Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете

На България й предстоят неспокойни времена, смята германски политолог
21 фев 2013 08:03, Елка Василева
100
Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете", казва Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа в ексклузивно интервю за Дойче веле. Според Даймел оставката е безотговорен и много опасен ход.

Всички последни правителства - от Симеон Сакскобургготски през Сергей Станишев до Бойко Борисов - обещаваха на българските граждани подобряване на тяхното финансово положение. И условията на живот в страната трябваше да се подобрят.

Реалността обаче изглежда по съвсем друг начин: ножицата между бедни и богати продължи да се разтваря, 360 хиляди души са загубили работното си място от 2008-ма насам, а сред младите хора всеки трети е без работа, припомня Йохана Даймел и добавя: "Дебатът за енергийните дружества е емоционално оцветен и силно политизиран. Но високите сметки за ток са само един вентил, през който се изпуска парата на социалната несправедливост в България. Финансовата криза в Европа само отчасти е причината за тежкото социално и икономическо положение на българите - в основата му стои бездействието на правителството по отношение на икономическата и социалната политика. В този смисъл сегашните протести са и протест срещу правителството", казва Йохана Даймел.

Бягството на ГЕРБ

Оставката на премиера и правителството е безотговорен и опасен ход, убедена е Даймел. Не му отива на Борисов, който иначе полага толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава, да се държи като малко дете. Ескалацията на протестите и използването на сила поставя страната в много критична ситуация, която изисква спокойно и разумно поведение, а не пози и оставки, казва германската политоложка.

Борисов трябваше да реагира по отговорен и адекватен начин. Но какво видяхме - докато десетки хиляди протестират на улицата, той рита топка... Сега най-важният въпрос е кой ще се нагърби с тежката задача да поеме отговорността за управлението до изборите, без да бъде допусната нова ескалация на напрежението или дестабилизация на страната. Защото на България й предстоят неспокойни времена и е твърде вероятно да станем свидетели на една доста мръсна предизборна кампания, прогнозира Даймел.

Тя е на мнение, че шансовете за преизбиране на ГЕРБ са минимални, особено след като видяхме как още при първата кризисна ситуация управляващите абдикираха от властта. Сега удря часът на популистите и екстремистите, а за гражданските партии от центъра ще става все по-трудно, казва германската експертка.

Пробуждането на българите

Някои наблюдатели са склонни да правят паралели между сегашните протести и събитията от зимата на 1997-ма, довели до падането на социалистическото правителство на Жан Виденов. Йохана Даймел вижда обаче и една съществена разлика: след 1997-ма България се управляваше от различни правителства, а не както дотогава само от кабинети, доминирани от БСП. През 1997 година уличният натиск доведе до реални промени, възвестено бе началото на българската интеграция в ЕС, извършени бяха реформи, икономиката се стабилизира. Можем само да се надяваме, че сегашните протести носят същия положителен заряд за промени, идващи отдолу, казва Даймел и прави следното обобщение:

"По всичко изглежда, че българите са скъсали с политическата апатия. Да, България се пробужда, гражданските движения задвижват политиката. Всичко това може да се превърне в един самооздравителен процес", казва в заключение Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко, Боко, до къде те докара всенародната любоФ...от пожарникар да се правиш на артист...ама и за това трябва образование...
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По ми прилича, че се държи като ощипана мома. ХАХАХА
91
4
 
0
 
! Отговори
straightForAreason преди 11 години
И кой направи тези реформи , човека който сега всички мразят ....
90
0
 
0
 
! Отговори
straightForAreason преди 11 години
Някои наблюдатели са склонни да правят паралели между сегашните протести и събитията от зимата на 1997-***, довели до падането на социалистическото правителство на Жан Виденов. Йохана Даймел вижда обаче и една съществена разлика: след 1997-*** България се управляваше от различни правителства, а не както дотогава само от кабинети, доминирани от БСП. През 1997 година уличният натиск доведе до реални промени, възвестено бе началото на българската интеграция в ЕС, извършени бяха реформи, икономиката с
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 89 Аз не го правя заради точки или заради някакво детско самодоволство. Задушавам се , като гледам , как ни претапят, крадът и ни се подиграват. И виждам , че българите са приели съдбата си , като втора ръка хора. Виждам , че от страх , отново ще изберем западни или такива завършили в Москва - чужди агенти , които пет пари не дават за нас. Че за 3-ти пореден път правим грешката, да застанем на страната на запада , който не ни смята за хора и да тръгнем срещу най-близките ни културно народи.Ако сами не си изберем български елит , винаги ще сме така.
88
0
 
0
 
! Отговори
ДО88 преди 11 години
Сложих ти една точка за самочувствие .БЪДИ ГОРД!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 87 Каква чест имаш е робе ?Ти , aко имаше някаква чест , нямаше да ти дава покой мисълта , че великият ти народ е поробен! Толкова те е страх да го признаеш и можеби да загинеш , защитавайки свободата си , че предпочиташ да си затвориш очите за реалноста. Много ниско мнение имате за себе си и затова стигнахме до там - да бягаме и робуваме в собствената си земя .Всички успешни и богати държави в Света , се управляват от националисти - прикрити зад маска на демокрация.Добре е да го осъзнаеш.
86
0
 
1
 
! Отговори
ДО-78 преди 11 години
Ти имаш нужда да отидеш на психолог.С най добри намерения съм към теб, извинявай за грубите думи които съм използвал(НО ЗА ЕДНО ДЪРЖА ВСЕ ПАК ПРОЧЕТИ НАПИСАНОТО -60 -ПОМИСЛИ И ПРЕСТАНИ!)Живей си с плесенясалия мозък , с каруците с каквото искаш.Ти не разбра най главното: Има чест има национална гордост,но тези неща за теб са явно непонятни неща.Историята е едно а реалноста друго.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие се страхувате да изберете пътя на национализма и да надигнете глава срещу поробителя си ... вашата неукост, позволи на западната пропаганда срещу национализма да ви убеди , че това е нещо много лошо , защото национализмът и автономните държави , са техният най-голям кошмар ... това пречи на имперският им марш, за колонизация на Света ... останете си роби тогава и чистете кенефите на господарите си , за мен това не е вариант , аз достойството си не давам
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние , не можем да си позволим лукса , да сме необразовани ! Не и днес , когато оцеляването на нашата култура , ценности , традиции , мироглед , свобода ... , висят на косъм!Знам , че повечето от вас са дресирани от времето на социализма и до днес , да не се занимават с политика и да си гледат ''купона'' , но точно това е проблема в България ... - затова сте , като тесто в ръцете на манипулаторите и се подигравате и гледате ,като *** ,когато някой ви говори като мен.. евтини, хоремашки бъзици на гол *** са ви силата
83
2
 
3
 
! Отговори
????? преди 11 години
НЕЗНАЯ КОЙ ОРГАНИЗИРА СНОШНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ НО БЯХА СЪБРАЛИ НЯКОЛКО КЛАСА НА ОКОЛО 17- 18 ГОДИНИ НЯКОЙ СИ СЛАГАХА МАСКИ ЗАЩОТО ИМ ЛИЧИ ЧЕ СА МАЛКИ - И ТИЯ ДЕЦА ЛИ ЩЕ МИИ КАЗВАТ КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ТЕ ДОРИ НЕЗНАЯТ ЗАЩО СА ТАМ - ИСТИНСКИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ БЯХА САМО ПЪРВИТЕ 2 ДНИ
82
0
 
12
 
! Отговори
detelina преди 11 години
И народа е обиден,но никой не го пита!23години ни направиха на "пияни моркови".
81
1
 
3
 
! Отговори
а кой го пита. преди 11 години
въобще откъде на къде ще ни се месят разни чужденци във вътрешната политика и икономика. С какво право. Ние да не сме колония че непрекъснато си врът носовете. Всяка намеса на чужденци е във наша вреда.
80
6
 
5
 
! Отговори
С.С. преди 11 години
НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ БСП ЗАЩОТО МНОГО ХОРА РАЗБРАХА ЧЕ ТАМ ИМА НАЙ ПОДГОТВЕНИ ХОРА ЗА УПРАВЛЕНИ НА ДЪРЖАВА
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По ще му приляга,като обидена мутра,която още не е решила как да започне да доубива и без това убития от него народ.Щом чуждите автори признават провала на това правителство,които не познават де факто положението в сраната,за какво са необходими дебати.Това правителство,съставено основно от клептократи,а не от демократи е време да напусне политическата сцена.Лошото е,че всички участвали във властта и управлението след 1989 г.са компрометирани и не би трябвало дори да мислят за нея.
78
16
 
2
 
! Отговори
vivian преди 11 години
На изборите ГЕРБ отново ще спечели! Просто няма друг начин. Има време до изборите хората да помислят добре.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 77 - Ти осъзнаваш ли , че всичко това , което предците ни са защитавали хиляди години , се заличи само за 23 години англосаксонски културен империализъм базиран в Холивуд ? Знаеш ли , че масата българи , не се различават вече по нищо с американските *** ? Че кирилицата - нашата душа и чистотата на българският език загиват , защото България не се управлява от българи , които да изготвят стратегия за противодействие на това обезличаване с цел асимилиране?Къде си ти , къде съм аз ? сам си отговори
76
0
 
0
 
! Отговори
до67 преди 11 години
А бе ти добре ли си?
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 75 - какво е написал ? някаква евтина философия ? и с какво това променя ФАКТЪТ , че на българска територия има американска армия / бази с армия , войска , чужда ... нещо което и Русия през социализма не си е позволявала и че Българите са културно обезличени - безродни и изгубени за България , американизирани балканци
74
0
 
1
 
! Отговори
до67 преди 11 години
Ти продължаваш ,сега ПРОЧЕТИ 60 КОЕТО Е НАПИСАНО С ГЛАВНИ БУКВИ И ЩЕ СЕ УБЕДИШ ЧЕ СЪМ ПРАВ.