Финансова стабилност, ако победим на изборите!

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат
Обновена: 29 яну 2013 16:57 | 29 яну 2013 16:41, Веселина Йорданова
698
Финансова стабилност, ако победим на изборите!
Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото Борисов напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование,  здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0.2-0.3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се провалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, даде пример той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна той.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Борисов изтъкна, че като партия ГЕРБ се е старала максимално да не се намесва в референдума. По думите му активността е била ниска, защото темата е много специфична.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Няма безплатни обяди и днешния сигурно някой го плаща, коментира в типичния си стил той и напомни, че „когато свършат парите, започват кавгите”.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се. Според него от нападението над  ДПС лидера Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Той обеща българските учени да използват парите от бъдещата оперативната програма, за да правят наука, след промените в образователното министерство и Фонд „Научни изследвания“. Днес Борисов очаква оставката на „председателя на борда“ във фонда. Премиерът коментира и оставката на образователния министър Сергей Игнатов.

„За съжаление, министърът не ме чу, когато му казах в петък, че въобще, като чуя думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд, той реши да ме убеждава в обратното“, каза Борисов.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност.

Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно.  Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас.

Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези миларди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, коментира той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той.

Премиерът разчита тази година да бъдат усвоени поне 80 % от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


698
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
507
4
 
3
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Мирчева;Комунистите не само че ограбиха Б-я ,но извършиха и др. престъпления.Те направиха българина с руски манталитет, пиян и мързелив.Българина беше работен,когато работеше на собствената си нива,работилница, магазин и др. *** го направиха наемен работник,който не е мотивиран да работи. Резултатите са налице, стари технологи и от преди ВСВ,мързеливи хора,ниско качествена продукция и нисък стандарт на живот-по сталински.
506
2
 
3
 
! Отговори
антигербер преди 11 години
Мирчева, от целия ти коментар личи , че си ходила на училище само до четвърти клас.Първото ти изречение е не завършено . след него трябва да има запетая , а не точка .понятие си нямаш от граматика.Половината население на земята е ляво ориентираано , а ти се възмущаваш , че мислят по комунистически. Явно демокрацията за тебе е твоята демокрация. Правителствата идват на власт, за да направят живота на хората малко по-добър от преди.
505
3
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Не се лъжете по партиите, независимо коя е на влас политиката е една и съща, какво трябва да се случи още за до го разберем, всички те са поставени от различни финасови структури, енергийни гиганти, банки и т.н. .Такава е световната политика демокрация казват просто за да не плашат хората а на практика е фашистко кооперативно колониялен капитализъм, това се случва в света .ПАРТИИТЕ СА САМО ЗА ПРЕД ХОРАТА ДА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ИМАТ ПРАВО НА ИЗБОР .
504
0
 
1
 
! Отговори
Emiliqn Petrov преди 11 години
Алексей Петров,който всъщност го назначи тогава правителството - БСП :)
503
0
 
3
 
! Отговори
Emiliqn Petrov преди 11 години
Вчера опозицията искаха оставки,а бързо забравиха всички как по тяхно време беше разстрелян Емил Кюлев, съветникът на тогавашния президент Георги Първанов, нито вътрешният министър Румен Петков подаде оставка, нито премиерът Сергей Станишев я подаде ???Самоубийството на Ахмед Емин в сараите на Доган, убийството на Георги Илиев и др.А отвличанията по време на тройната коалиция? А признанията на един от свидетелите,че 5 от тях са били поръчани от Алексей Петров?
502
1
 
4
 
! Отговори
найден преди 11 години
За жалост се видя на референдума,че станишев има 800 000 избиратели в страната,а това няма да стигне да бие бойко.Борисов е прав,че когато той има нужда хората излизат,гласуват и смазват комунистите.Докато станишев преди референдума ходеше по витошка като клошар да агитира,каза на хората да го подкрепят,а 6 000 000 българи си седяха по къщите.
501
4
 
6
 
! Отговори
Мирчева преди 11 години
Заради Станишев,който още прави коалиции с турците.Те още ни управляват.Как може още да има хора с комунистическо мислене и да защитава червената партия незнам,пък на всичкото отгоре и турците заедно с тях
500
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да гжо Горанова за болните от рак Борисов е виновен да знаете.Не мога да повярвам колко некомпетентни хора има.
499
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България беше ограбена от бкп и станишев след това.Много разбирате вие от финансова стабилност.Излезте и с доблест гласувайте за партията,която спря всички еврофондове и проекти,партията,която се назовава БКП-БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ и днес БСП-БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.Още живуркат тия комунисти в страната...
498
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Г-да депутати защо непрекъснато се въртите около парламента и минавате от една партия в друга,защо не направите някой завод да откриете работни места ,а се въртите непрекъснато около партий и политика?Ами вие ще се пенсионирате в парламента ,а бедните хорица без работа ще се чудят как да се изхранват камо ли да стигнат до пенсия !!!
497
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dolo gerb..za ni6to ne stavate ne vi li e sram be..horata mizerstvat zaradi vas a vie si vdigate zaplatite i si razdavate bonusi...bokluci dolni
496
0
 
2
 
! Отговори
ГОРАНОВА преди 11 години
Защо чуваме само за инфраструктура,за реактори и европейска България,когато НАРОДЪТ гладува и мизерства с тези КЕРЛИВИ ЗАПЛАТИ,ПЕНСИЙ И МАЙЧИНСТВО !Тази европейска държава с колко народ ще остане?През тези 23години коя ли партия не беше на власт и нищо за народа !Българският народ умира по улиците от инфаркти,идете в болниците да видите колко онкологични болни хора има,колко тумори откриват всеки ден лекарите ,посетете някоя болница и дано да ви се свият, поне мъничко сърцата ако имате такива!
495
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стабилна мизерия.Това ли ни предлагаш?А за теб 600 лв.върху заплатата от нова година.Е,с 4000 лв. средна заплата народа ще те избере пожизнено.А за теб това са само джобни вероятно.Дотам ли я докара,бе Бойко,няколко месеца преди изборите да дразниш озверелия от глад народ.
494
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради вашата финансова стабилност народа умира от глад.Не,благодаря.Вие се грижите единствено за вашата лична финансова стабилност.Не ви искаме повече,вървете си с мир,за да не стане по-лошо.
493
0
 
1
 
! Отговори
neron преди 11 години
Sega sled i3borite 6te gi vida tiq deto pogrebaxa BALGARIQ da otgovarqt pred naroda.....boikovci,cecovci i sqlata im sbir6tina.....
492
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най големият смех е,че ББ вече почна да плаши и западняците с Станишев.Явно се е поуплашил за наближаващите избори. За нас "лошия матрял" си знаем,че ни смята за ***,но явно смята и западняците за такива та да се уплашат.
491
0
 
4
 
! Отговори
льольо преди 11 години
На нас общава мизерията да става още по-голяма,а на Европа-нисък дефицит,което значи,че няма да се налага да ни "спасяват".Просто ще си измрем от бедност.Това означава обещанието на мутрата.Това "обещание" е отправено навън и всъщност означава "Аз ще открадна изборите,ама вие си затворете очите,защото няма да имате проблем с българите.Ще ги унищожа вместо вас"Най-вероятно това ще бъде чуто и разбрано от когото трябва.Как ще се спасяваме ние от "компетентното" му управление-всеки сам,както винаг
490
1
 
18
 
! Отговори
Якорита Уташака преди 11 години
До Анонимен> навремето си мислех 4е по *** от Тато няма да се намери е Боко го надминаМомчето ми, навремето Тато освен че ръсеше простотии, гледаше и по някой лев да влиза в държавата (производство имаше, внос-износ, алъш-вериш и т.н.). И такова количество безработни гладни и обезверени хора не е имало по негово време.
489
1
 
9
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Светът живее не с хубавата дума демокрация а в един див фашистко кооперативен колониален капитализъм, това е съвременият комунизъм и фашизъм окрасен с думата демокрация. За голямата печалба се потъкват свободите и правата на хората но пропагандата по медиите е успяла да промие мозъците ни.
488
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит 1 април