8185 македонци "станаха българи" за 1 година

Бразилски футболисти също взели българско гражданство
32
8185 македонци "станаха българи" за 1 година
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БТА

Осем души са придобили българско гражданство поради наличието на интерес от държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България, става ясно от отчета на Комисията по българско гражданство и българи в чужбина.

Сред тях са състезателка по модерен петобой от Русия, привлечена в българския национален отбор, професор от Израел със заслуги към България в областта на науката и обществената сфера, двама бразилски футболисти, привлечени в отбора на "Лудогорец"-Разград, две състезателки по художествена гимнастика с арменско гражданство, които са родени и живеят в България и са съответно на 13 и 14 години, 18-годишен тенисист с арменско гражданство, който живее в България и има победи в национални и международни турнири, гражданин от Италия с особени заслуги в текстилната промишленост и винопроизводството.

18 081 души са придобили българско гражданство от 23 януари миналата година до вчера. За този период вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 лица. Попова е отказала издаването на укази за промяна на гражданството на общо 1 597 лица. Вицепрезидентът е отказала указ за даване на българско гражданство на 1 430 души.

Най-много са лицата, придобили българско гражданство от Македония - 8 185 души, следвани от  Молдова – 5 705, и от Украйна – 975.

Петима, получили отказ, са спортисти, за които не са постъпили достатъчно убедителни предложения, подкрепени от конкретни спортни постижения. Пет отказа са по предложения за принос в българската култура и за заслуги в бизнеса и икономиката без представени достатъчно аргументи за изключителен и реален принос.

Отказано е гражданство на други 11 лица, предложени заради направено дарение. От тях 7 са от Русия, двама - от Украйна, един от Казахстан, един от Саудитска Арабия. Направените от тях дарения варират от 50 000 лв. до 100 000 евро, които са дадени за възстановяване на църковни храмове.

Комисията по предоставяне на убежище при президента не е предоставила убежище на чуждестранни граждани за периода от 23 януари 2012 година до 22 януари 2013 г. 14 граждани са подали молби за убежище за този период, 6 от тях са от Украйна, трима от Иран, двама от Ирак, по един от Армения, Сирия и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
талибан преди 11 години
До as-аман ,по добре да са кюрди отколкото българи, пак ще е нещо по вишшо от българина.
21
0
 
0
 
! Отговори
кюрд преди 11 години
кюрдиста над турция за винаги
20
0
 
0
 
! Отговори
експерт преди 11 години
То хубаво,че стават Българи но не отиват на село да садят картофи нали.А пък ние истинските Българи ходим да берем салати в Англия и не щем да сме Българи.Кюрдите и те само желязо берат и стават множко,не виждам как ще ги интегрирате.
19
0
 
0
 
! Отговори
do.ta6ak.5 преди 11 години
ti.koga.hodi.v.elada.ta.znae6.tam.az.kadeto.sam.bil.kato.kaje6.vulgaro.horata.pitaiat.mnnoogo.ovajenie
18
0
 
0
 
! Отговори
as преди 11 години
До талибан те сами ще ве търсят до 10 г Курдите ще станат 50 процента имаи търпение
17
0
 
0
 
! Отговори
123456 преди 11 години
никой никакви пари за БГ гражданство не дава,има си определени такси,събираш пакет документи и ги подаваш,ако покриваш необходимите критерии,значи получаваш,ако не-значи не.аз съм от тия,ктои през 2012 получиха БГ гражданство и съм от Украина.не че много ми трябва,но т.к.тук жевея от 1996,затова реших да си подам документите,не виждам нищо лошо в това,че дават гражданство на хората.друг е въпроса в морала на некой от получилите.иначе ока не дават,то скоро няма да има вообще работещи тук.
16
0
 
0
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
Тази сива мишка кой я изтърва?Я марш в дупката си веднага!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПО КОЛКО ПАРИ ВЗЕМАТЕ ЗА ПАСПОРТ ?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8185 македонци "станаха българи" за 1 година****************Ха сега кажете колко парички взехте за да ги направите българи, може и на калпак, може и общо, Със сметките още се оправям
13
0
 
0
 
! Отговори
талибан преди 11 години
До на мен пак ми кажете как да взема турско гражданство ,искам да ида в анадола.
12
0
 
0
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Уркото и националсоциалиста;След ДЕСЕТИ гърците дадоха гражданство на КАРАКАЧАНИТЕ и грузинците.Спомнете си за КОЛХИДА бе неуки ***. Защо не протестирахте за това пред ГОЦЕ и МАРИН бе ТИКВИ комунистически.
11
0
 
0
 
! Отговори
www преди 11 години
Моля ви дайте ми някакъв съвет от вас.Искам да взема немско гражданство и как става процедурата???Благодаря за съвета
10
0
 
0
 
! Отговори
турчин преди 11 години
а бе македонци защо се натискате ,сега пак по форумите ще ви наричат албански ***.пред това племе *** са златни.
9
0
 
0
 
! Отговори
х преди 11 години
Няма и две хиляди се определят като българи , а какво се оказва, че сме дали 8000 паспорта......абе яяя
8
0
 
0
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
*** ГАДНА БАБКА ДОЛНОПРОБНА ВЕЩИЦА--КОЙ ТИ ДАДЕ ПРАВОТО ДА РАЗДАВАШ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО НА ЧУЖДЕНЦИ КОИТО ДОРИ НЕ СА СЛАВЯНИ ИЛИ ДОРИ БЕЛИ? КОЙ *** *** ДЪРТАЧКЕ ДОЛНА..СЛЕД ЮЛИ МНОГО ПРОМЕНИ ЩЕ СТАНАТ БАБО--И ТИ ЩЕ ИЗГЪРМИШ АДСКИ ЗДРАВО--ЗАКЛЕВАМ ТИ СЕ
7
0
 
1
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
На тия *** може да им дадем единствено и само въже на което да се обесят мръсните предателски македонски *** но в никакъв случай и българско гражданство. Тези национални предатели и сръбски мекерета са се отказали от него в момента в който предадоха майка България. Затова единствено въже може да им подадем и то след като албанците са избили братята, бащите и синовете им и са изнасилили майките и сестрите им.
6
0
 
2
 
! Отговори
Marry_Jane преди 11 години
Ако знаете пък колко придобиха чуждо гражданство....и не мислят да го сменят...
5
0
 
0
 
! Отговори
Динков преди 11 години
Вицепрезидентът Попова е издала указ за българско гражданство защото така повелява българския закон. Тези хора от Македония са доказали, че по произход са българи. И това е правилната позиция. Нещо повече, за гражданите на Република Македония според мен трябва да се дава гражданство с по-малко административни пречки. Причината е, че с хората от Македония ние сме един народ, имаме обща история, говорим един език, имаме една азбука и много български граждани имат роднини в Македония. Ицко
4
0
 
6
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
КОЙТО НЕ Е ИСКАЛ....ТОЙ НЯМА БГ ГРАЖДАНСТВО.....
3
0
 
1
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Познаите колко живеят в България от тия.Нямам против, да им дават.Обаче да ги задължът 5 години да не напускат БГ.Да плащат данъци и осигуровки.