ЕК призовава за пазарни цени на тока в България

Еврокомисията настоява за независимост на ДКЕВР
Обновена: 18 фев 2013 17:30 | 18 фев 2013 17:10, Елка Василева
112
ЕК призовава за пазарни цени на тока в България
ЕК призова за осигуряване на независимост на ДКЕВР. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова цените на тока в България да бъдат определяни от пазара, както и да бъде осигурена независимост на ДКЕВР. В отговор на въпрос на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, посочи, че тези въпроси са били обсъдени в доклад на комисията за нашата страна, публикуван миналата година, предаде БТА.

ЕК и комисарят Йотингер бяха сред първите, които заявиха, че покачването на цените на електроенергията ще се превърне в проблем за потребителите и че сред тях ще има хора, които няма да могат да си плащат сметките, посочи Холцнер. Тя добави, че настоящото положение не е добро и за дружествата, ако цените на тока постоянно нарастват.

Нашият отговор е, че ако има пазар и той работи, тогава имаме и най-добрата възможна цена. Това не означава непременно, че цените биха се понижили, но увеличенията не биха били така остри, уточни говорителят. През миналата година за България издадохме доклад, в който посочихме два проблема - единият от тях бе пазарът за електричество на едро, който не е напълно либерализиран, има квоти, има играч в господстващо положение, няма свободни цени, отбеляза Холцнер.

Тя цитира данни, според които цените биха били много по-ниски, ако пазарът на енергия в ЕС е изцяло свободен. За последните три години наблюдаваме общо повишение от 3,4 на сто на стойността на тока, при петрола - 14 на сто, а при газа - 10 на сто, уточни говорителят.

ДКЕВР, която определя цените, трябва да бъде напълно независима, добави Холцнер, посочвайки втората препоръка за България. ЕК би предпочела в България цените на тока за предприятията и за крайните потребители да не бъдат регулирани, а пазарно определени, като регулациите да засягат само тесен кръг от граждани, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛЕДАЙТЕ КАНАЛ 3!
56
0
 
29
 
! Отговори
Деница преди 11 години
То точно заради този ЕС сме на това положение - всичко ликвидираме по тяхно искане а насреща нищо само бедност и мизерия.
55
3
 
25
 
! Отговори
ВАРНА КИПИ! преди 11 години
В МОМЕНТА ВЪВ ВАРНА ТЕЧЕ МНОГОХИЛЯДЕН МИТИНГ! ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ! МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ! Сигнализирахте за неуместен коментар
54
6
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Абе вие награмотни ли сте или изобщо загубихте способност да разбирате какво четете?
53
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
незабавен референдум за членството ни в ЕС
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия съветници ни докараха до тоя хал щото ги слушамеи грамадната корупция е насадиха теда им пикая на съюза
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За електроенергията ме боли фара - Кажете с ТАКСИТЕ ПРЕНОС, МОЩНОСТ и ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ какво правим? Те са повече пари от изразходвания ток. И как така в Ню Йорк е 90 долара тока за отопление на 4-стаен, а в София е 500 лева?
50
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕК призовава за пазарни цени на тока в България. A ZA EVROPEISKI ZAPLATI ZASHTO NE PRIZOVAVAT????????????
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ контролира ЧЕЗ ( Шеф на надзорния съвет е мутрата Димитър Стефанов - каратиста , Е ОН избяга от рекета и се продаде на ***, ЕВН е подставена фирма на БУДА има подставени лица в капитала на австрийското дружество, Всяка платена от нас смека за тока носи пари на милиардера Борисов . Богаташите И. Павлов , кюлев , Костов, Черепа, Софиянски са като бедни роднини, ако ги сравнявате с Буда , Мутрата е плечкосал всички нас и ни смуче кръвта ежедневно.
48
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ ЩО НЕ ВИ ГО НА.УТАМ НА ЕСЕСОВЦИТЕ. ПАЗАРНИ ЦЕНИ СЕ ПРАВЯТ КОГАТО ИМА КОНКУРЕНЦИЯ. КЪДЕ Е КОНКУРЕНЦИЯТА НА МОНОПОЛИТЕ? КОЙ Е КОНКУРЕНЦИЯ НА ЗЛАТЕВ НА ЧЕЗ ЕВН ЕОН? ИМАЛИ ТАКИВА КОИТО ДА ГИ КОНКУРИРАТ ЗА ДА ПАДНАТ ЦЕНИТЕ? ВИЕ НА ЛУДИ ЛИ НИ ПРАВИТЕ ИЛИ НА ***? АМА НА ВАС ВИЕ ЛЕСНО ДА ГОВОРИТЕ ЗАЩОТО ЗАПЛАТКИТЕ ВИ В ЕСЕСОВСКИЯТ ПАРЛАМАТ ПО 27 000 ЕВРАКА. НА ЧУЖД ГРЪБ И СТО ТОЯГИ СА МАЛКО. АРЕ Е.АВАЙТЕ СИ МАМАТА И НЕ СЕ МЕШАЙТЕ ТАМ КЪДЕТО СИ ГИ МЕРАТ. ЗАЩОТО ЩЕ ГО ОТНЕСЕТ ДЕБЕЛИЯТ.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колонизаторите постановиха
46
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
референдум за ЕС незабавно
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете отмъщението на Христос! Всички лъжи ще свършат, когато се възстанови Божието царство. Какво е човек, та да разчиташ на него? - прах и плява - отвята от вятъра. Горко на тези, които разчитат на човешка, а не на Божията подкрепа. Христос е близо - при вратата е..И ЕТО ИДВА И ЩЕГО ВИДИ ВСЯКО ОКО И ЩЕ СЕ РАЗПЛАЧАТ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ПЛЕМЕНА.ХРИСТОС Е АЛФА И ОМЕГА - НАЧАЛОТО И КРАЯТ.ЧУЙТЕ СЕГА, ЗАЩОТО ВРЕМЕТО СВЪРШВА!!!АМИН ДОЙДИ ХРИСТЕ И НИ ВОДИ В ЦАРСТВОТО СИ! ДА БЪДЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ! АМИН.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера нещо. Защо е тоя неистов напън да ни и.насият отново? От ЕС!?Защо е този садизъм, какво е това чудо бре!
43
4
 
36
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ДОЛУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!КАКВИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ КАТО НЯМАМЕ ДОХОДИ!
42
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не можем вече и да се усмихнем, без ЕС да ни е казал .
41
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо ни беше тоя ЕС откакто сме в ЕС ставаме все по бедни вместо обратно гърците поне си поживяха добре на гърба на ЕС
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цената на тока при нормален стандарт на живот е- 8% от средната работна и нито грош повече !
39
0
 
25
 
! Отговори
прочетете това .. преди 11 години
Цената на тока при нормален стандарт на живот е- 8% от средната работна заплата за която и да била страна,8% от средната работна заплата ! Всичко останало е лошо управление на правителството
38
0
 
17
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Това става... Ако обаче средната работна заплата в България е съпоставима с тази за Европейския съюз. В противен случай - заминавайте всички в газовите камери!