Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте

БСП: Добрев – тотален некадърник, премиерът бил изгонил RWE
Обновена: 22 яну 2013 17:38 | 22 яну 2013 17:08,
283
Документите от "кашона на Дядо Коледа" за "Белене" били менте
ГЕРБ яхват машината на времето, смята Станишев. Снимка: БТА

Документите, които премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев показаха вчера и днес по казуса АЕЦ “Белене“, са селективни и има следи от фалшификация.

Обвинението беше хвърлено днес от лидера на БСП Сергей Станишев. Вчера Борисов показа документи, които Добрев бил намерил в кашон в МИЕТ, според които стратегическият германски инвеститор за втората ядрена централа RWE се оттегля от проекта още през 2008 година.

Левицата и ГЕРБ отдавна водят спор кой всъщност е виновен за оттеглянето на немската компания от проекта. БСП твърди, че сегашното правителство я е изгонило, а Борисов винаги е отричал тези нападки.

“Освен, че са селективни, има следи от явна фалшификация“, обясни днес Станишев. Той показа документ на Националната електрическа компания, който е с дата 08.02.2008 година, а започва с думите “С решение на НЕК от 29.09.2008 година“.

ГЕРБ яхват машината на времето, обобщи своето виждане за ситуацията Станишев.

Още по темата
 Червеният лидер цитира официални изявления на RWE от ноември 2008 година, в които се посочва желанието на компанията да продължи проекта и се заявява категорично, че АЕЦ “Белене“ е първокласна инвестиция.

По думите на Станишев ситуацията показва, че още от началото на мандата си ГЕРБ са имали намерение да спрат втората ядрена централа. Решението за това беше обявено през март миналата година след дълги колебания.

От БСП влязоха и в пореден задочен спор с кабинета за цената на АЕЦ “Белене“. Точната сума не е ясна и варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали по темата се изказва представител на опозицията или мнозинството.

Според Станишев през 2010 година от “Росатом“ са дали финална цена от 6,3 млрд. евро. По думите на червения лидер обаче тази цифра е завишена и с преговори е можело да падне.

Вчера покрай новооткритите в кашон документи премиерът обвини Станишев и бившия енергиен министър Румен Овчаров в лъжа и манипулация, защото говорят, че цената на “Белене“ е около 5 млрд. евро.

Борисов показа писмо от RWE, в което се споменава крайна цена от 10 млрд. евро и се говори за невъзможност на НЕК да финансира проекта.

“Очевидно около Коледа и Нова година Дядо Коледа донесе един кашон с документи в мазето на министерството на икономиката“, иронизира Овчаров. По негови думи обаче в цялата кореспонденция липсвали отговорите на НЕК до RWE.

“Дядо Коледа явно е занесъл този кашон в някое друго мазе”, предположи бившият енергиен министър.

Той обясни, че сумата, за която говори немската компания е само предположение и инвеститорът най-вероятно е бил стреснат от кризата и затова е предвидил оскъпяване, което обаче нямало да съществува.

Бившият министър обвини пряко Бойко Борисов за отказа на RWE от проекта. По думите на Овчаров немският инвеститор се е оттеглил след разговор с премиера.

Станишев категорично отхвърли и "манипулациите" на Борисов, че за "Белене" са давани държавни пари. По думите на експремиера проектът е заложен като извънбюджетно финансиране.

Според Станишев изказванията на Борисов по темата говорят или за тотална некомпетентност или за явна лъжа.

Друга тема, която засегна левицата, е кризата във ВМЗ-Сопот. Лидерът на БСП съобщи, че учениците, които се включиха в протеста на оръжейниците заради неизплатените заплати, са били заплашени с изключване от училище.

Депутатът от БСП Ангел Найденов видя заплаха от гражданско неподчинение. По негови думи гладът и мизерията са провокирали хората да протестират. Той беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят изваждането на ВМЗ от забранителния списък за приватизация. Решението предстои да се гласува тази седмица в пленарна зала.

“Това е премахване на всякаква социална отговорност към работещите там“, заяви Найденов.

По негови думи правителство е свело решението за бъдещето на ВМЗ до избора фалит или прибързана приватизация.

По данни на Сметната палата 80 от 120 предприятия, управлявани от МИЕТ, са обявени в несъстоятелност, обясни Станишев.

Това означава, че министърът е тотален некадърник, заяви червеният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
hes преди 11 години
До Icelander то щото от СССР камо полза видяхме - това ли са днес директивите от Позитано 20. Човече почини си малко, днес заработи доста. Нищо че повечето ти писания са копи-пейст. От червена флашка ли ги сналяш
217
3
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
ДА на БЕЛЕНЕ е равнозначно на НЕ на ГЕРБ!!! Три пъти ДА на референдума!
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Р.Овч.атом твърди, че "Гьоло" е "прикрасна инвестиция" !...но балами не се явяват.
215
0
 
0
 
! Отговори
ponti преди 11 години
ros atom dade intervu i kazvat ,4e sa izumeni ot lajite ,koito kazvat ot gerb cenata e v pati po nniska i ne iskat ni6to ot balgarskiq budjet a mu davat 51 procenta:)ot pravitelstvoto pak ni lajat za koi li pat
214
0
 
0
 
! Отговори
Шимпанзе с PC преди 11 години
Кашони-шошони,Дядо Мраз-Дядо Коледа,суриката както и да го извърта и усуква,си излъга откровено само както той може.Народа го наказа преди 4г.за грабежа му,не виждам да го накаже и сега за лъжите му.Станишев трябва да разбере,че народа вече само на голи приказни не вярва,а иска дела и документи.Айде марш от там където ти дошъл.
213
0
 
1
 
! Отговори
krasos преди 11 години
До marinkissНе си играйте с думичката "сигурността" Каква гаранция имате ,че Румънската АЕЦ ,която е на 100 км. от Добрич няма да направи гаф (да не дава Господ) или някоя друга в Европа,това е най голямата глупост да заблуждавате хората...
212
1
 
1
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До marinkissГермания и Австрия са изолирани случаи - те са по-скоро прецеденти, отколкото правило! Нека не се водим винаги по Германия - два пъти се водиме и два пъти сме грешали!
211
1
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До marinkissЗащото атомната енергия е най-евтиният източник, познат към момента. Освен това е най-сигурният и постоянен източник на електроенергия може да работи без спиране цяла година. В сравнение с ТЕЦ основното преимущество е пълната липса на вредни емисии газове. При ВЕИ предимството е в пъти по-ниската цена и почти непрекъснатото производство никаква зависимост от природния явления като вода, вятър и слънце.
210
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТАНИШЕВ , РУСКИЯТ СПЕЦИАЛИСТ , КОЙТО ПРИЗНА ЗА ЦЕНАТА НА БЕЛЕНЕ И КАЗА СЪЩО ЧЕ НЕ НИ Е НЕОБХОДИМА , МАИ ВИ ОБЪРКА ПЛАНОВЕТЕ ????
209
0
 
0
 
! Отговори
marinkiss преди 11 години
Icelander, германците са едни глупави хора :) Тяхната икономика е на последно място в Европа :) Те затова решиха в следващите 10 години да се отърват от всичките си АЕЦ :)Ето затова, което казваш, за тази близост на АЕЦ, трябва да се вземе решение на световно ниво да започнат да се ликвидират тези мощности. Много са примамливи заради евтиния ток, но имат един куп други недостатъци, които не трябва да се пренебрегват заради далаверата с тока.
208
0
 
0
 
! Отговори
До 217- Луцифер преди 11 години
Ами аз да те питам Бойко какъв е? нали предпочете БКП пред работата си?за сведение- Станишев НИКОГА не е бил член на БКП.Порно- фотомоделът Влен го обяви за гей. ОК, може и да е прав- той си знае от къде е сигурен.Но никога не го е наричал комунист.....А Бойко все още не си е върнал партийния билет, май.....
207
0
 
0
 
! Отговори
marinkiss преди 11 години
Icelander, Световната атомна асоциация не случайно се нарича така :) Няма как да не лобират за АЕЦ и да не обясняват колко е хубаво. Попитай една произволна зелена асоциация какво мисли по този въпрос. Хората в зелените асоциации, организации, партии и т.н. са хилядократно повече на брой от тия лобисти. Е, кой да послушаме?Или може би трябва слепешком да заместим едно зло (ТЕЦ) с друго зло (АЕЦ)? Защо да не ги заместим с ВЕИ? Все пак ресурсите за ТЕЦ и АЕЦ са ограничени и се продават ;)
206
0
 
0
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До marinkissСъгласен съм, че при всяка машина има риск. Там е въпросът - въпросният риск да бъде сведен до минимум. Смятам, че имаме досатътчноподготвени учени, които да реагиарт адекватно! Така или иначе, не трябва да забравяме, че и централата в ръумъния и тазив Турция са много близо до нас - ащко не дай си Боже стане авария и при тях - то ние със сигурност също ще пострадаме...
205
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател до 221 преди 11 години
Супер безопасен ядрен синтез,и супер безопасно делене на атома още не открито.
204
0
 
0
 
! Отговори
marinkiss преди 11 години
Icelander, абсолютно съм съгласен с теб, човече. Вероятно това са едни супер безопасни реактори. Въпросът със сигурността е съвсем друг. Ако по някаква причина тия реактори аварират - природен катаклизъм, човешка грешка, пожар, нападение или каквото и да е... - има ли България капацитет да реагира адекватно на това?Да не забравяме, че и най-издържаните от технологична гледна точка машини аварират. Примери бол.Ако бяхме Германия, да поемем риска, но ние гащите не може да си вържем сами!
203
0
 
1
 
! Отговори
ponti преди 11 години
tova napravo e cinizam:)v poslednata sedmica predi referenduma da izvadi6 ot ka6on dokumenti s ,koito bi trqbvalo da si zapoznat ot mnogo vreme:)golemi fokusnici do denq na referenduma moje tezi fokusnici da izvadqt i zaek ot cilindar:)vaob6te verva li im nqkoi
202
1
 
0
 
! Отговори
Дойче Веле преди 11 години
Целия свят лъже ,само Станишев е прав.
201
0
 
0
 
! Отговори
Овчаров преди 11 години
Жалко, че няма професия "разбивач на ГЕРБерски лъжи и митове", можеше да изкарам бая пари.
200
0
 
0
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
Защо не вярвам на нито една дума на Станишко, Р. Овч.и *** Димитров? Ами защото са потомци и продължители на "славната" БКП. С една дума комунисти. А "комунист" е синоним на ЛЪЖЕЦ!Това се потвърждава непрестанно от 1918г. и точно сега, червените милионери са започнали да говорят истини!? Хайде у лево.
199
0
 
0
 
! Отговори
Чори Папа преди 11 години
щях да гласувам за на референдума,защото вярвах че намеренията на Станишев са чисти,но вече съм разколебан и ще изчакам до края на седмицата за да взема решението си.