"Частните монополи завземат всеки един сектор"

Левицата за скандалите в МЗХ, ЕРП-тата и КС
Обновена: 12 фев 2013 21:05 | 12 фев 2013 20:00,
205
"Частните монополи завземат всеки един сектор"
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

По-лошо от държавния монопол е единствено частният монопол, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира протестите срещу високите сметки за ток и ситуацията с енергоразпределителните дружества.

Социалистът обясни, че БСП са се обявили против приватизацията им още при управлението на НДСВ.

Проблемът е дълбок, той се натрупва и при това управление излезе извън контрол, обясни още Станишев виждането си за проблемите с ЕРП-тата и високите цени на тока.

Левицата ще настоява за сформиране на парламентарна анкетна комисия, която да провери цялата дейност на енергоразпределителните дружества – приватизационни договори, финансови потоци, ценообразуване и т.н.

Според Станишев протестите показват, че хората не вярват на държавата и отговорността за това е на сегашното правителство. Лидерът на БСП обясни още, че ДКЕВР е показала неспособността си да се справи при подобни ситуации и допълни, че левицата отдавна настоява председателят на комисията да се избира от парламента и Народното събрание да има контрол на комисията.

Станишев припомни още, че през 2011 година са били приватизирани остатъчните дялове от енергоразпределителните дружества, което окончателно е лишило държавата от роля в енергийния сектор.

Държавата е била ощетена с 180 милиона лева от тази приватизация, защото акциите са били продавани на цена от 1632 лева за акция при 4600 лева за акция през 2004 година.

Станишев се обяви за възстановяване на икономическата роля на държавата и връщането на активната роля на държавата в инвестиционния процес.

Частните монополи завземат всеки един сектор, допълни още Станишев.

ОЛАФ за първи път проверява действащ български министър, коментира евродепутатът от БСП Илияна Йотова разразилия се днес скандал с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Вестник “Сега“ днес излезе с материал, че Европейската служба за борба с измамите проверява Найденов заради  възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Въпросната поръчка беше спечелена от бившите пиарки на земеделското министерство и още тогава се разрази медиен скандал.

Йотова обясни, че си позволява да заяви нещо толкова категорично заради самите реакции на Найденов, който по нейни думи днес обърнал становището са на 180 градуса.

По думите на евродепутата сутринта Найденов “истерично отрекъл“ информацията, на обяд обяснил, че има проверка, но тя не е срещу него, а от разпространено от МВР съобщение стана ясно, че наистина има проверка за въпросната обществена поръчка.

Йотова заяви, че вече е поискала среща със Соня Клисарска, директор на АФКОС-МВР /национална контактна точка с ОЛАФ/.

Тя обясни, че левицата ще изиска и становището на прокуратурата по случая, както и ще отнесе въпроса до НС. По нейни думи червените ще поискат изслушване на Найденов и Цветан Цветанов. Оставката на Найденов отдавна стои на дневен ред, заяви още Йотова.

От левицата бяха категорични още, че няма да подкрепят номинацията на ГЕРБ за член на Конституционния съд. Вчера мнозинството депозира кандидатурата на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС Гроздан Илиев. Станишев коментира, че процедурата е била абсолютно опорочена и ГЕРБ са разрушили авторитета на една институция, която се е ползвала с високо доверие.

Той пропомни неуспешните кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева.

Каквито и да са качествата на кандидата, не можем политически да подкрепим кандидатурата, заяви лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сергейко, грабвайте са с Боку под ръчичка и бърже бегайте....То убаво всеки ден по двайс пъти все нещо недоволстваш и си уж откъм народа ама всички знаем, че изобщо не е така. А стига се криви кат ***.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, да! Това се случи вчера?!
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То този *** умни хора не може да излъже - това го знае и той, защото всеки начетен знае, че страшно лъже. Проблема на държавата е че има много невежи, които могат да му вярват какви ги дрънка. Към тях са насочени тези приказки. Герберите не са цвете за мирисане, но тия са направо магарешки бодил- хора мислете стига експерименти!!!
50
6
 
15
 
! Отговори
111 преди 11 години
Давай Станишка,така отвращаваш все повече от БСП и сателита й ДПС...
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до историка - твоите факти са верни , но искам да добавя нещо - че не само в България но и в целия свят комунистите не са печелили избори по честен начин.
48
5
 
5
 
! Отговори
456 преди 11 години
До Ха ха хаааааЗащо се смееш?? ГЕРБ с просташкото си управление дадоха карт бланш на опозицията!Не очаквай от народа доверие в предатели!!
47
1
 
3
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Като чета постовете тук, излиза, че темата не са монополите, а какво може да се каже срещу Сергей Станишев. Ето затова нашия преход никога не свършва, защото не е важно кой политик какво прави за държавата, а дали е от нашите или не.
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скрии се някъде ***. Въобще не могат да те гледат хората. На мен ми се драйфа от мазната ти мутра. ЛИЦЕМЕРНИ, ПРОДАЖНИ, ЛЪЖЛИВИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!!!
45
4
 
8
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
И ВСИЧКИ КРАДЦИ НА ПРЕХОДА ЯХНАХА НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заври си историята в задните части,пишман историко.Ако на това сега му се вика живот,е му м.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се управлява държава не е лесна работа.Някой си мисли,че това е като да хвърчиш нагоре надолу,да режеш ленти тук и там и да размахваш пръст на тоя или оня.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
".За това пак,отново,за пореден път ще гласувам за БОЙКО БОРИСОВ,както и огромната част от честните българи"-значи си хомосексуалист.Тъпите чалгаризирани *** ще гласуват за Тъпигьоза.
41
1
 
12
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 11 години
Въпросът не е политически. Която и партия да е на власт, стратегическите отрасли трябва да са държавни - не 51%, а 100%. Който не може да управлява държавата, да не се кандидатира.
40
2
 
8
 
! Отговори
съпостав преди 11 години
Еврейче,ама добро.А не ***,ама лощо.
39
3
 
7
 
! Отговори
son son преди 11 години
Ako tazi mi6ka spe4eli na izborite 6te dovar6i Bg.0
38
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ги ли вкарахте вие монополите бе съсел мазен. Как не те харесвам само да знаеш.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Toq na besiloto
36
2
 
4
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
трагедия за вазека и не само:))
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aman ot geove politici izbori idvat i revat kat vdovi4ka za 4adar
34
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги другари!!? Днес си направих труда да погледна от кога ЧЕЗ е получил лиценз за енергоразпределение - и оооо изненада от 2006 година, а кой беше министър-председател -ДА той!?!??! Договора изтича през 2039 година - няма да съм жив да им вида гърба!!! Но ще се радвам този да го видя, а и цялата им енергийна мафия в затвора!