държава с толкова силни царе и с техните мъдри неща които са направили. Гордея се и с името Българин което означава според древни летописи Висок,светъл,честен,справедлив .Но не обзема ярост когато вече 23 години гледам как една шепа Политици без морал съсипват и унищожават всичко.И то от алчност и глупост