БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с 2%

Четири партии влизат в следващия парламент, с шансове са други четири
22 яну 2013 20:15,
508
БСП опасно близо до ГЕРБ – изостава само с  2%
Личният рейтинг на Борисов е по-висок от на правителството. Снимка: Impact Press Group

Твърде близки дистанции между двете водещи политически сили регистрира проучване на „Алфа рисърч“ на обществените нагласи през месец януари.

ГЕРБ има подкрепата на 20.9% от избирателите, а БСП е втора но диша във врата на управляващите с 18.5% доверие. Спрямо септември подкрепата за управляващата партия бележи лек спад /0,5 на сто/, докато проектът на БСП за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2 процента.

Четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ , БСП, "Движение България на гражданите" (5,6 %) и ДПС (5,4%).

Други четири политически сили са на рисково разстояние от четирипроцентовата бариера. Малко над бариерата би бил действителният вот за "Синята коалиция" и "Атака"-ВМРО, ако изборите бяха днес. А малко под прага, но с потенциал да го атакуват, са СДС и "Национален фронт за спасение на България" на собственика на СКАТ Валери Симеонов.
Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то Народно събрание, така и че ще останат под чертата.

Освен до високо напрежение, това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него, коментират от "Алфа рисърч".

Песимистичните оценки и очаквания за икономиката на страната и личните финанси и поредицата от скандали, които засегнаха управляващото мнозинство през последните месеци, са в основата на продължаващия плавен спад в оценките за работата на правителството, министрите и премиера.

За периода септември 2012 - януари 2013 г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, негативните се запазват около 46%.  Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е Лиляна Павлова (31% положителни оценки).

Личният рейтинг на премиера остава по-висок от рейтинга на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%.

Управляващите успяват да запазят по-значимо доверие единствено сред 30-50 годишните избиратели в големите градове, където е съсредоточена основната електорална подкрепа за ГЕРБ.

Сред останалите социално-демографски слоеве неодобрението доминира, достигайки до над 50 на сто в по-малките населени места.

Най-високо неодобрение срещат начинът на избор на членове на Конституционния съд (скандалите "Марковска" и "Гугушева"), строежите върху дюните в Несебър и защитени територии по Черноморието, данъкът върху лихвите по депозитите и задължителното предучилищно образование на четиригодишните.

Като последователна и положителна мярка се оценява най-вече запазването на забраната за пушене на закрити обществени места.

Продължава негативният тренд на доверието към основните държавни институции. Парламентът достига критичните 6% одобрение, неодобрението нараства до 58%.

Подобно е общественото доверие и към председателя на парламента Цецка Цачева (8% доверие срещу 48% недоверие). Освен собствената дейност на парламента, не е изключено дял в ръста на критичните оценки да имат медийните интервюта и на други представители на управляващото мнозинство, които предизвикаха силни негативни реакции в дните около Нова година, смятат социолозите.

Във всички случаи подобни изяви, успоредно с общия ръст на недоверието, формират негативен фон, който започва да хвърля сянка и върху оценявани доскоро като успешни представители на ГЕРБ.

Така например, най-одобряваният български политик, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отбелязва 10% спад в рейтинга си (от 53% на 42%), което трудно може да се обясни, ако не се вземе предвид нарасналата като цяло критичност към институциите, коментират от „Алфа рисърч“.

Вторият по рейтинг политик след  Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, също губи доверие, макар и в по-малка степен.

Положителните оценки за работата му намаляват от 38% на 33%, негативните се увеличават от 18% на 20%. Неадекватните реакции на президентската администрация около гафа със снимката в новогодишната реч стопяват позитивите, които държавният глава беше натрупал, осуетявайки клетвата на морално спорна личност като Венета Марковска за съдия в Конституционния съд.

Между 25 и 35 на сто от избирателите заявяват, че смятат да гласуват на референдума на 27 януари. Най-мобилизирани да отидат до урните са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", поради което съотношението между "да" и "не" е около 3:2 (62:38 на сто).

Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече (60 на сто)  от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" (29%).

Националното представителното проучване е проведено в периода 12 – 17 януари 2013 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
1
 
! Отговори
петел преди 11 години
Както и преди не взимахте под внимание Светльо Витков, така и сега ще има изненада."Глас народен" ще влезе в парламента и то не като събере протестен вот, а като мобилизира млади хора, негласуващи за изброените по-горе изедници. Най-после с удовоствие ще отида да гласувам!
335
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... *** МНОО СТЕ ПРОСТИ *** БЕ И С АЕЦ И БЕЗ...!
334
0
 
0
 
! Отговори
анна преди 11 години
Смърфиета, положението е страшно.Всичка са облъчени да вярват, че ГЕРБ и БСП са опозиция.Хората не мислят, младите не мислят, всички са изключително слабопаметни и *** податливи.Българинът няма гражданска позиция, няма обединение между хората, всеки само гледа дали е добре той самият.Явно 80% от народа заслужава да се върнат партизаните и да започнат да ни управляват с *** и турци заедно!
333
0
 
0
 
! Отговори
АЕЦО преди 11 години
бСП не е никаква алтернатива на ГЕРБ.Те на се никаква опозиция.През всичките години разиграват една постановка, само и само да държат интереса на хората и едва ли не да не убедят, че те са работещите хора..Тези заедно със Царчето се изсмяха дружно на целия ни народ, а после кой му дреме, че са се разпаднали.Получиха това, което искат.А бабичките им вярват, а *** гласуват на равнис.Българинът е с продупчена глава и изтичащ мозък.Няма такова преживно стадно животно.ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЯХ......
332
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уфффф писна ми да гледам как ГЕРБ подготвят бъдещето управление на партията-майка.Скоро няма да има надежда за интелигентните и начетени българи, които искат да работят и да се развиват.Тези ни съсипаха.Не сме виждали истинско дясно управление от 15 години.Овчия народ отново върна на власт КГБ-то, мутрите, ДС, старата номенклатура, която само си раздава бонуси и поръчки.Какво да правя с моето младо семейство в държава, която продължава да обслужва старите комунисти и техните момчета-борчета!!!!!
331
0
 
0
 
! Отговори
Смърфиета преди 11 години
До трибун и всички които пискат срещу *** и техните сателити и стоят зад ГЕРБ;Абе хора, вие слабоумни ли сте? ББ да не е тръгнал от конца в Белене случайно? Нали и той е сателит, при това един от най- приближените на Живков. И сега само не ми се хващайте за онези недоклатените от Горд, че там е бившият шеф на ББ Румен Ралчев и онова недоклатените недоносче Славчо Бинев. Разберете, алтернатива на БКП още няма!!! Мразя комунисти, но ББ не е избор ....
330
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПОЦАРНИКАРО СЕ ПРИКРИЕ ШО СИ КУПИМЕ ТОПЪ...ХАХА...ПУЦА С ФИДОСКИ...!
329
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АРМИ ПОНЕ 80000...ПОЛИС САМО МЛАДИ И СЛАБИ...20000...НИКВИ ДЕБЕЛОГУЗИ ПОЛИЦАИКИ С ОБЕЦИ...ХЕХЕ...И ЦЕРВИЛО...АБЕ ЦЕЦКУ ТУВА МВР Е КАТО БАРДАК БЕ...!...И ИЧ НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ ИМЕТО НА ПРЕМИЕРО КОИ Е...ВАЖНО Е ЧИСТИ УЛИЦИ И СТАНДАРТ...!....РАЗБРА ЛИ БЕ ПОЖАРНИКАР ДООЛЕН...ХЕХЕ....!
328
0
 
0
 
! Отговори
УЖАС преди 11 години
Ще пропусна референдума само защото е иницииран от БСП, най-омразните комунисти.И се чудя как така хората продължават да се залъгват за партии като БСП и ГЕРБ!Явно отново ще се затъва благодарение на хора, които гласуват безмозъчно.Нима ГЕРБ и БСП не бяха именно Тройната Коалиция и не направиха страната ни истинска клоака.Колко тъжно, че България скоро няма да изплува и да бъде свободна и демократична.Продължавайте да гласувате за старата номенклатура и за наглите комунисти...НЯМАМ ДУМИ!
327
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....САМО 70 ДЕПУТАТИ СА ДОСТАТЪЧНИ...КВОТА НАСЕЛЕНИЕ БРОИ ДЕПУТАТИ...МАХАМЕ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ...ДЛЪЖНОСЪ ИЗЛИШНА...!....НАЕЛИ Е КРИЗА БЕ ...ШО СА ВИ 240...!...ДУГАН И КОЗЕЛА У ЗАТВОРА С ПРЕДИМСТВО...!....ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ОБШТЕСТВОТО И ОТВРАШТАВАТ МЛАДИТЕ ....!
326
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Ей хора, не става въпрос за гласуване за една или друга партия. Става въпрос за принципна политика. Тази на САЩ и тази на Русия. САЩ се пробваха да ни уползотворят с атентата на летището, искаха да им станем спусък за Хизбула, прилагат си втора част от плана Ран-ът, чиято цел е унищожаването на народа ни. Не мога да простя това! Това е моят народ, земята в която са погребани дедите ми, не мога да им позволя да ни вкарват в конфликти и да ни унищожават. За това избирам за или против САЩ!
325
0
 
0
 
! Отговори
Неразбиращ преди 11 години
Не мога да разбера защо всички дебата около тоя референдум се въртат около Белене, при условие че думичката Белене не съществува във въпроса? Той е йезуитски зададен! Ако гласуваш с не - значи утре ако решим да изграждаме мощности където и да било няма да можем. Ужасно ме притеснява факта че АЕЦ Козлудуй трябва да получи правото да работи след 10 год. А като знаем напр. франсетата колко са съгласни с това, шанса след 10 год да се молим за ток е огромен. Защо никой не говори за това?
324
0
 
0
 
! Отговори
Ина преди 11 години
Понеже се замълча на тема Конституционен съд моят въпрос е- ние имаме ли такъв в момента? И липсата на 1 съдия не е ли де факто /а може би и де юре/ нефункциониращ съд. А ако няма КС, то тогава всяко нарушение на конституцията остава правно действащо и дори утре да бъде прието за противоконституционно то не би породило действия със задна дата. Т.е в момента сме с бламирана конституция! А това е равно на диктатура. Та питам отново - имаме ли Конституционен съд?
323
0
 
0
 
! Отговори
tribun преди 11 години
Явно на някой му липсват старите партийни форуми речите на другаря Живков,стила на Станишев много напомня за речите на партийните функционери преди 1989.
322
0
 
0
 
! Отговори
до 378 преди 11 години
Малко прекаляваш с квалификациите за това колко сме били зле. Не знам в някое гето ли живееш. Реалността е, че спестяванията на българите в банките расте. Има хора, които винаги ще си бъдат зле без значение кой е на власт. Хора, които още имат мисленето, че някой ще се грижи за тях. Реалността в пазарната икономика е друга - "човек за човека е вълк". Щом сме поели пътя към тази икономика трябва да свикнем с принципите и. Вместо да мрънкате по форумите - вземете живота си в ръце.
321
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Включването на НФСБ е новост.Доскоро въобще не ги споменаваха и с право, след резила с Атака преди години.Ще ни натресат пак някакви калинчета, които сетне ще се изметнат и станат герберастчета, както въпросната Крумова по Нова тв и субсидийка.
320
0
 
0
 
! Отговори
tribun преди 11 години
В сутрешния блок на една телевизия Станишев каза че, Беляне ще създаде 50 000 работни места и България трябва да стане високо технологична страна ,след като неговата партия и сателитите и 23 години съсипват държавата ,по голямо лицемерие не бях срещал.
319
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защитавате Герб добре значи приемате министър председателя ви да излиза по телевизията и да говори с вулгарен език,както си е говорил в мутренските години-Какви пет пари БЕ!!!-Какво Белене БЕ !!!!И според вас няма друг който да управлява тази малка државица само мутрата -е това наистина е жив мазохизъм.
318
0
 
0
 
! Отговори
orce преди 11 години
Vo BOSNA ima edna pogovborka i kazuva sjasi Murto da se kaci Kurto.Toa e na sekade po Balkanot pa i vo del od Evropa Vo Slovenija protestite ne se samo protiv momentalno vladeackata struktura no i protiv prethodnite zatoa sto site tie VLADI od 1990 godina ispadnaa vo pretvorbata kradci i araamii nno samo za mal broj izbrani luge.I sega kaj vas sto i da go smenat Borisov so Stanisev za narodod ce ima mala ili nikakva razlika.Toa ti e sakavme demokratija dobivme lopovi i kradc
317
0
 
0
 
! Отговори
@@@@@@ преди 11 години
Е как да гласува човек за министър председател,който по национална телевизия говори на БЕ.Страшен интелект няма що! Световна излагация.